6 bin kişi yoksulluktan can verdi

YEREL 03.10.2023 - 16:24, Güncelleme: 03.10.2023 - 16:24
 

6 bin kişi yoksulluktan can verdi

Acı ama gerçek. Türkiye'de 6 bine yakın kişi yoksulluk nedeniyle can verdi. CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, 2002-2022 yılları arasında yaşamına son veren kişi sayısının 65 bin 545'e ulaştığını vurgulayarak, sorunu Meclis gündemine taşıdı. "Ekonomi politikalarının bedelini yurttaşlar canlarıyla ödüyor' diyen Taşkent, "Bugün Türkiye'de intihar bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Son bir haftada bir çok intihar haberine tanık olduk. Stajyer bir avukat ve iki doktorumuz genç yaşta intihar etti" dedi.

haberimizvar.net- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, ekonomik sorunlar nedeniyle yaşamına son veren yurttaşların sayısında dikkat çekici bir artış olduğunu belirterek konuyu Meclis'e taşıdı. Sayıların endişe verici bir noktaya ulaştığını belirten CHP’li Taşkent konuyla ilgili şunları söyledi: "Bugün Türkiye’de intiharlar bir halk sağlığı sorunu haline geldi; oranlar bize bunu net bir şekilde gösteriyor. Daha birkaç gün önce seçim bölgem Sakarya’da 17 yaşında bir gencimiz hayatına son verdi. Sadece son bir haftada birçok intihar haberine tanık olduk maalesef: Stajyer bir avukat ve iki doktorumuz genç yaşında intihar etti." "EKONOMİ POLİTİKALARININ BEDELİNİ YURTTAŞLAR CANLARIYLA ÖDÜYOR" "AKP iktidarı boyunca, son 20 yılda geçim sıkıntısı nedeniyle yaşantısına son veren kişi sayısı 5 bin 712 kişiye ulaşmış durumda. Şu çok açık: İktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini yurttaşlar canlarıyla ödüyor. Ölümü çaresizlik içerisinde çare olarak görüyorlar. Kendi seçim bölgem Sakarya’da son 14 yılda 398 kişi hayatına son verdi. Türkiye genelinde ise durum çok daha vahim.  TÜİK verilerine göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne 65 bin 545 kişi intihar etmiş. Burada en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de şu: En fazla intihar eden yaş grubu 20-34 yaş aralığı. İktidarın yarattığı politik iklim, işsizlik, eğitimdeki çöküşün yansımasını en ağır şekilde görüyoruz. Bunların birer rakam değil, hepsinin birer hayat olduğu bilinciyle hareket edilmeli ve bu sorunu çözecek doğru politik adımlar acilen atılmalı." "NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI" İntihar verileri incelendiğinde dikkat çeken bir diğer nokta da, en fazla intihar eden yaş grubunun 20-24 yaş aralığındaki gençler olduğu gerçeğidir. 2022’deki toplam 4 bin 146 intiharın 568’ini 25-29 yaş aralığındaki gençler oluşturmaktadır. Bunu 544 intiharla 20-24 yaş aralığı ve 460 intiharla 30-34 yaş aralığı takip etmektedir. 25-29 yaş aralığında intihar edenlerin sayısı 2019’da 364 kişi iken 2020’de 442’ye, 2021’de ise 523’e, 2022 yılında ise 568’e çıkmıştır. 10 milyona yakın kişinin işsiz olduğu, politik ve sosyal baskıların arttığı, genç işsizliğin tarihin en yüksek seviyelerine çıktığı, barınma krizi sebebiyle evsiz kalan yurttaşların her geçen gün artığı AKP iktidarında intihar oranları bir halk sağlığı sorunu noktasına gelmiştir. Türkiye’de artan intihar vakaları ve nedenlerinin araştırılması, kişileri intihara yönelten nedenlerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."
Acı ama gerçek. Türkiye'de 6 bine yakın kişi yoksulluk nedeniyle can verdi. CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, 2002-2022 yılları arasında yaşamına son veren kişi sayısının 65 bin 545'e ulaştığını vurgulayarak, sorunu Meclis gündemine taşıdı. "Ekonomi politikalarının bedelini yurttaşlar canlarıyla ödüyor' diyen Taşkent, "Bugün Türkiye'de intihar bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Son bir haftada bir çok intihar haberine tanık olduk. Stajyer bir avukat ve iki doktorumuz genç yaşta intihar etti" dedi.

haberimizvar.net- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, ekonomik sorunlar nedeniyle yaşamına son veren yurttaşların sayısında dikkat çekici bir artış olduğunu belirterek konuyu Meclis'e taşıdı.

Sayıların endişe verici bir noktaya ulaştığını belirten CHP’li Taşkent konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bugün Türkiye’de intiharlar bir halk sağlığı sorunu haline geldi; oranlar bize bunu net bir şekilde gösteriyor. Daha birkaç gün önce seçim bölgem Sakarya’da 17 yaşında bir gencimiz hayatına son verdi. Sadece son bir haftada birçok intihar haberine tanık olduk maalesef: Stajyer bir avukat ve iki doktorumuz genç yaşında intihar etti."

"EKONOMİ POLİTİKALARININ BEDELİNİ YURTTAŞLAR CANLARIYLA ÖDÜYOR"

" AKP iktidarı boyunca, son 20 yılda geçim sıkıntısı nedeniyle yaşantısına son veren kişi sayısı 5 bin 712 kişiye ulaşmış durumda. Şu çok açık: İktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini yurttaşlar canlarıyla ödüyor. Ölümü çaresizlik içerisinde çare olarak görüyorlar.

Kendi seçim bölgem Sakarya’da son 14 yılda 398 kişi hayatına son verdi. Türkiye genelinde ise durum çok daha vahim.  TÜİK verilerine göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne 65 bin 545 kişi intihar etmiş. Burada en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de şu: En fazla intihar eden yaş grubu 20-34 yaş aralığı. İktidarın yarattığı politik iklim, işsizlik, eğitimdeki çöküşün yansımasını en ağır şekilde görüyoruz. Bunların birer rakam değil, hepsinin birer hayat olduğu bilinciyle hareket edilmeli ve bu sorunu çözecek doğru politik adımlar acilen atılmalı."

"NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI"

İntihar verileri incelendiğinde dikkat çeken bir diğer nokta da, en fazla intihar eden yaş grubunun 20-24 yaş aralığındaki gençler olduğu gerçeğidir. 2022’deki toplam 4 bin 146 intiharın 568’ini 25-29 yaş aralığındaki gençler oluşturmaktadır. Bunu 544 intiharla 20-24 yaş aralığı ve 460 intiharla 30-34 yaş aralığı takip etmektedir. 25-29 yaş aralığında intihar edenlerin sayısı 2019’da 364 kişi iken 2020’de 442’ye, 2021’de ise 523’e, 2022 yılında ise 568’e çıkmıştır.

10 milyona yakın kişinin işsiz olduğu, politik ve sosyal baskıların arttığı, genç işsizliğin tarihin en yüksek seviyelerine çıktığı, barınma krizi sebebiyle evsiz kalan yurttaşların her geçen gün artığı AKP iktidarında intihar oranları bir halk sağlığı sorunu noktasına gelmiştir.

Türkiye’de artan intihar vakaları ve nedenlerinin araştırılması, kişileri intihara yönelten nedenlerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.