‘Adalet yerini bulmadan dosya kapatılmamalıdır!’

GÜNDEM 03.06.2020 - 18:46, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

‘Adalet yerini bulmadan dosya kapatılmamalıdır!’

Mayın ayında 21 kadının öldürüldüğünü açıklayan CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Suçlular cezalandırılmadan, adalet yerini bulmadan dosyalar kapatılmamalıdır” dedi.

haberimizvar.net- Deveci, yazılı yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kadın sevgidir, kadın duygudur, dildir, şiirdir sözdür kadın... Kadın gönüldür, şefkattir, neşedir, hayattır, candır kadın...Kadın seni doğurandır, senin kız kardeşin, karın, ilk aşkın, çocukluk arkadaşındır kadın! Kadına şiddet ve kadın cinayetleri öylesine yoğun yaşanıyor ki, birinin etkisinden kurtulmadan diğeriyle dağlanıyor yüreğimiz. 21 KADIN! Kimisi tanımadığı erkek, kimisi kocasının ailesi tarafından, kimisi birlikte olduğu erkek tarafından, kimisi tanımadığı bir erkek tarafından, kimisi oğlu, akrabası tarafından öldürüldü, yok edildi, katledildi! Ateşli silahlarla, kesici aletlerle öldürüldü. Aslına bakarsanız kim olduğunun, ne olduğunun, ne iş yaptığının hiçbirinin bir önemi yok. Bir ay içinde farklı yerlerde, belki aynı belki farklı sebepler gösterilerek vahşice katledildi kadınlarımız.  Bundan 20 yıl önce 5 Haziran 2000...Çağla Tuğaltay... Daha 15 yaşında bir çocuk okulundan çıkıp geldiği evinde yalnız olduğu sırada kişi ya da kişilerce boğazı kesilerek öldürüldü. 20 yıldır faili meçhul kalan cinayet dosyası 5 Haziran günü zaman aşımına uğrayacak. Cinayette, cinsel istismarda ve cinsel saldırı suçlarında zaman aşımı olmaz olmamalı. Buna benzer faili meçhul olarak kapatılacak o kadar çok dosya var ki bunların zaman aşımına uğraması cinayet işleyenlerin yüzlerini güldürür. Bu dosyalar toplumsal travmalara neden olmuştur. Suçlular cezalandırılmadan adalet yerini bulmadan, engel olunmalı, dosya kapatılmamalıdır! İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 YASASI NE DİYOR? “Şiddetin çıkmaya cesaret bulamayacağı bir toplum. Bu da eşitlikçi bir toplum demektir. Hemen böyle bir toplum yaratamazsan, tehdit söz konusuysa, kadınları etkin, aktif koru bizim için 6284 sayılı kanunu tam uygula.  Fakat kadını korumak istedin ama koruyamadın, ola ki bir kadın zarar gördüyse, o zaman en azından etkin kovuşturma yap ve etkin ceza sitemi olsun, adaleti sağla ama yetmez, bana kadınları geleceğe dönük nasıl güçlendireceksin, onu göster diyor.!”  İşte tam da bu yüzden; İstanbul sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi için en kapsamlı ve güncel uluslararası yasal araçtır.  Bir aileyi yasalar değil şiddet yıkar. Devletlerin Avrupalı ve Türkiyeli bütün kadınlara verdiği şiddeti önleme ve şiddete karşı koruma sözü tutulsun! İstanbul sözlesmesi uygulansın! Kadın cinayetleri son bulana kadar, mücadelemize devam edeceğiz! Kadınlar yaşasın!  Yaşasın Kadınlar!”     
Mayın ayında 21 kadının öldürüldüğünü açıklayan CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Suçlular cezalandırılmadan, adalet yerini bulmadan dosyalar kapatılmamalıdır” dedi.

haberimizvar.net- Deveci, yazılı yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kadın sevgidir, kadın duygudur, dildir, şiirdir sözdür kadın... Kadın gönüldür, şefkattir, neşedir, hayattır, candır kadın...Kadın seni doğurandır, senin kız kardeşin, karın, ilk aşkın, çocukluk arkadaşındır kadın! Kadına şiddet ve kadın cinayetleri öylesine yoğun yaşanıyor ki, birinin etkisinden kurtulmadan diğeriyle dağlanıyor yüreğimiz.

21 KADIN!

Kimisi tanımadığı erkek, kimisi kocasının ailesi tarafından, kimisi birlikte olduğu erkek tarafından, kimisi tanımadığı bir erkek tarafından, kimisi oğlu, akrabası tarafından öldürüldü, yok edildi, katledildi! Ateşli silahlarla, kesici aletlerle öldürüldü. Aslına bakarsanız kim olduğunun, ne olduğunun, ne iş yaptığının hiçbirinin bir önemi yok. Bir ay içinde farklı yerlerde, belki aynı belki farklı sebepler gösterilerek vahşice katledildi kadınlarımız.  Bundan 20 yıl önce 5 Haziran 2000...Çağla Tuğaltay... Daha 15 yaşında bir çocuk okulundan çıkıp geldiği evinde yalnız olduğu sırada kişi ya da kişilerce boğazı kesilerek öldürüldü. 20 yıldır faili meçhul kalan cinayet dosyası 5 Haziran günü zaman aşımına uğrayacak. Cinayette, cinsel istismarda ve cinsel saldırı suçlarında zaman aşımı olmaz olmamalı. Buna benzer faili meçhul olarak kapatılacak o kadar çok dosya var ki bunların zaman aşımına uğraması cinayet işleyenlerin yüzlerini güldürür. Bu dosyalar toplumsal travmalara neden olmuştur. Suçlular cezalandırılmadan adalet yerini bulmadan, engel olunmalı, dosya kapatılmamalıdır!

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 YASASI NE DİYOR?

“Şiddetin çıkmaya cesaret bulamayacağı bir toplum. Bu da eşitlikçi bir toplum demektir.

Hemen böyle bir toplum yaratamazsan, tehdit söz konusuysa, kadınları etkin, aktif koru bizim için 6284 sayılı kanunu tam uygula.  Fakat kadını korumak istedin ama koruyamadın, ola ki bir kadın zarar gördüyse, o zaman en azından etkin kovuşturma yap ve etkin ceza sitemi olsun, adaleti sağla ama yetmez, bana kadınları geleceğe dönük nasıl güçlendireceksin, onu göster diyor.!”  İşte tam da bu yüzden; İstanbul sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi için en kapsamlı ve güncel uluslararası yasal araçtır.  Bir aileyi yasalar değil şiddet yıkar. Devletlerin Avrupalı ve Türkiyeli bütün kadınlara verdiği şiddeti önleme ve şiddete karşı koruma sözü tutulsun! İstanbul sözlesmesi uygulansın! Kadın cinayetleri son bulana kadar, mücadelemize devam edeceğiz! Kadınlar yaşasın!  Yaşasın Kadınlar!” 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.