‘Afganistan’a asker’ planı durduruldu

GÜNDEM 17.08.2021 - 10:07, Güncelleme: 17.08.2021 - 10:07
 

‘Afganistan’a asker’ planı durduruldu

Reuters’a konuşan iki Türk yetkili, Ankara’nın dün yaşanan kaçış görüntülerinin ardından Kabil Havalimanı’nda güvenliği sağlama planından şu an için vazgeçtiğini açıkladı. Bir yetkili, ‘Taliban talep ederse’ destek verileceğini söyledi.

haberimizvar.net- Türkiye’nin, ABD ve NATO birliklerinin çekilmesi sonrası Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlama planından şu an için vazgeçtiği, ama Taliban’ın talep etmesi halinde destek vermeye hâlâ talip olduğu belirtildi. Reuters’a konuşan iki kaynak, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesi sonrasında, bugüne dek ABD ve NATO ile görüşülen planın ‘otomatik olarak’ bırakıldığını ve ‘artık destek sağlanmasının Taliban’ın talebine bağlı olduğunu’ söyledi.  OTOMATİK OLARAK VAZGEÇİLDİ  Kabil Havalimanı’nda dün yaşanan kaosun ardından Reuters’a isim vermeden konuşan bir kaynak, “Gelinen noktada Kabil Havalimanı’nda topyekûn kaos hakim. Düzen tamamen yok olmuş durumda. Bu noktada, Türk askerlerinin havalimanının kontrolünü almasından otomatik olarak vazgeçildi. Fakat Taliban teknik destek talep ederse, Türkiye havalimanında güvenlik açısından ve teknik konularda destek verebilir” dedi.   TÜRKİYE’NİN WASHİNGTON PLANI  Reuters ajansı, Afganistan’daki NATO misyonu çerçevesinde 600 askeri bulunan Türkiye’nin, Kabil Havalimanı’nda güvenliği sağlama ve burayı işletme misyonunu Washington ve diğer NATO müttefikleri ile bozulan ilişkileri düzeltme açısından potansiyel bir işbirliği alanı olarak gördüğünü yazdı. Haberde, Türkiye’de muhalefet partilerinin NATO çekilmesi sonrasında Türk askerlerini riske sokacağı gerekçesiyle Afganistan’da kalmaya karşı çıktığı ve Taliban’ın da Türkiye’yi burada asker bulundurmaya karşı uyardığına dikkat çekildi.  
Reuters’a konuşan iki Türk yetkili, Ankara’nın dün yaşanan kaçış görüntülerinin ardından Kabil Havalimanı’nda güvenliği sağlama planından şu an için vazgeçtiğini açıkladı. Bir yetkili, ‘Taliban talep ederse’ destek verileceğini söyledi.

haberimizvar.net- Türkiye’nin, ABD ve NATO birliklerinin çekilmesi sonrası Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlama planından şu an için vazgeçtiği, ama Taliban’ın talep etmesi halinde destek vermeye hâlâ talip olduğu belirtildi. Reuters’a konuşan iki kaynak, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesi sonrasında, bugüne dek ABD ve NATO ile görüşülen planın ‘otomatik olarak’ bırakıldığını ve ‘artık destek sağlanmasının Taliban’ın talebine bağlı olduğunu’ söyledi.

 OTOMATİK OLARAK VAZGEÇİLDİ

  Kabil Havalimanı’nda dün yaşanan kaosun ardından Reuters’a isim vermeden konuşan bir kaynak, “Gelinen noktada Kabil Havalimanı’nda topyekûn kaos hakim. Düzen tamamen yok olmuş durumda. Bu noktada, Türk askerlerinin havalimanının kontrolünü almasından otomatik olarak vazgeçildi. Fakat Taliban teknik destek talep ederse, Türkiye havalimanında güvenlik açısından ve teknik konularda destek verebilir” dedi. 

 TÜRKİYE’NİN WASHİNGTON PLANI

 Reuters ajansı, Afganistan’daki NATO misyonu çerçevesinde 600 askeri bulunan Türkiye’nin, Kabil Havalimanı’nda güvenliği sağlama ve burayı işletme misyonunu Washington ve diğer NATO müttefikleri ile bozulan ilişkileri düzeltme açısından potansiyel bir işbirliği alanı olarak gördüğünü yazdı. Haberde, Türkiye’de muhalefet partilerinin NATO çekilmesi sonrasında Türk askerlerini riske sokacağı gerekçesiyle Afganistan’da kalmaya karşı çıktığı ve Taliban’ın da Türkiye’yi burada asker bulundurmaya karşı uyardığına dikkat çekildi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.