AGİ'ye son verildi, maaşlar nasıl etkilenecek?

EKONOMİ 23.12.2021 - 11:36, Güncelleme: 23.12.2021 - 11:36
 

AGİ'ye son verildi, maaşlar nasıl etkilenecek?

Düzenleme TBMM'den geçti, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ocak ayından itibaren yürürlükten kalkacak. Peki AGİ'nin kalkması maaşları nasıl etkileyecek? İşte yanıtları...

haberimizvar.net- Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemeyle, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da yürürlükten kaldırıldı. 2021'de bekar işçi için 268 lira, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçi içinse 456 lira AGİ ödemesi yapılıyordu. 'AGİ'nin kalkmasıyla, maaşımız azalacak mı, bu parayı vergi indirimi yoluyla alabilecek miyiz?' soruları gündeme geldi. Bu soruların yanıtlarını, konunun uzmanı Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki yazısında yanıtladı. Eski sistemde, bekar işçilere ödedikleri gelir vergisinin yüzde 58'i iade edilirken, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiye tamamı iade ediliyordu. Yeni düzenlemeyle, evli ve çocuklu işçilere yönelik pozitif ayrımcılık kaldırıldı, yani bekar işçiyle aynı duruma getirildi. Kıvanç, herkes için vergi kaldırıldığından, çocuklu çalışanlara vergi iadesi yoluyla bir avantaj sağlama imkânının da ortadan kaldırıldığını belirtti.  "AGİ kalkınca çalışanların eline geçen net ücret azalacak mı?" sorusuna ise Kıvanç şu yanıtı verdi: "Hayır. Vergi alınmaya devam edildiği halde AGİ kalksaydı, o zaman çalışanların eline geçen net ücret azalacaktı." Yapılan hesaplamaya göre AGİ de, vergi kesintisi de devam etse asgari ücretle çalışan işçinin maaşı 4253 lira yerine 3953 lira olacaktı. Bir başka soru da "AGİ uygulamasına son verilirken gelir vergisi istisnası getirilmesi çalışanların ücretlerinde artış sağlayacak mı?" sorusu oldu. Kıvanç bu konuda ise şu bilgiyi verdi:  "Sistem aynı kalsaydı 2022 yılı asgari ücretinden 638 TL gelir vergisi, 38 TL damga vergisi olmak üzere 676 TL kesilecekti. AGİ yoluyla bekâr işçiye 375 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiye 638 TL iade edilecekti. Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kaldırıldığı için devlet her çalışan için aylık 676 TL’lik vergiden vazgeçmiş oldu. Böylece çalışanlar gelecek yıl aylık bazda 38 TL ile 301 TL arasında değişen avantaj elde edecek.  Peki, "AGİ’nin kalkması net ücretle çalışanları nasıl etkileyecek?" Bu konudaki durum ise şöyle:  "Bu yıl 4250 lira ve üzerinde net ücretle çalışan bir işçi gelecek yıl hiç ücret zammı almasa bile, aylık kazancının 5004 TL’ye kadar kısmının vergi dışı bırakılması nedeniyle medeni durumuna göre değişen tutarlarda artış yapılması gerekir. Artış tutarı bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçilerde 301 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda 38 TL olmak zorunda. Gelir vergisi istisnasının bu şekilde net ücretle çalışanlara yansıtılmaması, rızası olmadan işçinin ücretinin düşürülmesi anlamına gelir. Bu da işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur. Ancak, işveren net ücrete 300 lira üzeri zam yaparsa, vergi istisnasından sağlanan avantaj bu zammın içinde eriyebilecek."
Düzenleme TBMM'den geçti, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ocak ayından itibaren yürürlükten kalkacak. Peki AGİ'nin kalkması maaşları nasıl etkileyecek? İşte yanıtları...

haberimizvar.net- Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemeyle, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da yürürlükten kaldırıldı.

2021'de bekar işçi için 268 lira, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçi içinse 456 lira AGİ ödemesi yapılıyordu. 'AGİ'nin kalkmasıyla, maaşımız azalacak mı, bu parayı vergi indirimi yoluyla alabilecek miyiz?' soruları gündeme geldi.

Bu soruların yanıtlarını, konunun uzmanı Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki yazısında yanıtladı.

Eski sistemde, bekar işçilere ödedikleri gelir vergisinin yüzde 58'i iade edilirken, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiye tamamı iade ediliyordu. Yeni düzenlemeyle, evli ve çocuklu işçilere yönelik pozitif ayrımcılık kaldırıldı, yani bekar işçiyle aynı duruma getirildi.

Kıvanç, herkes için vergi kaldırıldığından, çocuklu çalışanlara vergi iadesi yoluyla bir avantaj sağlama imkânının da ortadan kaldırıldığını belirtti. 

"AGİ kalkınca çalışanların eline geçen net ücret azalacak mı?" sorusuna ise Kıvanç şu yanıtı verdi: "Hayır. Vergi alınmaya devam edildiği halde AGİ kalksaydı, o zaman çalışanların eline geçen net ücret azalacaktı."

Yapılan hesaplamaya göre AGİ de, vergi kesintisi de devam etse asgari ücretle çalışan işçinin maaşı 4253 lira yerine 3953 lira olacaktı.

Bir başka soru da "AGİ uygulamasına son verilirken gelir vergisi istisnası getirilmesi çalışanların ücretlerinde artış sağlayacak mı?" sorusu oldu. Kıvanç bu konuda ise şu bilgiyi verdi: 

"Sistem aynı kalsaydı 2022 yılı asgari ücretinden 638 TL gelir vergisi, 38 TL damga vergisi olmak üzere 676 TL kesilecekti. AGİ yoluyla bekâr işçiye 375 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiye 638 TL iade edilecekti. Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kaldırıldığı için devlet her çalışan için aylık 676 TL’lik vergiden vazgeçmiş oldu. Böylece çalışanlar gelecek yıl aylık bazda 38 TL ile 301 TL arasında değişen avantaj elde edecek. 

Peki, "AGİ’nin kalkması net ücretle çalışanları nasıl etkileyecek?" Bu konudaki durum ise şöyle: 

"Bu yıl 4250 lira ve üzerinde net ücretle çalışan bir işçi gelecek yıl hiç ücret zammı almasa bile, aylık kazancının 5004 TL’ye kadar kısmının vergi dışı bırakılması nedeniyle medeni durumuna göre değişen tutarlarda artış yapılması gerekir. Artış tutarı bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçilerde 301 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda 38 TL olmak zorunda. Gelir vergisi istisnasının bu şekilde net ücretle çalışanlara yansıtılmaması, rızası olmadan işçinin ücretinin düşürülmesi anlamına gelir. Bu da işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur.

Ancak, işveren net ücrete 300 lira üzeri zam yaparsa, vergi istisnasından sağlanan avantaj bu zammın içinde eriyebilecek."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.