Akdeniz’i kasıp kavuracak. Sıcak hava dalgaları kuraklık ve yangınlar

GÜNDEM 08.08.2021 - 17:45, Güncelleme: 08.08.2021 - 17:45
 

Akdeniz’i kasıp kavuracak. Sıcak hava dalgaları kuraklık ve yangınlar

Akdeniz'in gelecekte iklim değişikliğinin merkezi olacağı ve bölgede sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınların artabileceğini ortaya koyan rapor Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlandı.

haberimizvar.net- Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da günlerdir can kaybı, büyük maddi ve doğal hasara neden olan yangınlar endişeyi artırırken Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre Akdeniz bölgesinde gelecekte bugün yaşanandan çok daha kötü sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlar meydana gelebilir. Fransız haber ajansı AFP'nin detaylarını aktardığı ve IPCC’nin bölgeden sorumlu çalışma grubunun küresel ısınmayı değerlendirdiği taslak raporda, "500 milyon nüfuslu Akdeniz bölgesi iklim değişikliğinin merkezi olabilir" tahmininde bulunuluyor. ADETA KIYAMET SENARYOSU Raporda, iklim değişikliği uzmanlarına göre en fazla endişe yaratan gelişmeler olarak deniz seviyesindeki yükseliş, karada ve denizdeki canlı çeşitliliğindeki kayıplar, kuraklıklar, yangınlar, doğal su dönüşümündeki değişiklikler, gıda üretimindeki tehdit, rekor sıcaklıklar nedeniyle kentler ve kırsal alanlarda oluşan sağlık problemleri, hastalıkları yayan böcekler ve hastalık taşıyan sivrisineklerin geçirdiği değişiklikler sayılıyor. Rapora göre, Akdeniz bölgesinde önümüzdeki on yıllarda kaydedilmesi beklenen sıcaklık artışı küresel çapta öngörülenden çok daha fazla olacak. AKDENİZ’DE BAZI BÖLGELERDE ÖLÜMLER ARTABİLİR IPCC’nin raporunda, Akdeniz’de tarım ve hayvancılıkta su ihtiyacını doğal yağış biriktirme temelli sistem üzerine kuran üreticilerin mahsullerinin yüzde 64 zarar uğrayabileceği belirtiliyor. Sanayileşme öncesi dönem ile karşılaştırıldığında kaydedilecek olası 2 derecelik sıcaklık artışının yanan ormanlık alanlarda yüzde 87 ve 3 derecelik bir artışın ise yüzde 187 oranında artışa neden olacağına vurgu yapılıyor. "Halihazırda küresel ısınma 1,1 derece" diye not edilerek de tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekiliyor.
Akdeniz'in gelecekte iklim değişikliğinin merkezi olacağı ve bölgede sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınların artabileceğini ortaya koyan rapor Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlandı.

haberimizvar.net- Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da günlerdir can kaybı, büyük maddi ve doğal hasara neden olan yangınlar endişeyi artırırken Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre Akdeniz bölgesinde gelecekte bugün yaşanandan çok daha kötü sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlar meydana gelebilir.

Fransız haber ajansı AFP'nin detaylarını aktardığı ve IPCC’nin bölgeden sorumlu çalışma grubunun küresel ısınmayı değerlendirdiği taslak raporda, "500 milyon nüfuslu Akdeniz bölgesi iklim değişikliğinin merkezi olabilir" tahmininde bulunuluyor.

ADETA KIYAMET SENARYOSU

Raporda, iklim değişikliği uzmanlarına göre en fazla endişe yaratan gelişmeler olarak deniz seviyesindeki yükseliş, karada ve denizdeki canlı çeşitliliğindeki kayıplar, kuraklıklar, yangınlar, doğal su dönüşümündeki değişiklikler, gıda üretimindeki tehdit, rekor sıcaklıklar nedeniyle kentler ve kırsal alanlarda oluşan sağlık problemleri, hastalıkları yayan böcekler ve hastalık taşıyan sivrisineklerin geçirdiği değişiklikler sayılıyor.

Rapora göre, Akdeniz bölgesinde önümüzdeki on yıllarda kaydedilmesi beklenen sıcaklık artışı küresel çapta öngörülenden çok daha fazla olacak.

AKDENİZ’DE BAZI BÖLGELERDE ÖLÜMLER ARTABİLİR

IPCC’nin raporunda, Akdeniz’de tarım ve hayvancılıkta su ihtiyacını doğal yağış biriktirme temelli sistem üzerine kuran üreticilerin mahsullerinin yüzde 64 zarar uğrayabileceği belirtiliyor. Sanayileşme öncesi dönem ile karşılaştırıldığında kaydedilecek olası 2 derecelik sıcaklık artışının yanan ormanlık alanlarda yüzde 87 ve 3 derecelik bir artışın ise yüzde 187 oranında artışa neden olacağına vurgu yapılıyor. "Halihazırda küresel ısınma 1,1 derece" diye not edilerek de tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.