Aksu pilot bölge oldu

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 12.09.2023 - 16:16, Güncelleme: 12.09.2023 - 16:16
 

Aksu pilot bölge oldu

Aksu ilçesinde 3 üretici, serasında ürettiği domates, biber ve patlıcanlarla ilgili gelişmeleri sürekli not tutacak. ECOBOOST adı verilen bu proje ile, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin geliri korunurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran domates, biber, patlıcan üzerinde, ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor.

haberimizvar.net- Avrupa Birliği PRIMA Programı (Akdeniz bölgesindeki Araştırma ve Yenilik çözümleri için AB programı) kapsamında ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, uluslararası koordinatörlüğünü İtalya'nın yaptığı Almanya, Yunanistan, Fas, Tunus ve Cezayir'in konsorsiyum ortağı olarak yer aldığı 'Akdeniz Ürünleri Üretimi için Ekosistem Hizmetlerini En Üst Düzeye Çıkarmaya Yönelik işlevsel Biyolojik Çeşitliliği Artırmak (ECOBOOST)' başlıklı proje kapsamında Antalya'da örtü altı domates, biber ve patlıcan üretiminde bilimsel araştırmalar yapılıyor.  Proje kapsamında, Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin'in serasına domates fidesi dikimi yapıldı. Programın Türkiye Koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Hasan Yılmaz, projenin uygulaması hakkında şu bilgileri verdi:  “Bilindiği gibi tarımsal ürünlerin üretimi mevcut durumda biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan sürdürülemez uygulamalarla yönetilmektedir. ECOBOOST Projesi, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin gelirini korurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran ve solanacae ürünlerinde (domates, biber, patlıcan), ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır."  Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ise böylesine önemli bir projenin Türkiye ayağında Aksu ilçesinin seçilmesinin önemli olduğunu, Aksulu üreticilerin projeye en iyi katkıyı koyacağını söyledi. Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin “Rusya ve Avrupa ve iç pazara yönelik intens yumurta domates çeşidi kendi kendine yetebilen Türk tarımına can suyu vermek için ülkemize iç pazarına Rus ve Avrupa pazarına uygun bir çeşit ile üretime devam etmekteyiz. Hem iç pazarda hem ülkemize döviz getirisi olan ihracatlık, pazarda değeri olan kalıntısız kaliteli üretimin devamlılığı için bismillah dedik kolları sıvadık. Aynı zamanda 5 tarım ülkesinde 5 çiftçi ile aynı anda üretim şartları, üretim maliyeti,rekorte, kalite ve üreticinin kazancı karşılaştırılacak" dedi. Fide dikimine Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, İlçe Tarım Müdürü İhsan İnal, Ziraat Bankası Aksu Şube Müdürü Mustafa Özcan, Fide Üreticileri Birliği Başkanı Kayhan Yıldırım da katıldı.   
Aksu ilçesinde 3 üretici, serasında ürettiği domates, biber ve patlıcanlarla ilgili gelişmeleri sürekli not tutacak. ECOBOOST adı verilen bu proje ile, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin geliri korunurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran domates, biber, patlıcan üzerinde, ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor.

haberimizvar.net- Avrupa Birliği PRIMA Programı (Akdeniz bölgesindeki Araştırma ve Yenilik çözümleri için AB programı) kapsamında ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, uluslararası koordinatörlüğünü İtalya'nın yaptığı Almanya, Yunanistan, Fas, Tunus ve Cezayir'in konsorsiyum ortağı olarak yer aldığı 'Akdeniz Ürünleri Üretimi için Ekosistem Hizmetlerini En Üst Düzeye Çıkarmaya Yönelik işlevsel Biyolojik Çeşitliliği Artırmak (ECOBOOST)' başlıklı proje kapsamında Antalya'da örtü altı domates, biber ve patlıcan üretiminde bilimsel araştırmalar yapılıyor. 

Proje kapsamında, Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin'in serasına domates fidesi dikimi yapıldı. Programın Türkiye Koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Hasan Yılmaz, projenin uygulaması hakkında şu bilgileri verdi: 

“Bilindiği gibi tarımsal ürünlerin üretimi mevcut durumda biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan sürdürülemez uygulamalarla yönetilmektedir. ECOBOOST Projesi, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin gelirini korurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran ve solanacae ürünlerinde (domates, biber, patlıcan), ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır." 

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ise böylesine önemli bir projenin Türkiye ayağında Aksu ilçesinin seçilmesinin önemli olduğunu, Aksulu üreticilerin projeye en iyi katkıyı koyacağını söyledi. Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin “Rusya ve Avrupa ve iç pazara yönelik intens yumurta domates çeşidi kendi kendine yetebilen Türk tarımına can suyu vermek için ülkemize iç pazarına Rus ve Avrupa pazarına uygun bir çeşit ile üretime devam etmekteyiz. Hem iç pazarda hem ülkemize döviz getirisi olan ihracatlık, pazarda değeri olan kalıntısız kaliteli üretimin devamlılığı için bismillah dedik kolları sıvadık. Aynı zamanda 5 tarım ülkesinde 5 çiftçi ile aynı anda üretim şartları, üretim maliyeti,rekorte, kalite ve üreticinin kazancı karşılaştırılacak" dedi.

Fide dikimine Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, İlçe Tarım Müdürü İhsan İnal, Ziraat Bankası Aksu Şube Müdürü Mustafa Özcan, Fide Üreticileri Birliği Başkanı Kayhan Yıldırım da katıldı. 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.