Alara’da HES’e durdurma kararı

YEREL 17.07.2021 - 13:29, Güncelleme: 17.07.2021 - 14:15
 

Alara’da HES’e durdurma kararı

Uçansu Şelalesi ve Alara Çayı’na kurulacak 3 parçalı HES projesine yönelik bölge halkının itirazını değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecini durdurdu.

haberimizvar.net- Antalya Gündoğmuş’ta ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’nda yapımı planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesinin ÇED süreci yapılan itirazlar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu. Bölgedeki 6 köyde yaşayan 700 kişinin imzasıyla verilen itiraz dilekçesini yanıtlayan Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, “ÇED raporunu incelemek, değerlendirmek üzere kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nca (İDK) gerçekleştirilen toplantıda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durdurulmuştur” diye bilgi verdi. CİDDİYE ALINACAK TARAFI YOK Alara Vadisi’ndeki HES projelerine karşı verilen yapılan protesto gösterisi ve basın toplantısında yöre sakinleri adına konuşan emekli öğretmen Ali Sezen, “HES kurulacak bölge sit alanında yer aldığı halde ÇED raporunda sit alanında olmadığı söyleniyor. Yerleşim alanının dışında yer aldığı da ileri sürülüyor. Oysaki, orada yerleşim bulunuyor. İDK raporunda belirtilen eksiklerin tamamlanması için şirkete süre verilmiş. Bakanlık, bu eksikler tamamlanmadan izin verilmeyeceğini söylüyor. ÇED raporunda haddinden fazla noksanlık var. Bilimsellikten uzak ve masa başında hazırlanmış bir rapor. Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Şirket eğer bu noksanları tamamlamazsa Bakanlık, HES başvurusunu reddedebilir. ÇED sürecinin takipçisi olacağız” dedi. TEK PROJE GİBİ GÖSTERİLEN 3 HES Hayat 2 projesinin aslında 3 HES’ten oluştuğunu söyleyen Sezen, “HES’lerin kurulacağı alanda bulunan tapulu araziler ve konutlar için toplu kamulaştırma yapılacak. Her bir HES için ayrı ayrı ÇED raporu, su kullanım anlaşması ve lisans sözleşmesi yapılması gerekirken tek bir işlemle işi bitirmeye çalışıyorlar. Bu, kanunlara aykırı” diye konuştu. 
Uçansu Şelalesi ve Alara Çayı’na kurulacak 3 parçalı HES projesine yönelik bölge halkının itirazını değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecini durdurdu.

haberimizvar.net-  Antalya Gündoğmuş’ta ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’nda yapımı planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesinin ÇED süreci yapılan itirazlar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu. Bölgedeki 6 köyde yaşayan 700 kişinin imzasıyla verilen itiraz dilekçesini yanıtlayan Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, “ÇED raporunu incelemek, değerlendirmek üzere kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nca (İDK) gerçekleştirilen toplantıda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durdurulmuştur” diye bilgi verdi.

CİDDİYE ALINACAK TARAFI YOK

Alara Vadisi’ndeki HES projelerine karşı verilen yapılan protesto gösterisi ve basın toplantısında yöre sakinleri adına konuşan emekli öğretmen Ali Sezen, “ HES kurulacak bölge sit alanında yer aldığı halde ÇED raporunda sit alanında olmadığı söyleniyor. Yerleşim alanının dışında yer aldığı da ileri sürülüyor. Oysaki, orada yerleşim bulunuyor. İDK raporunda belirtilen eksiklerin tamamlanması için şirkete süre verilmiş. Bakanlık, bu eksikler tamamlanmadan izin verilmeyeceğini söylüyor. ÇED raporunda haddinden fazla noksanlık var. Bilimsellikten uzak ve masa başında hazırlanmış bir rapor. Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Şirket eğer bu noksanları tamamlamazsa Bakanlık, HES başvurusunu reddedebilir. ÇED sürecinin takipçisi olacağız” dedi.

TEK PROJE GİBİ GÖSTERİLEN 3 HES

Hayat 2 projesinin aslında 3 HES’ten oluştuğunu söyleyen Sezen, “HES’lerin kurulacağı alanda bulunan tapulu araziler ve konutlar için toplu kamulaştırma yapılacak. Her bir HES için ayrı ayrı ÇED raporu, su kullanım anlaşması ve lisans sözleşmesi yapılması gerekirken tek bir işlemle işi bitirmeye çalışıyorlar. Bu, kanunlara aykırı” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.