Anadolu Ateşi'ne 454 bin TL'lik ceza

KÜLTÜR 28.08.2021 - 11:27, Güncelleme: 28.08.2021 - 11:30
 

Anadolu Ateşi'ne 454 bin TL'lik ceza

ANADOLU Ateşi'nin 1300 metrekarelik sahnesi ve 5 bin kişilik kapasitesiyle 2008'den bu yana gösteriler yaptığı Aspendos Arena'ya ilişkin, Serik Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nce tarım arazisinde toprağın doğal yapısını bozduğu gerekçesiyle 454 bin 814 TL idari para cezası verildi. Mahkeme tarafından yıkım kararı da verilen gösteri merkezi Serik Belediyesi tarafından da mühürlenmişti.

HABERİMİZVAR.NET Antalya'da 2008 yılına kadar Aspendos Antik Tiyatro'da gösteriler yaparken, restorasyon işlemleri nedeniyle yakınında Hüseyin Avni Aykol'a ait tarım arazisi kiralanarak, buraya bir gösteri merkezi inşa edildi. 2017 yılında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun geçici olarak inşa edilen gösteri merkezinin yıkımına karar vermesi ve arazi sahibinin tahliye davası açmasıyla birlikte Anadolu Gösteri Eğitim Turizm Animasyon Organizasyon Prodüksiyon ve Danışmanlık şirketi ile arazi sahibi ve sonrasında Serik Belediyesi'nin dahil olduğu hukuki süreç başladı.  HEM YIKIM HEM PARA CEZASI Serik Belediyesi ekipleri, 3'üncü derecede arkeolojik sit alanındaki Aspendos Arena Gösteri Merkezi'nde, 15 Eylül 2019'da gösteri merkezini mühürledi. Ekim 2019'daki denetimde de imara aykırı uygulamalar inşa edildiğinin tespiti üzerine yıkım kararı ve idari para cezası verildi. Hem hara cezası hem de mühürlenme işlemlerinin iptallerine karşı açılan davalar, Antalya İdare mahkemelerince reddedildi.  ÜST MAHKEME DE REDDETTİ İtirazların yapıldığı üst mahkeme Konya Bölge İdare Mahkemesi de, yerel mahkeme kararı ve dayandığı gerekçenin hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından başvurunun reddine oy birliğiyle karar verdi. Gösteri merkezi ise halen mühürlü ve Serik Belediyesi'nin yıkım kararının uygulanması bekleniyor.   ARAZİ TARLA STATÜSÜNDEN ÇIKARTILDI Öte yandan ise arazi sahibinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne yaptığı dilekçeli başvuruya verilen yanıtta, Antalya Toprak Koruma Kurulu'nca taşınmazın tarım dışı kullanımının uygun görüldüğü kaydedildi. Bu karar Bakanlığa gönderilirken, arazi sahibi Aykol ise Antalya Toprak Koruma Kurulu'nun kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yeni bir dava daha açtı.  TARIM İLÇE'DEN PARA CEZASI Anadolu Ateşi'nin gösterilerini yaptığı merkezle ilgili firma ve arazi sahibi arasındaki hukuki mücadelede Serik Belediyesi ve Antalya Toprak Konuma Kurulu gibi ilgili kurumların da dahil olduğu süreçte yeni bir gelişme daha yaşandı.  Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, sözkonusu arazinin 20 bin 842 metrekarelik kısmının Aspendos Arena Gösteri Merkezi yapılmak suretiyle toprağın doğal yapısını bozduğu tespit edilen firma sahibine, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 21'inci maddesi kapsamında 454 bin 814 TL idari para cezası düzelendi. Karar ise Serik Kaymakamlığı'nın da oluruyla bildirildi. 
ANADOLU Ateşi'nin 1300 metrekarelik sahnesi ve 5 bin kişilik kapasitesiyle 2008'den bu yana gösteriler yaptığı Aspendos Arena'ya ilişkin, Serik Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nce tarım arazisinde toprağın doğal yapısını bozduğu gerekçesiyle 454 bin 814 TL idari para cezası verildi. Mahkeme tarafından yıkım kararı da verilen gösteri merkezi Serik Belediyesi tarafından da mühürlenmişti.

HABERİMİZVAR.NET

Antalya'da 2008 yılına kadar Aspendos Antik Tiyatro'da gösteriler yaparken, restorasyon işlemleri nedeniyle yakınında Hüseyin Avni Aykol'a ait tarım arazisi kiralanarak, buraya bir gösteri merkezi inşa edildi. 2017 yılında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun geçici olarak inşa edilen gösteri merkezinin yıkımına karar vermesi ve arazi sahibinin tahliye davası açmasıyla birlikte Anadolu Gösteri Eğitim Turizm Animasyon Organizasyon Prodüksiyon ve Danışmanlık şirketi ile arazi sahibi ve sonrasında Serik Belediyesi'nin dahil olduğu hukuki süreç başladı. 

HEM YIKIM HEM PARA CEZASI

Serik Belediyesi ekipleri, 3'üncü derecede arkeolojik sit alanındaki Aspendos Arena Gösteri Merkezi'nde, 15 Eylül 2019'da gösteri merkezini mühürledi. Ekim 2019'daki denetimde de imara aykırı uygulamalar inşa edildiğinin tespiti üzerine yıkım kararı ve idari para cezası verildi. Hem hara cezası hem de mühürlenme işlemlerinin iptallerine karşı açılan davalar, Antalya İdare mahkemelerince reddedildi. 

ÜST MAHKEME DE REDDETTİ

İtirazların yapıldığı üst mahkeme Konya Bölge İdare Mahkemesi de, yerel mahkeme kararı ve dayandığı gerekçenin hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından başvurunun reddine oy birliğiyle karar verdi. Gösteri merkezi ise halen mühürlü ve Serik Belediyesi'nin yıkım kararının uygulanması bekleniyor.  

ARAZİ TARLA STATÜSÜNDEN ÇIKARTILDI

Öte yandan ise arazi sahibinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne yaptığı dilekçeli başvuruya verilen yanıtta, Antalya Toprak Koruma Kurulu'nca taşınmazın tarım dışı kullanımının uygun görüldüğü kaydedildi. Bu karar Bakanlığa gönderilirken, arazi sahibi Aykol ise Antalya Toprak Koruma Kurulu'nun kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yeni bir dava daha açtı. 

TARIM İLÇE'DEN PARA CEZASI

Anadolu Ateşi'nin gösterilerini yaptığı merkezle ilgili firma ve arazi sahibi arasındaki hukuki mücadelede Serik Belediyesi ve Antalya Toprak Konuma Kurulu gibi ilgili kurumların da dahil olduğu süreçte yeni bir gelişme daha yaşandı. 

Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, sözkonusu arazinin 20 bin 842 metrekarelik kısmının Aspendos Arena Gösteri Merkezi yapılmak suretiyle toprağın doğal yapısını bozduğu tespit edilen firma sahibine, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 21'inci maddesi kapsamında 454 bin 814 TL idari para cezası düzelendi. Karar ise Serik Kaymakamlığı'nın da oluruyla bildirildi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.