Antalya, Atalay'ın özgürlüğünü istedi

SİYASET 12.11.2023 - 09:51, Güncelleme: 12.11.2023 - 10:21
 

Antalya, Atalay'ın özgürlüğünü istedi

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayarak Can Atalay’ın tahliyesini reddetmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

haberimizvar.net- Yargıtay'ın Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu vekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ile ilgili Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.    HAK İHLALİ Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Ezgi Altınkurt, “Siyasal iktidarın gölgesi ve uzantısı haline gelen,  toplum nezdinde güvenilirliğini kaybetmiş durumda olan, AİHM kararlarını, Anayasa’yı, hukukun temel ilkelerini uygulamayan ve uzun süredir muhalifleri susturma vasıtası haline gelen yargı, 8 Kasım günü skandal bir karara imza atmıştır. Anayasa Mahkemesi, Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında seçme ve seçilme hakkı ile kişi özgürlüğü güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vermiştir” dedi.   ‘ANAYASA’YA UYULMUYOR’ Anayasa’yı tanımadıklarını söyleyen Altınkurt, “Anayasa Mahkemesi, çok açık, net ve sade ifadelerle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne izlemesi gereken adımları anlatmıştır: yeniden yargılama yap, infazı durdur, cezaevinden tahliyesini sağla ve yeniden yargılamada durma kararı ver.  6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’a göre karara uymak dışında hiçbir seçeneği olmayan Ağır Ceza Mahkemesi, kararı derhal uygulaması gerektiği halde dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermiş ve bir anlamda sorumluluğu savuşturmuştur. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise tarihte bir ilke imza atarak skandal bir kararla Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına karar vermiştir” ifadelerini kullandı.   ‘KONU CAN ATALAY DEĞİLDİR’ Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin basın açıklamasına katılan CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı da sözü aldı. Kamacı, “Yargıtay'ın Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu vekili Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, tam anlamıyla bir darbe girişimidir. Yargıtay eliyle en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi’ne, Anayasa’nın kendisine kafa tutuluyor. Yargıtay eliyle, Yüce Meclis’in, milletin iradesi yok sayılıyor. Konu artık Can Atalay mevzusu olmaktan çıkmış Anayasal düzenin, Anayasa Mahkemesi’nin tüzel kişiliğine yönelmiştir. Alınan bu siyasi karar ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı askıya aldığını ve AYM kararını uygulamadığını ilan ederek suç işlemiştir” diye konuştu. TİP MYK ÜYESİ BAŞARAN KONUŞTU TİP MYK üyesi Yunus Başaran, Can Atalay’ın serbest bırakılması için konuşma yaptı. Başaran,  “Biz halk olarak demokrasiyi savunacağız. Mücadelemizi yasal yollarla sokakta yapmayı biliriz. Bu mücadeleyi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Can Atalay’ı hep birlikte zindanda çıkaracağız. Zindandan çıkacak olan sadece Can Atalay değil, bu iş artık bir halkın özgürlük umutlarının yeniden yeşermesi meselesidir. Bunun için hep birlikte Can Atalay’ı ve tüm gezi tutsaklarını zindanlardan çıkaracağız” dedi.
Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayarak Can Atalay’ın tahliyesini reddetmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi.

haberimizvar.net- Yargıtay'ın Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu vekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ile ilgili Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. 
 

HAK İHLALİ
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Ezgi Altınkurt, “Siyasal iktidarın gölgesi ve uzantısı haline gelen,  toplum nezdinde güvenilirliğini kaybetmiş durumda olan, AİHM kararlarını, Anayasa’yı, hukukun temel ilkelerini uygulamayan ve uzun süredir muhalifleri susturma vasıtası haline gelen yargı, 8 Kasım günü skandal bir karara imza atmıştır. Anayasa Mahkemesi, Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında seçme ve seçilme hakkı ile kişi özgürlüğü güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vermiştir” dedi.

 

‘ANAYASA’YA UYULMUYOR’
Anayasa’yı tanımadıklarını söyleyen Altınkurt, “Anayasa Mahkemesi, çok açık, net ve sade ifadelerle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne izlemesi gereken adımları anlatmıştır: yeniden yargılama yap, infazı durdur, cezaevinden tahliyesini sağla ve yeniden yargılamada durma kararı ver.  6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’a göre karara uymak dışında hiçbir seçeneği olmayan Ağır Ceza Mahkemesi, kararı derhal uygulaması gerektiği halde dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermiş ve bir anlamda sorumluluğu savuşturmuştur. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise tarihte bir ilke imza atarak skandal bir kararla Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına karar vermiştir” ifadelerini kullandı.

 

‘KONU CAN ATALAY DEĞİLDİR’
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin basın açıklamasına katılan CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı da sözü aldı. Kamacı, “Yargıtay'ın Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu vekili Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, tam anlamıyla bir darbe girişimidir. Yargıtay eliyle en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi’ne, Anayasa’nın kendisine kafa tutuluyor. Yargıtay eliyle, Yüce Meclis’in, milletin iradesi yok sayılıyor. Konu artık Can Atalay mevzusu olmaktan çıkmış Anayasal düzenin, Anayasa Mahkemesi’nin tüzel kişiliğine yönelmiştir. Alınan bu siyasi karar ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı askıya aldığını ve AYM kararını uygulamadığını ilan ederek suç işlemiştir” diye konuştu.
TİP MYK ÜYESİ BAŞARAN KONUŞTU
TİP MYK üyesi Yunus Başaran, Can Atalay’ın serbest bırakılması için konuşma yaptı. Başaran,  “Biz halk olarak demokrasiyi savunacağız. Mücadelemizi yasal yollarla sokakta yapmayı biliriz. Bu mücadeleyi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Can Atalay’ı hep birlikte zindanda çıkaracağız. Zindandan çıkacak olan sadece Can Atalay değil, bu iş artık bir halkın özgürlük umutlarının yeniden yeşermesi meselesidir. Bunun için hep birlikte Can Atalay’ı ve tüm gezi tutsaklarını zindanlardan çıkaracağız” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.