Antalya Eczacılar Odası: İnternetten ilaç almayın!

SAĞLIK 05.10.2022 - 13:56, Güncelleme: 05.10.2022 - 13:56
 

Antalya Eczacılar Odası: İnternetten ilaç almayın!

Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022 verilerine göre sentetik ecza ve sahte ilaçlara ilişkin küreselleşme ile birlikte standart dışı, sahte veya onaylanmamış ilaçların üretiminde ve tüketiminde ciddi bir artış olduğu ileri sürüldü. Öte yandan cinsel gücü arttıran, zayıflamayı sağlayan ve kanser ilaçlarından oluşan bu maddeler insan sağlığını tehdit ediyor.

Haberimizvar.net- Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı 2022 yılı Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda, sentetik ecza ve sahte ilaçlara ilişkin küreselleşme ile birlikte standart dışı, sahte veya onaylanmamış ilaçların üretiminde ve tüketiminde ciddi bir artış olduğu ileri sürüldü. Konuya ilişkin uyarıda bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “İlaç fiyatları olması gereken fiyatın altında. Aslında bu yüzden firmalar yurt dışından getirse bile piyasaya sunmuyorlar. Üretici firmalar üretmiyor. Üretmeyince de kaçak üretimin miktarında artış meydana geliyor. Bu devletin fiyatlandırma politikası nedeniyle çoğu yeni nesil ilaca ve yeni nesil tedaviye ulaşamadığımız gibi ülkemizde bulunan ilaçları da bu fiyat politikasından dolayı ulaşamıyoruz. İlaçların piyasada bulunulamama oranı yüzde 25’e ulaştı. Şubatta ve temmuzda iki kere Euro kuru güncellenerek ilaçlara zam geldi. Ama hiçbir çare olmadı, bu hala kaçak ilaç üretimini arttırdı. Yılda 4 defa fiyat artışı, kur düzenlemesi yapılarak bunun bir nebze önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Bir de gerçekçi bir Euro kuru düzenlemesi yapılması lazım. Yani Euro 18 bucuk lirayken şuan 7-8 gibi Euro kuru gerçekten üretici de buna yurt dışından getiren firmalar için çok anlamlı kılmıyor. Sonuçta bu firmalar da kar etmek için burada maalesef durum böyle. Bunun ilaç fiyatlarının artışı eczanelere maliyet ediliyor sanki biz cebimize koyuyormuşuz gibi ama fiyat artışı sadece ilaçların bulunması için aslında yapılan bir durum. Bizim eczanelerle hiçbir ilgisi yok. Biz sadece ilacı bulmayı ve vatandaşı ulaştırmayı istiyoruz” şeklinde konuştu. “10 İLAÇTAN 8’İ SAHTE” Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nin internet sitesindeki açıklamalarına göre internetten temin edilen  ‘Her 10 ilaçtan 8’inin sahte’ olduğunu ileri sürüldü. Dünya sağlık örgütüne göre ise her yıl 100 bin ve 1 milyon kişi sahte ilaç ve benzeri madde kullanımından dolayı hayatını kaybediyor. Takviye edici gıdaların vatandaş tarafından internette denetimsiz bir şekilde alınıp satıldığını belirten Başkan Erçin, “Kaçak ilaç üretimi gerçekten ciddi boyutlara ulaşmış durumda. İçeriğinde ne olduğu belirsiz nasıl saklandığı da belli olmayan takviye edici gıdalarda, bir denetimsizlik söz konusu ve bunlardan da zehirlenip ölenler var. Ne yazık ki takviye edici gıdalar çoğunluğun ruhsatı tarım bakanlığından çıktığı için tarım bakanlığı da bir denetim yapmadığı için Sağlık Bakanlığı gibi o nedenle takviye gıdalardan ölen vatandaşlarımız var. Biz istiyoruz ki takviye gıdaların da Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlansın çünkü Sağlık Bakanlığı bu işi gerçekten ilaç olduğu için denetimlerini arttırır. En ufak bir şikayet de sağlık yetkilileri denetlemesini yapar” ifadelerini kullandı.
Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022 verilerine göre sentetik ecza ve sahte ilaçlara ilişkin küreselleşme ile birlikte standart dışı, sahte veya onaylanmamış ilaçların üretiminde ve tüketiminde ciddi bir artış olduğu ileri sürüldü. Öte yandan cinsel gücü arttıran, zayıflamayı sağlayan ve kanser ilaçlarından oluşan bu maddeler insan sağlığını tehdit ediyor.

Haberimizvar.net- Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı 2022 yılı Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda, sentetik ecza ve sahte ilaçlara ilişkin küreselleşme ile birlikte standart dışı, sahte veya onaylanmamış ilaçların üretiminde ve tüketiminde ciddi bir artış olduğu ileri sürüldü. Konuya ilişkin uyarıda bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “İlaç fiyatları olması gereken fiyatın altında. Aslında bu yüzden firmalar yurt dışından getirse bile piyasaya sunmuyorlar. Üretici firmalar üretmiyor. Üretmeyince de kaçak üretimin miktarında artış meydana geliyor. Bu devletin fiyatlandırma politikası nedeniyle çoğu yeni nesil ilaca ve yeni nesil tedaviye ulaşamadığımız gibi ülkemizde bulunan ilaçları da bu fiyat politikasından dolayı ulaşamıyoruz. İlaçların piyasada bulunulamama oranı yüzde 25’e ulaştı. Şubatta ve temmuzda iki kere Euro kuru güncellenerek ilaçlara zam geldi. Ama hiçbir çare olmadı, bu hala kaçak ilaç üretimini arttırdı. Yılda 4 defa fiyat artışı, kur düzenlemesi yapılarak bunun bir nebze önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Bir de gerçekçi bir Euro kuru düzenlemesi yapılması lazım. Yani Euro 18 bucuk lirayken şuan 7-8 gibi Euro kuru gerçekten üretici de buna yurt dışından getiren firmalar için çok anlamlı kılmıyor. Sonuçta bu firmalar da kar etmek için burada maalesef durum böyle. Bunun ilaç fiyatlarının artışı eczanelere maliyet ediliyor sanki biz cebimize koyuyormuşuz gibi ama fiyat artışı sadece ilaçların bulunması için aslında yapılan bir durum. Bizim eczanelerle hiçbir ilgisi yok. Biz sadece ilacı bulmayı ve vatandaşı ulaştırmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.

“10 İLAÇTAN 8’İ SAHTE”

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nin internet sitesindeki açıklamalarına göre internetten temin edilen  ‘Her 10 ilaçtan 8’inin sahte’ olduğunu ileri sürüldü. Dünya sağlık örgütüne göre ise her yıl 100 bin ve 1 milyon kişi sahte ilaç ve benzeri madde kullanımından dolayı hayatını kaybediyor. Takviye edici gıdaların vatandaş tarafından internette denetimsiz bir şekilde alınıp satıldığını belirten Başkan Erçin, “Kaçak ilaç üretimi gerçekten ciddi boyutlara ulaşmış durumda. İçeriğinde ne olduğu belirsiz nasıl saklandığı da belli olmayan takviye edici gıdalarda, bir denetimsizlik söz konusu ve bunlardan da zehirlenip ölenler var. Ne yazık ki takviye edici gıdalar çoğunluğun ruhsatı tarım bakanlığından çıktığı için tarım bakanlığı da bir denetim yapmadığı için Sağlık Bakanlığı gibi o nedenle takviye gıdalardan ölen vatandaşlarımız var. Biz istiyoruz ki takviye gıdaların da Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlansın çünkü Sağlık Bakanlığı bu işi gerçekten ilaç olduğu için denetimlerini arttırır. En ufak bir şikayet de sağlık yetkilileri denetlemesini yapar” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.