Antalya imkansızı başardı

EKONOMİ (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 23.04.2024 - 11:15, Güncelleme: 23.04.2024 - 11:15
 

Antalya imkansızı başardı

Antalya'da BATEM mühendisleri imkansızı başardı, örtüaltı yöntemiyle kahve üretimi için en önemli adımı attı. Muza alternatif gösterilen ve 2 yaşına giren kahve bitkisi 5 yaşına geldiğinde hasat edilecek.

haberimizvar.net- Antalya, turizm kadar örtü altında üretimle de söz ettiriyor. Son yıllarda tropikal meyvelerin üretim merkezi haline gelen Gazipaşa'nın ardından Manavgat'ta da muz üretimi yaygın hale geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), iklim değişikliğiyle birlikte kentte üretimi mümkün olan bitkilerin üzerini arttırmayı sürdürüyor. 40 yıl önce açık alanda üretimi denenen, ancak sonuç alınamayan kahve bitkisine ilişkin uzun süreli çalışma yürüten BATEM mühendisleri, iklim değişikliğiyle birlikte örtü altı üretimle bu bitkiyi yetiştirmeyi başardı. Fidanları bugün 2 yaşında olan kahve bitkisi, önümüzdeki yıl meyve uygulamaları başlayacak. 5 yaşına geldiğinde 5 kiloluk meyveden 1 kilo kahve alınabilecek. BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisini yetiştiricisinin üretimde alternatifi olması için uzun süre çalıştıklarını söyledi. Dr. Güven, “Yıllar önce kahvenin kullanılması denenmiş. Ancak iklim çok farklıydı. Açıkta denenmiş. İklim değişikliği ile bu süre boyunca Türkiye'ye girmiş de çalışır durumdadır. Normal koşullar dışında bir iklim görülüyor. Akdeniz sahil şeridinde yetişmesi mümkün olmayan meyve türleri artık yetişir oldu. Yıllardır muz yetiştiriyoruz ve oldukça masraflıydı. Seralar yapıldı ve üretici artık muzu yetiştirip satabiliyor" dedi. Kahvenin de muz gibi iklimi istediğini belirten Dr. Güven, “Muzun yanında alternatif olarak kahvenin de yetiştirilebileceğini ortaya koymak istiyoruz. Ürün çalışmaya başladığımızda 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kuru kahve elde edilecektir. Her geçen gün artan talep var. Telefonla arayanlar var, gelip burada ürünü araştırıyorlar de oluyor" diye konuştu.
Antalya'da BATEM mühendisleri imkansızı başardı, örtüaltı yöntemiyle kahve üretimi için en önemli adımı attı. Muza alternatif gösterilen ve 2 yaşına giren kahve bitkisi 5 yaşına geldiğinde hasat edilecek.

haberimizvar.net- Antalya, turizm kadar örtü altında üretimle de söz ettiriyor. Son yıllarda tropikal meyvelerin üretim merkezi haline gelen Gazipaşa'nın ardından Manavgat'ta da muz üretimi yaygın hale geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), iklim değişikliğiyle birlikte kentte üretimi mümkün olan bitkilerin üzerini arttırmayı sürdürüyor.

40 yıl önce açık alanda üretimi denenen, ancak sonuç alınamayan kahve bitkisine ilişkin uzun süreli çalışma yürüten BATEM mühendisleri, iklim değişikliğiyle birlikte örtü altı üretimle bu bitkiyi yetiştirmeyi başardı. Fidanları bugün 2 yaşında olan kahve bitkisi, önümüzdeki yıl meyve uygulamaları başlayacak. 5 yaşına geldiğinde 5 kiloluk meyveden 1 kilo kahve alınabilecek.

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisini yetiştiricisinin üretimde alternatifi olması için uzun süre çalıştıklarını söyledi. Dr. Güven, “Yıllar önce kahvenin kullanılması denenmiş. Ancak iklim çok farklıydı. Açıkta denenmiş. İklim değişikliği ile bu süre boyunca Türkiye'ye girmiş de çalışır durumdadır. Normal koşullar dışında bir iklim görülüyor. Akdeniz sahil şeridinde yetişmesi mümkün olmayan meyve türleri artık yetişir oldu. Yıllardır muz yetiştiriyoruz ve oldukça masraflıydı. Seralar yapıldı ve üretici artık muzu yetiştirip satabiliyor" dedi.

Kahvenin de muz gibi iklimi istediğini belirten Dr. Güven, “Muzun yanında alternatif olarak kahvenin de yetiştirilebileceğini ortaya koymak istiyoruz. Ürün çalışmaya başladığımızda 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kuru kahve elde edilecektir. Her geçen gün artan talep var. Telefonla arayanlar var, gelip burada ürünü araştırıyorlar de oluyor" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.