Antalya Kepez’de 10 günlük kültür şöleni
Antalya Kepez’de 10 günlük kültür şöleni
Kepez Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, 10 gün boyunca yayınevlerinden yazarlara, imza günlerinden söyleşilere kadar zengin içeriğiyle on binlerce kitapseveri ağırladı.
Kepez Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, 10 gün boyunca yayınevlerinden yazarlara, imza günlerinden söyleşilere kadar zengin içeriğiyle on binlerce kitapseveri ağırladı.
haberimizvar.net- Kepez Belediyesi tarafından “Sayfalar Değişir, Değiştirir” temasıyla düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, 25 Şubat’ta Antalya Valisi Hulusi Şahin ve fuarın onur konuğu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in katılımıyla Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. 10 gün boyunca süren fuar, yaklaşık 250 yayınevi ve 100 yazarı ağırladı. On binlerce kitapseverin ziyaret ettiği fuar, edebiyatı, kültürü ve düşünceyi buluşturan önemli bir platform haline geldi. Yayınevleri binlerce kitapla stantlarını doldururken, yazarlar da imza günleriyle okurlarıyla buluştu. İmza günlerinde uzun kuyruklar oluştu. Edebiyat dünyasının sevilen isimleri her gün belirlenen saatlerde okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzaladı.
SAYFALAR DEĞİŞİR, DEĞİŞTİRİR
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de fuar boyunca, yayınevlerini tek tek dolaşarak kitapları inceledi, yazarların imza günlerine katıldı, söyleşileri dinledi, vatandaşlarla birebir sohbet etti. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, “ Kepez Kitap Fuarı’nın binlerce kitabın, binlerce fikrin, binlerce umudun, bilginin, emeğin ve ortak aklın bulaşacağı bir yer olsun istedik” dedi. Kitabın bir nesne değil, bir milletin aynası olduğunu belirten Başkan Kocagöz, “ Bir kitap bazen bir çocuğun kalbini titretir, bazen bir gencin rotasını değiştirir, bazen de bir toplumun vicdanını uyandırır. Biz Kepez’de, ilmin ışığını taşıyan her satırı, her düşünceyi, her kitabı geleceğe tutulan bir fener olarak görüyoruz. O yüzden diyoruz ki: “Sayfalar değişir, değiştirir.” Bir kitap; okuyanı düşündürürse anlam kazanır, düşüneni harekete geçirirse dünyayı değiştirir. Bir cümle yeter bazen… İnsanın içinde kıvılcım olur ve o kıvılcım, bir kenti aydınlatır” diye konuştu.
HER GÜN SÖYLEŞİ, HER GÜN İMZA
Fuar boyunca edebiyatın, bilimin, psikolojinin, aile yaşamının ve çağdaş sorunların ele alındığı pek çok değerli söyleşi gerçekleştirildi. Fuarın ilk söyleşi konuğu Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Kaplan oldu. Beden dili, mimik ve jestlerin iletişimdeki önemine dikkat çeken Kaplan, insanların söyledikleri kadar söylemedikleriyle de okunabileceğini vurguladı. Sosyal hayatta insanların birbirlerini tam tanımadığına dikkat çeken Kaplan, insanların varlığının arkasında yapay bir arayış olduğuna dikkat çekti.
KAYGI VE ENDİŞEYİ YÖNETMEK
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, “Belirsizlikle Barışmak: Kaygı ve Endişeyi Yönetmek” başlıklı söyleşisinde düşünce, duygu ve alışkanlıkların kader üzerindeki etkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Sungur, kaygının insan doğası için nasıl evrimsel bir işlev taşıdığına değinirken, aynı zamanda günlük yaşamda bu duygularla sağlıklı başa çıkma yöntemlerini paylaştı.
CUMHURİYET’İN İLK SABAHI
Çocuk edebiyatının başarılı ismi yazar Şermin Yaşar, Kepez Kitap Fuarı’nda, “Cumhuriyet’in İlk Sabahı”nı anlattı. O sabahın sadece bir rejim değişikliğinin değil, aynı zamanda bir halkın yeniden doğuşunun simgesi olduğunu vurguladı. Güçlü betimlemeler ve etkileyici hikayelerle zenginleştirdiği anlatımı, dinleyicileri derinden etkiledi.
DÜŞÜNEN MAKİNE ÇAĞINDA İNSAN OLMAK
Kepez Kitap Fuarı’nda düzenlenen “Düşünen Makine Çağında İnsan Olmak” başlıklı söyleşide, akademisyen ve yazar Anoshırvan Mıandjı, dijitalleşen dünyada insan olmanın anlamına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Teknolojinin hızla geliştiği, yapay zeka ve otomasyonun gündelik yaşamı dönüştürdüğü günümüzde insanın konumunu anlattı. İnsanları hayvanlardan ayıran özelliğin kitap okumak olduğunu söyledi.
GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN KİTAP
Kepez Kitap Fuarı’nın konuğu olan Antalya’nın eski Emniyet Müdürü, yazar Feyzullah Arslan, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’e teşekkür ederek, “Başkan, Kitap Fuarı ile herkesi mesut ve mutlu etti” diyerek, kitap fuarlarının insanlara mutluluk aşıladığına dikkat çekti. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın önemine değinen Arslan, bu çabanın temelinde daha mutlu, huzurlu ve güvenli bireyler yetiştirme arzusunun yattığını söyledi.
AKADEMİK BAŞARININ PÜF NOKTALARI
Kepez Kitap Fuarı’nda öğrencilere veremli ders çalışma yöntemlerini anlatan yazar Mustafa Sekban, odaklanmanın önündeki en büyük engelin dijital bağımlılık olduğunu vurguladı. “Sınavlara Hazırlıkta Verimli Ders Çalışmanın Akademik Başarıya Etkisi”ni aktardı. Dikkat dağınıklığı ve dijital alışkanlıklar üzerine önemli uyarılarda bulundu.
TÜRKİYE GÜNDEMİ VE EDEBİYAT
Modern Türk edebiyatının usta kalemlerinden İnci Aral, Kepez Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen "Türkiye Gündemi ve Edebiyat" konulu söyleşide “Benim çok okurum var ama ben bir kişi için yazıyorum “ diyerek edebiyatın bireysel bağ kurma gücüne dikkat çekti. Aral, savaşları, sevinçleri, acıları, insana özgü halleri göremeyen veya görmek istemeyen bir yazarın kalıcı, büyük ya da inandırıcı olma şansının düşük olduğunu söyledi.
ÇOCUĞUMUN BEYNİNDE NELER OLUYOR?
Kepez Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşan akademisyen ve eğitim uzmanı Doç. Dr. Saniye Bencik, mizacın doğulan evde, anne ve babanın ellerinde şekillendiğini belirterek, çocuğun en büyük rol modelinin ebeveynler olduğunu söyledi. İnsan doğulmadığını, insan olunduğunu vurgulayan Bencik, Amala ve Kamala isimli, kurtlarla büyüyen iki çocuğun gerçek yaşam öyküsünü anlatarak, insanı insan yapan şey sadece beden değil; etkileşim, sevgi ve değerler olduğunu söyledi.
ROTA YENİDEN OLUŞTURULUYOR
Eğitimci yazar Dilek Cesur, Kepez Kitap Fuarı’nda ki söyleşisinde, “Bugün nefes alabiliyorsan, bir çatının altında kalabiliyorsan ve yanında sevdiklerin varsa, sen bugün milyonlarca insandan daha şanslısın” dedi. “Rota Yeniden Oluşturuluyor” kitabının yazarı Dilek Cesur, gerçekleştirdiği söyleşide hem ebeveynlere hem de gençlere dokunan anlamlı mesajlar verdi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte kitapların hayattaki dönüştürücü gücüne değindi.
BEN ANNEMİN HECESİYİM
Edebiyatın usta şairlerinden Şükrü Erbaş, ilk çocuk kitabı “Ben Annemin Hecesiyim” ile Kepez Kitap Fuarı’na konuk oldu. Söyleşi ve imza gününde çocuklarla, ailelerle ve edebiyatseverlerle buluşan Erbaş, hem şiirlerini seslendirdi hem de sanat ve doğa üzerine etkileyici konuşmalar yaptı.
UĞUR DÜNDAR KEPEZ KİTAP FUARI’NDA
Kepez Kitap Fuarı, gazetecilik kariyerinde yarım asrı geride bırakan duayen gazeteci ve televizyoncu Uğur Dündar’ı da ağırladı. Dündar “Basın Özgürlüğü” konulu söyleşisinde basının dünü ve bugününü değerlendirdi, Antalya’ya övgüler yağdırdı. Ayrıca rahmetli babasına ait, kitaplar arasında bulunan el yazması notun Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz tarafından kendisine takdim edilmesi duygu dolu anlara sahne oldu.
TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR
Kepez Kitap Fuarı, dokuzuncu gününde önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin önde gelen araştırmacı gazetecilerinden Murat Ağırel ve Timur Soykan’ın konuk olduğu söyleşide “Türkiye Nereye Gidiyor?” konuşuldu. Gazetecilikte derinlemesine araştırmaları ve cesur kalemleriyle tanınan Murat Ağırel ve Timur Soykan, basın özgürlüğü, sansür ve halkın haber alma hakkı üzerine ilgi çeken bir söyleşi gerçekleştirdi.
DOĞAN CÜCELOĞLU ANILDI
Kepez Kitap Fuarı’nda, Türk psikoloji dünyasının duayen isimlerinden Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu saygıyla anıldı. "Bir Gönül İnsanı: Doğan Cüceloğlu" başlıklı anma programı, Cüceloğlu’nun eşi Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’nun sunumuyla gerçekleşti. Katılımcılar, sevgi, anlayış ve insan odaklı yaklaşımıyla tanınan Cüceloğlu’nun yaşamından kesitlerle duygusal anlar yaşadı.
KRAL ŞAKİR KİTAP FUARI’NDA
Kral Şakir ve Süper Bir Takım serisinin yaratıcısı Varol Yaşaroğlu, Kepez Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen söyleşide çocuklarla ve ebeveynlerle bir araya geldi. Yoğun ilgi gören etkinlikte, Yaşaroğlu hem kariyer yolculuğunu anlattı hem de hayranlarının sorularını yanıtladı. Yaşaroğlu, kariyer basamaklarını aktardı, Kral Şakir ve Süper Bir Takım’ın doğuşunu anlattı. Minik okurlarının da sorularını yanıtladı.
AİLE OLMAK AİLE KALMAK
Aile, evlilik ve ebeveynlik üzerine yazdığı kitaplarla tanınan yazar ve aile danışmanı Hatice Kübra Tongar, Kepez Kitap Fuarı’nda düzenlenen “Aile Olmak Aile Kalmak” konulu söyleşide okurlarıyla bir araya geldi. Söyleşide aile kavramının önemine dikkat çeken Tongar, özellikle çocuk gelişiminde 0-6 yaş döneminin kritik bir rol oynadığını vurguladı. Sosyal medya ve dijital bağımlılığın çocukların değer algısını etkilediğini söyledi.
KAYBOLDUYSAN DOĞRU YERDESİN
Kepez Kitap Fuarı, yazar Saadet Şen’i ağırladı. “Kaybolduysan Doğru Yerdesin” adlı kitabıyla dikkat çeken Şen, okurlarla buluştuğu söyleşide kişisel dönüşüm, içsel güç ve toplumsal sorumluluk üzerine çarpıcı mesajlar verdi. Türkiye’nin ilk kadın motivasyon konuşmacısı olarak tanınan yazar Şen, “Kaybolduysan Doğru Yerdesin” diyerek, sürekli kendimize odaklanmak yerine toplumsal sorumluluklarında bilincinde olunması gerektiğini bildiren anlamlı bir söyleşi gerçekleştirdi.
AYNALAR HAYATI TERSTEN GÖSTERİR
Ünlü modacı Barbaros Şansal, Kepez Kitap Fuarı’na katılarak dikkat çeken bir söyleşi gerçekleştirdi. Katılımcılara yaşam, insan doğası ve toplumsal farkındalık üzerine derinlikli mesajlar veren Şansal, "Aynalar hayatı tersten gösterir" dedi. Aynaların sadece fiziksel değil, aynı zamanda metaforik anlamda da yaşamın bir yansıması olduğunu belirten Şansal, insanların yaşlandığını aynalar sayesinde fark ettiğini, bu yüzden de ölümü bildiklerini söyledi.
Kepez Kitap Fuarı’nda Vehbi Vakkasoğlu, Ünlü diyetisyen Hatice Nur Ege, Bülent Demircioğlu ve daha bir çok söyleşi konuğu Kepez Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.