Antalya Körfezi'nin bekçileri

YEREL 06.11.2021 - 10:02, Güncelleme: 06.11.2021 - 10:02
 

Antalya Körfezi'nin bekçileri

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, caretta carettaların, Antalya Körfezi'ni Kızıldeniz üzerinden gelen denizanası istilasından koruduğunu söyledi.

haberimizvar.net- AÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Antalya sahillerinin, her yıl binlerce caretta caretta yavrusunun denizle buluştuğu önemli üreme noktalarından biri olduğunu kaydetti. Caretta carettaların Antalya Körfezi'nin bekçileri olduğunu aktaran Prof. Dr. Jale Korun, “Caretta carettalar, Kızıldeniz üzerinden göç eden denizanalarının istilasından körfezi koruyor. Denizanalarıyla beslenen baskın bir tür denizimizde olmasaydı, aynı balon balığında yaşanan istila gibi denizanaları da denizimizi istila ederdi" dedi. Antalya sahillerinde üreyen ve çoğalan iki tür deniz kaplumbağası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Korun, "Caretta carettalar etçil, yeşil deniz kaplumbağası ise otçuldur. Deniz bitkileriyle beslenir, caretta carettalara göre sırt deseni ve renkleri farklıdır" dedi. İKİ TÜR DENİZANASI KÖRFEZE GİRİYOR Göç yolundan kaçarak körfeze giren iki tür denizanası olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Korun, "Beyaz denizanası ile ters yüz denizanası en çok rastlanan Kızıldeniz göçmeni denizanaları. Fakat bekçiler onları bulup yiyor ve çoğalmalarını engelliyor" diye konuştu. BALON BALIKLARI NEDEN ÇOĞALDI Balon balığı istilasının nedenleri konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Jale Korun, “Önce şunu kendimize sormalıyız. Kızıldeniz'den gelen bir balık türü Antalya Körfezi'ni nasıl olur da işgal eder. Neden Kızıldeniz'de bu kadar çoğalamadı da Antalya'da her yerdeler. Bunun nedeni, orada balon balığıyla beslenen farklı baskın türlerin yaşıyor olması. Burada ise yok. Kendi hegemonyasını kurdu ve hızla çoğaldı. İşte caretta carettalar da olmasaydı denizanaları aynı şekilde denizimizi işgal edecekti. Özellikle Kızıldeniz üzerinden gelip körfezin hemen üzerinden geçen akıntı yolunu takip eden denizanaları, sık sık körfeze kaçıyor. Kaçanlar da çoğalamadan avlanıyor" dedi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, caretta carettaların, Antalya Körfezi'ni Kızıldeniz üzerinden gelen denizanası istilasından koruduğunu söyledi.

haberimizvar.net- AÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Antalya sahillerinin, her yıl binlerce caretta caretta yavrusunun denizle buluştuğu önemli üreme noktalarından biri olduğunu kaydetti. Caretta carettaların Antalya Körfezi'nin bekçileri olduğunu aktaran Prof. Dr. Jale Korun, “Caretta carettalar, Kızıldeniz üzerinden göç eden denizanalarının istilasından körfezi koruyor. Denizanalarıyla beslenen baskın bir tür denizimizde olmasaydı, aynı balon balığında yaşanan istila gibi denizanaları da denizimizi istila ederdi" dedi.

Antalya sahillerinde üreyen ve çoğalan iki tür deniz kaplumbağası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Korun, "Caretta carettalar etçil, yeşil deniz kaplumbağası ise otçuldur. Deniz bitkileriyle beslenir, caretta carettalara göre sırt deseni ve renkleri farklıdır" dedi.

İKİ TÜR DENİZANASI KÖRFEZE GİRİYOR

Göç yolundan kaçarak körfeze giren iki tür denizanası olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Korun, "Beyaz denizanası ile ters yüz denizanası en çok rastlanan Kızıldeniz göçmeni denizanaları. Fakat bekçiler onları bulup yiyor ve çoğalmalarını engelliyor" diye konuştu.

BALON BALIKLARI NEDEN ÇOĞALDI

Balon balığı istilasının nedenleri konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Jale Korun, “Önce şunu kendimize sormalıyız. Kızıldeniz'den gelen bir balık türü Antalya Körfezi'ni nasıl olur da işgal eder. Neden Kızıldeniz'de bu kadar çoğalamadı da Antalya'da her yerdeler. Bunun nedeni, orada balon balığıyla beslenen farklı baskın türlerin yaşıyor olması. Burada ise yok. Kendi hegemonyasını kurdu ve hızla çoğaldı. İşte caretta carettalar da olmasaydı denizanaları aynı şekilde denizimizi işgal edecekti. Özellikle Kızıldeniz üzerinden gelip körfezin hemen üzerinden geçen akıntı yolunu takip eden denizanaları, sık sık körfeze kaçıyor. Kaçanlar da çoğalamadan avlanıyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.