Antalya Limanı için Katar inadı TBMM gündeminde

GÜNDEM 24.10.2022 - 20:26, Güncelleme: 24.10.2022 - 20:38
 

Antalya Limanı için Katar inadı TBMM gündeminde

Antalya Limanı’nın kullanım hakkının ihalesiz şekilde 49 yıllığına uzatılmasıyla ilgili olarak Cavit Arı, “Anayasa'ya karşı suç işliyorsunuz. Limanları satma sevdasından derhâl vazgeçin!” dedi.

haberimizvar.net- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülen mali düzenlemeler ve cemevleri ile ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Antalya CHP Milletvekili ve Plan- Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, limanların ihalesiz olarak verilmesi konusunu gündeme taşıdı. Milletvekili Arı, konuşmasında şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi iptal kararına rağmen iktidar limanları ihalesiz şekilde satma sevdasından vazgeçmemiş olarak gözükmekte. Özelleştirme kapsamında olan limanların kullanım süresinin 49 yıla kadar ihalesiz şekilde uzatılmasına dair 6.1.2022 kabul tarihli 7350 sayılı Kanunun 30. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu gerek komisyonda ve gerekse de genel kurulda ifade etmiştik. Ancak bizim bu kanundaki uyarımız iktidar tarafından dikkate alınmadı. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etti. AYM BU DÜZENLEMEYİ İPTAL ETMİŞTİ Anayasa’nın 10. 13. ve 48. maddelerine aykırılığı açıkça ortada. Bu karara rağmen ve de Anayasa'nın 138'inci maddesi yer alan ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez.’ hükmü çok açıkken; işte şimdi aynı nitelikte teklif Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen yeniden teklif olarak getirilmiştir. Üstelikte kanun teklifinin ne genel gerekçesinde ne de kanun maddesi gerekçesinde bu Anayasa Mahkemesi kararından dahi bahsetmeyerek aklı sıra bu iptal kararını gözden kaçırmak istenmiştir.” Arı, konuşmasını “Limanları bu şekilde satacağız ısrarından vazgeçin. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen bu teklifteki ısrar amacınız nedir? Yargı kararına aykırı karar almak suçtur. Şu an siz teklifte ısrarcıysanız Anayasa'ya karşı suç işliyorsunuz, o nedenle limanları satma sevdanızdan derhâl vazgeçin, Limanlarımız satılamaz.” sözleriyle tamamladı.
Antalya Limanı’nın kullanım hakkının ihalesiz şekilde 49 yıllığına uzatılmasıyla ilgili olarak Cavit Arı, “Anayasa'ya karşı suç işliyorsunuz. Limanları satma sevdasından derhâl vazgeçin!” dedi.

haberimizvar.net- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülen mali düzenlemeler ve cemevleri ile ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Antalya CHP Milletvekili ve Plan- Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, limanların ihalesiz olarak verilmesi konusunu gündeme taşıdı.

Milletvekili Arı, konuşmasında şunları kaydetti: “ Anayasa Mahkemesi iptal kararına rağmen iktidar limanları ihalesiz şekilde satma sevdasından vazgeçmemiş olarak gözükmekte. Özelleştirme kapsamında olan limanların kullanım süresinin 49 yıla kadar ihalesiz şekilde uzatılmasına dair 6.1.2022 kabul tarihli 7350 sayılı Kanunun 30. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu gerek komisyonda ve gerekse de genel kurulda ifade etmiştik. Ancak bizim bu kanundaki uyarımız iktidar tarafından dikkate alınmadı. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etti.

AYM BU DÜZENLEMEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa’nın 10. 13. ve 48. maddelerine aykırılığı açıkça ortada. Bu karara rağmen ve de Anayasa'nın 138'inci maddesi yer alan ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez.’ hükmü çok açıkken; işte şimdi aynı nitelikte teklif Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen yeniden teklif olarak getirilmiştir. Üstelikte kanun teklifinin ne genel gerekçesinde ne de kanun maddesi gerekçesinde bu Anayasa Mahkemesi kararından dahi bahsetmeyerek aklı sıra bu iptal kararını gözden kaçırmak istenmiştir.”

Arı, konuşmasını “Limanları bu şekilde satacağız ısrarından vazgeçin. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen bu teklifteki ısrar amacınız nedir? Yargı kararına aykırı karar almak suçtur. Şu an siz teklifte ısrarcıysanız Anayasa'ya karşı suç işliyorsunuz, o nedenle limanları satma sevdanızdan derhâl vazgeçin, Limanlarımız satılamaz.” sözleriyle tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.