Antalya Serbest Bölgesi 30 bin kişiye istihdam sağlıyor

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 17.11.2023 - 11:29, Güncelleme: 17.11.2023 - 11:29
 

Antalya Serbest Bölgesi 30 bin kişiye istihdam sağlıyor

Antalya Serbest Bölgesi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 14 Kasım 1987 yılında hizmete giren ve 36 yılı geride bırakan serbest bölgenin Ekim ayında 897 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleştirdiğini söyledi. ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, "2023 yılsonu tahmini ticaret hacmi beklentimiz 1,1 milyar dolar" dedi.

haberimizvar.net- Türkiye ve Antalya ekonomisine önemli katkı sağlayan Antalya Serbest Bölgesi 36 yılı geride bıraktı. Dünya ekonomileri tarafından dengelenmeye çalışılan büyüme ve enflasyon etkilerini Türkiye üzerinde de gösterdiğini, sanayi sektöründe yaşanan 2.8'lik küçülme tarım, inşaat ve hizmet sektörleri ile dengelenmeye çalışıldığını belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, "Üretim ve ihracata dayalı büyüme hedefinde serbest bölgelerin payı gittikçe artarken gerçekleştirdikleri ticaret hacimleri ve ihracat rakamlarıyla ekonomimize önemli katkılar sağlamaya devam ediyor" dedi.  TİCARETİN YÜZDE 61'İ OECD ÜLKELERİNE YAPILIYOR ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, "Antalya Serbest Bölgesi'nde geçen yıl 1 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmi, 2023 yılı Ekim ayı sonunda 897 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılı sonunda tahmini 1,1 milyar dolar olması beklenmektedir. 2023 yılının ilk 10 ayına bakıldığında Antalya Serbest Bölge ticaretinin yüzde 61'i OECD ülkeleri ile yapılmıştır. Ticaretimizde en çok paya sahip ülkeler sırasıyla Almanya, Hollanda, İtalya ve ABD'dir" diye konuştu. Genel Müdür Zeki Gürses, şunları söyledi: "Dünyanın en önemli ticaret yollarının kavşak noktası olan ülkemiz konumu dolayısıyla lojistik süper güç olmaya adaydır. Üretim, ticaret ve lojistik sistemlerinin kritik bir bileşeni olan limancılık hizmetleri ülkemiz ihracatında önemli bir yere sahiptir. Antalya Serbest Bölgesi'nin kendine ait limanı olması yatırımcılara büyük kolaylık sağlıyor. Rıhtım ve geri saha alanlarına ilave yatırımlar yapılmış, limancılık hizmetleri geliştirilmiştir. Güncel iki rıhtımı ile 400 metre uzunluğa ulaşmış, aynı anda 190 ve 140 metre boylarda 2 gemiye hizmet verebilme kapasitesine sahiptir. Dünya ticaretinin büyük bir bölümünün deniz yolu ile sağlandığı düşünülürse Antalya Serbest Bölgesi kendi limanına sahip olması ve dünya standartlarında geri saha altyapısı ve hizmetleri ile ülkemiz ihracatına katkı sağlıyor." BÖLGESEL 30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM Antalya Serbest Bölgesi'nin yatçılık sektöründe faaliyet gösteren 50 firması ile üretimin yanısıra bakım- onarım faaliyetleriyle de önemli döviz girdisi yarattığını belirten ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, "Dünya standartlarında yat rıhtımı ve geri sahası, taşıma, denize atma-çekme sistemleri ile Antalya'nın tarihi ve turistik dokusu birleşince özellikle yabancı yat sahipleri ve kaptanları için tercih merkezi haline gelmektedir" dedi. Bölgede istihdama da önemli katkı sağladıklarını belirten Gürses, "Antalya Serbest Bölgesi Akdeniz Bölgesi'nin yan sanayisinin gelişmesinde de önemli rol alırken bölgede yaratılan hareketlilik Antalya ve çevre illerde dolaylı olarak 30 bin kişilik istihdam yaratmaktadır. Serbest Bölgede 2022 yılı sonunda 6 bin 400 olan çalışan sayısı 2023 Ekim ayı sonunda 7 bin 587 kişiye çıkmıştır" şeklinde konuştu.   
Antalya Serbest Bölgesi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 14 Kasım 1987 yılında hizmete giren ve 36 yılı geride bırakan serbest bölgenin Ekim ayında 897 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleştirdiğini söyledi. ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, "2023 yılsonu tahmini ticaret hacmi beklentimiz 1,1 milyar dolar" dedi.

haberimizvar.net- Türkiye ve Antalya ekonomisine önemli katkı sağlayan Antalya Serbest Bölgesi 36 yılı geride bıraktı. Dünya ekonomileri tarafından dengelenmeye çalışılan büyüme ve enflasyon etkilerini Türkiye üzerinde de gösterdiğini, sanayi sektöründe yaşanan 2.8'lik küçülme tarım, inşaat ve hizmet sektörleri ile dengelenmeye çalışıldığını belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, "Üretim ve ihracata dayalı büyüme hedefinde serbest bölgelerin payı gittikçe artarken gerçekleştirdikleri ticaret hacimleri ve ihracat rakamlarıyla ekonomimize önemli katkılar sağlamaya devam ediyor" dedi. 

TİCARETİN YÜZDE 61'İ OECD ÜLKELERİNE YAPILIYOR

ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, " Antalya Serbest Bölgesi'nde geçen yıl 1 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmi, 2023 yılı Ekim ayı sonunda 897 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılı sonunda tahmini 1,1 milyar dolar olması beklenmektedir. 2023 yılının ilk 10 ayına bakıldığında Antalya Serbest Bölge ticaretinin yüzde 61'i OECD ülkeleri ile yapılmıştır. Ticaretimizde en çok paya sahip ülkeler sırasıyla Almanya, Hollanda, İtalya ve ABD'dir" diye konuştu.

Genel Müdür Zeki Gürses, şunları söyledi:

"Dünyanın en önemli ticaret yollarının kavşak noktası olan ülkemiz konumu dolayısıyla lojistik süper güç olmaya adaydır. Üretim, ticaret ve lojistik sistemlerinin kritik bir bileşeni olan limancılık hizmetleri ülkemiz ihracatında önemli bir yere sahiptir. Antalya Serbest Bölgesi'nin kendine ait limanı olması yatırımcılara büyük kolaylık sağlıyor. Rıhtım ve geri saha alanlarına ilave yatırımlar yapılmış, limancılık hizmetleri geliştirilmiştir. Güncel iki rıhtımı ile 400 metre uzunluğa ulaşmış, aynı anda 190 ve 140 metre boylarda 2 gemiye hizmet verebilme kapasitesine sahiptir. Dünya ticaretinin büyük bir bölümünün deniz yolu ile sağlandığı düşünülürse Antalya Serbest Bölgesi kendi limanına sahip olması ve dünya standartlarında geri saha altyapısı ve hizmetleri ile ülkemiz ihracatına katkı sağlıyor."

BÖLGESEL 30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Antalya Serbest Bölgesi'nin yatçılık sektöründe faaliyet gösteren 50 firması ile üretimin yanısıra bakım- onarım faaliyetleriyle de önemli döviz girdisi yarattığını belirten ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, "Dünya standartlarında yat rıhtımı ve geri sahası, taşıma, denize atma-çekme sistemleri ile Antalya'nın tarihi ve turistik dokusu birleşince özellikle yabancı yat sahipleri ve kaptanları için tercih merkezi haline gelmektedir" dedi. Bölgede istihdama da önemli katkı sağladıklarını belirten Gürses, " Antalya Serbest Bölgesi Akdeniz Bölgesi'nin yan sanayisinin gelişmesinde de önemli rol alırken bölgede yaratılan hareketlilik Antalya ve çevre illerde dolaylı olarak 30 bin kişilik istihdam yaratmaktadır. Serbest Bölgede 2022 yılı sonunda 6 bin 400 olan çalışan sayısı 2023 Ekim ayı sonunda 7 bin 587 kişiye çıkmıştır" şeklinde konuştu. 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.