Antalyalı eczacılar eylem hazırlığında!

GÜNDEM 01.08.2022 - 14:50, Güncelleme: 01.08.2022 - 14:50
 

Antalyalı eczacılar eylem hazırlığında!

Yeni yapılan ilaç fiyat düzenlemesiyle birlikte sektörde sorunların çözülmediğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, eylem kararı aldıklarını söyledi. Başkan Erçin, “İflasın eşiğindeyiz. Bizde demokratik hakkımızı kullanma kararı aldık” dedi

haberimizvar.net- Resmi Gazete’nin 8 Temmuz 2022 tarihli sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara bu yıl ikinci kez zam yapıldı. Zammın yetersiz kaldığını ve eczacıların sorunlarının giderek büyüdüğünü söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, Konya’da Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı genel kurul sonucunda eylem kararı aldıklarını söyledi. KARAR BEKLENİYOR Eylem için Türk Eczacılar Birliği’nden haber beklediklerini söyleyen Başkan Erçin, “8 Temmuzda kararname yayınlandı. Kararname Türk Eczacılar Birliği ile paylaşılmadığı için ve ele alınan şey bizim derdimize deva olmadı. Eczacı karlılıklarında cüzi miktarda bir düzenleme yapıldı. Bazı ilaçlarda yüzde 13 bazı ilaçlarda yüzde 28 diye bir güncelleme yapıldı ama bizim istediğimiz asıl 13 senedir hiç değişmeyen hesaplamalarda kullanılan baremlerin değişmesiydi. Çünkü bu baremlere bağlı olarak sürekli bizim karımız düşüyor. 12’lerin altına düştü neredeyse o nedenle keşke bize danışılsaydı asıl baremlerin değiştirilmesine isterdik” şeklinde konuştu. “SORUNLARI ÇÖZMÜYOR” Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararname soruların çözümüne katkısı olmadığını bundan dolayı da eylem yapacaklarını belirten Başkan Erçin,  “Türk Eczacıları Birliğiyle birlikte 4 Eczane Odası başkanıyla beraber eylem kararımızda kararlılıkla devam ediyoruz. Yol haritamızı çizdik. Bu kararname bizim derdimize deva olmadı. İlaçların fiyatlarının yüzde 25 arttırmak da problemi çözmüyor. İlacın fiyatı da var olmasını sağlamıyor. Bu sadece yarının üzerine bir merhem sürmek gibi bunun düzenli olması gerekli ve bu konuda ilaç firmalarının değil eczacıların da gözetilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ Eczanelerin neredeyse yarısının iflasın eşiğinde olduğunu ileri süren Erçin, “Taleplerimiz çok ama öncelikle eczanelerin yarısı neredeyse iflasın eşiğinde. Bu nedenle eczane ekonomilerini düzenlemek adına ilaç fiyat kararnamesindeki fiyatlandırmadaki karlılığa bağlı baremlerin güncellenmesi gerekiyor. Kamu eczacılarının bir sürü sorunları var. Özlük haklarıyla ilgili bu durum tabi tüm sağlık çalışanlarını ilgilendiriyor. Pandemide canla başla çalıştılar. En fazla kayıp veren meslek grubu eczacılardı. Bir güncelleme istiyoruz.  Sosyal güvenlik protokolüyle ilgili bir sürü sıkıntımız var. Ekim ayında güncellenmesi gerekiyor. Orada da baremlerle ilgili problemlerimiz var. O kadar çok problemimiz var ki. Şimdi de takviye gıdalarla ilgili bir sürü sorunumuz var. Tarım bakanlığından alınıp sağlık bakanlığında ruhsatlandırılması ve bunların Sağlık Bakanlığı kontrolünde olması çünkü Tarım Bakanı gerekli kontrolü, denetlemeyi yapmıyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda laboratuar ve denetleme açısından işin ehlidir. Bunun gibi sorunlarımız o kadar var ki en öncelikli ama fiyat kararnamesi ve özlük hakları” dedi.   
Yeni yapılan ilaç fiyat düzenlemesiyle birlikte sektörde sorunların çözülmediğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, eylem kararı aldıklarını söyledi. Başkan Erçin, “İflasın eşiğindeyiz. Bizde demokratik hakkımızı kullanma kararı aldık” dedi

haberimizvar.net- Resmi Gazete’nin 8 Temmuz 2022 tarihli sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara bu yıl ikinci kez zam yapıldı. Zammın yetersiz kaldığını ve eczacıların sorunlarının giderek büyüdüğünü söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, Konya’da Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı genel kurul sonucunda eylem kararı aldıklarını söyledi.

KARAR BEKLENİYOR

Eylem için Türk Eczacılar Birliği’nden haber beklediklerini söyleyen Başkan Erçin, “8 Temmuzda kararname yayınlandı. Kararname Türk Eczacılar Birliği ile paylaşılmadığı için ve ele alınan şey bizim derdimize deva olmadı. Eczacı karlılıklarında cüzi miktarda bir düzenleme yapıldı. Bazı ilaçlarda yüzde 13 bazı ilaçlarda yüzde 28 diye bir güncelleme yapıldı ama bizim istediğimiz asıl 13 senedir hiç değişmeyen hesaplamalarda kullanılan baremlerin değişmesiydi. Çünkü bu baremlere bağlı olarak sürekli bizim karımız düşüyor. 12’lerin altına düştü neredeyse o nedenle keşke bize danışılsaydı asıl baremlerin değiştirilmesine isterdik” şeklinde konuştu.

“SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararname soruların çözümüne katkısı olmadığını bundan dolayı da eylem yapacaklarını belirten Başkan Erçin,  “Türk Eczacıları Birliğiyle birlikte 4 Eczane Odası başkanıyla beraber eylem kararımızda kararlılıkla devam ediyoruz. Yol haritamızı çizdik. Bu kararname bizim derdimize deva olmadı. İlaçların fiyatlarının yüzde 25 arttırmak da problemi çözmüyor. İlacın fiyatı da var olmasını sağlamıyor. Bu sadece yarının üzerine bir merhem sürmek gibi bunun düzenli olması gerekli ve bu konuda ilaç firmalarının değil eczacıların da gözetilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ

Eczanelerin neredeyse yarısının iflasın eşiğinde olduğunu ileri süren Erçin, “Taleplerimiz çok ama öncelikle eczanelerin yarısı neredeyse iflasın eşiğinde. Bu nedenle eczane ekonomilerini düzenlemek adına ilaç fiyat kararnamesindeki fiyatlandırmadaki karlılığa bağlı baremlerin güncellenmesi gerekiyor. Kamu eczacılarının bir sürü sorunları var. Özlük haklarıyla ilgili bu durum tabi tüm sağlık çalışanlarını ilgilendiriyor. Pandemide canla başla çalıştılar. En fazla kayıp veren meslek grubu eczacılardı. Bir güncelleme istiyoruz.  Sosyal güvenlik protokolüyle ilgili bir sürü sıkıntımız var. Ekim ayında güncellenmesi gerekiyor. Orada da baremlerle ilgili problemlerimiz var. O kadar çok problemimiz var ki. Şimdi de takviye gıdalarla ilgili bir sürü sorunumuz var. Tarım bakanlığından alınıp sağlık bakanlığında ruhsatlandırılması ve bunların Sağlık Bakanlığı kontrolünde olması çünkü Tarım Bakanı gerekli kontrolü, denetlemeyi yapmıyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda laboratuar ve denetleme açısından işin ehlidir. Bunun gibi sorunlarımız o kadar var ki en öncelikli ama fiyat kararnamesi ve özlük hakları” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.