Antalyalının hayatı bu kadar değersiz mi?

GÜNDEM 24.11.2022 - 13:26, Güncelleme: 24.11.2022 - 13:26
 

Antalyalının hayatı bu kadar değersiz mi?

Düzce depremi hepimizi korkuttu. Uzmanlar, 5.9 şiddetindeki Düzce depreminin büyük İstanbul depreminin habercisi olabileceğini söylüyorlar. Düzce'de can kaybının olmayışı, bina skoğunun genç olmasıyla, kentsel dönüşümle ifade ediliyor.

Pekala Antalya için durum nedir? Olası bir depremde Antalya'da binalar depreme ne kadar dayanıklı? Olası bir depremde neler yapacağız, nerelerde toplanacağız? Antalya'da yeterli afet toplanma alanı var mı? İstanbul'da afet toplanma alanlarının üzerlerinde AVM'ler yükseliyor da Antalya'da durum farklı mı ? Bu sorulara kafa yorarken aklıma 7 Temmuz 2020 günü "Antalyalı'nın hayatı bu kadar değersiz mi?" başlıklı köşe yazısı geldi. Dönemin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı'nın "Duvara konuşuyoruz" içerikli çarpıcı açıklamaları ve uyarıları geldi. "Havanda su dövmek yerine depreme hazır olmayı tartışmalıyız" diyen Mustafa Balcı, şunları söylemişti: “Antalya'da deprem ne zaman olacak? Kaç şiddetinde olacak? Bir kenara bırakmalıyız artık.. Depreme hazır olmayı tartışmalıyız. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapacaklarımızı tartışmalıyız. Afet ve Acil Toplama Alanları’nı tartışmalıyız. Deprem çantalarını tartışmalıyız. Bir an önce yapı stoğumuzun tesbiti için Deprem Master Planı yapmalıyız” Pekala Antalya'da yeterli Afet Toplanma Alanı var mı? Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verileri Antalya’nın komik ve acınası halini ortaya koyuyor. Rakamlar asla yalan söylemez. AFAD’ın verilerine göre Antalya’da 967 toplanma merkezi var. Nüfus açısından Antalya’nın en büyüğü olan Kepez’de sadece 34 toplanma alanı mevcut!.. Dostlar alışverişte görsün türünden olan bu toplanma alanlarında kişi başına düşen alan ise Kepezlilerle alay edercesine sadece  1.07 metrakare. Antalya’nın ikinci büyük ilçesi Muratpaşa’da 235 yer toplanma merkezi olarak ayrılmış ayrılmasına da kişi başına düşen alan 1.6 metrakare.. Konyaaltı’nda 82 toplanma alanı var, kişi başına düşen alan 2.35 metrekare.. Bazı ilçelere ilişkin AFAD verileri ise şöyle: Döşemealtı’nda iyi bir görüntü var, 143 toplanma alanına karşılık, kişi başına düşen alan 10.92 metrekare.. Alanya’da 168 toplanma (kişi başına düşe alan 4.83 m2) İbradı’da 14 toplanma alanı (kişibaşı başına düşen alan 27.48 m2) Gündoğmuş da 3 toplanma alanına karşılık kişi başına düşen alan miktarı şaka gibi sadece 0.68 metrekare. Kemer’de 15 toplanma alanı (kişi başına düşen alan 5.81 metrekare) Serik de ise 49 toplanma alanında kişi başına 4.45 metrekare alan düşüyor. Başka söze gerek var mı? Antalya’yı yönetenler depremi sanki doğal afet olarak görmüyor, bunun için de laf olsun türünden afet ve acil toplanma alanları belirlemişler. Bu durumda ‘Antalyalı’nın hayatı bu kadar değersiz mi?” diye sormak gerekmez mi? Şunu da vurgulamak da yarar var. Antalya'da belirlenen Afet Toplanma Alanları'nın bir bölümü kağıt üzerinde var, gerçek de yok. Bazılarını ise kamu ve özel sektör işgal etmiş. Üzerlerinde park ve benzeri yapılar, ya da ticari işletmeler faaliyet gösteriyor.
Düzce depremi hepimizi korkuttu. Uzmanlar, 5.9 şiddetindeki Düzce depreminin büyük İstanbul depreminin habercisi olabileceğini söylüyorlar. Düzce'de can kaybının olmayışı, bina skoğunun genç olmasıyla, kentsel dönüşümle ifade ediliyor.

Pekala Antalya için durum nedir?

Olası bir depremde Antalya'da binalar depreme ne kadar dayanıklı?

Olası bir depremde neler yapacağız, nerelerde toplanacağız?

Antalya'da yeterli afet toplanma alanı var mı?

İstanbul'da afet toplanma alanlarının üzerlerinde AVM'ler yükseliyor da Antalya'da durum farklı mı ?

Bu sorulara kafa yorarken aklıma 7 Temmuz 2020 günü "Antalyalı'nın hayatı bu kadar değersiz mi?" başlıklı köşe yazısı geldi. Dönemin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı'nın "Duvara konuşuyoruz" içerikli çarpıcı açıklamaları ve uyarıları geldi.

"Havanda su dövmek yerine depreme hazır olmayı tartışmalıyız" diyen Mustafa Balcı, şunları söylemişti:

“Antalya'da deprem ne zaman olacak? Kaç şiddetinde olacak? Bir kenara bırakmalıyız artık.. Depreme hazır olmayı tartışmalıyız. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapacaklarımızı tartışmalıyız. Afet ve Acil Toplama Alanları’nı tartışmalıyız. Deprem çantalarını tartışmalıyız. Bir an önce yapı stoğumuzun tesbiti için Deprem Master Planı yapmalıyız”

Pekala Antalya'da yeterli Afet Toplanma Alanı var mı?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verileri Antalya’nın komik ve acınası halini ortaya koyuyor. Rakamlar asla yalan söylemez. AFAD’ın verilerine göre Antalya’da 967 toplanma merkezi var.

Nüfus açısından Antalya’nın en büyüğü olan Kepez’de sadece 34 toplanma alanı mevcut!.. Dostlar alışverişte görsün türünden olan bu toplanma alanlarında kişi başına düşen alan ise Kepezlilerle alay edercesine sadece  1.07 metrakare.

Antalya’nın ikinci büyük ilçesi Muratpaşa’da 235 yer toplanma merkezi olarak ayrılmış ayrılmasına da kişi başına düşen alan 1.6 metrakare.. Konyaaltı’nda 82 toplanma alanı var, kişi başına düşen alan 2.35 metrekare..

Bazı ilçelere ilişkin AFAD verileri ise şöyle: Döşemealtı’nda iyi bir görüntü var, 143 toplanma alanına karşılık, kişi başına düşen alan 10.92 metrekare..

Alanya’da 168 toplanma (kişi başına düşe alan 4.83 m2)

İbradı’da 14 toplanma alanı (kişibaşı başına düşen alan 27.48 m2)

Gündoğmuş da 3 toplanma alanına karşılık kişi başına düşen alan miktarı şaka gibi sadece 0.68 metrekare.

Kemer’de 15 toplanma alanı (kişi başına düşen alan 5.81 metrekare)

Serik de ise 49 toplanma alanında kişi başına 4.45 metrekare alan düşüyor.

Başka söze gerek var mı?

Antalya’yı yönetenler depremi sanki doğal afet olarak görmüyor, bunun için de laf olsun türünden afet ve acil toplanma alanları belirlemişler. Bu durumda ‘Antalyalı’nın hayatı bu kadar değersiz mi?” diye sormak gerekmez mi?

Şunu da vurgulamak da yarar var. Antalya'da belirlenen Afet Toplanma Alanları'nın bir bölümü kağıt üzerinde var, gerçek de yok. Bazılarını ise kamu ve özel sektör işgal etmiş. Üzerlerinde park ve benzeri yapılar, ya da ticari işletmeler faaliyet gösteriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.