Antalya'nın milletvekili sayısı 14'e düşebilir !..

SİYASET 28.11.2022 - 18:26, Güncelleme: 28.11.2022 - 18:26
 

Antalya'nın milletvekili sayısı 14'e düşebilir !..

2023 Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım sürerken, Alanya'nın 12 ilçe ile birlikte İl yapılacağı yönündeki haberler kulisleri hareketlendirdi. Yıllardır Manavgat'la İl rekabeti yaşayan Alanya'nın ipi göğüslerek hayalini gerçekleştirmesi halinde Antalya'nın 17 olan milletvekili sayısının 14'e düşme olasılığı ortaya çıkınca, siyaset mahallesinde yeni hesaplar yapılmaya başlandı. Memleketi Alanya'nın İl yapılması için yoğun bir lobi çalışması yürüten İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iş insanı kardeşi Aydın Çavuşoğlu'nu Alanya Büyükşehir Belediye Başkanı yapmayı hedeflediği öne sürülüyor.

Siyasetin aksaçlıları "Siyasette her an herşey değişebilir" uyarısını sıkça yaparlar. Haksız çıktıkları da hemen hemen olmadı bugüne kadar. Siyaset mahallesinde çok sürprizlere tanıklık ettik. 'Bu kadarı da olmaz' denilen pek çok gelişmeyi, futbolcuları kıskandıran siyaset çalımlarını, dakikalar içinde yapılan siyasi transferleri, siyasi ikbal için yapılan ihanetleri, koltukları korumak için ortaya konulan omurgasızlıkları de izleme ve yorumlama şansını yakaladık. Siyasi partiler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ceylan derisi koltuklarında oturmayı düşleyenler, siyasetin ve Türkiye'nin merkezi Ankara'nın kulislerinden yansıyan bir haberle küçük de olsa sarsıntı geçirdiler. Alanya'nın da aralarında olduğu Bodrum, Nazilli, Tarsus, İnegöl, Bandırma, Ceyhan, Polatlı gibi pek çok ilden büyük 12 ilçenin İl yapılacağı, öylece 81 olan İl sayısının 93'e yükseleceği haberleri siyasi hesapların yeniden yapılmasına yol açtı. 2 milyon 691 bin nüfusu ile Türkiye'nin beşinci büyük İli konumundaki Antalya'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne göndereceği vekil sayısı 17. Ancak Alanya'nın İl olması durumunda bu sayının 14'e düşmesi, Antalya'dan ayrılacak Alanya'nın il statüsüne kavuşması ile TBMM’de 3 vekil gönderme olasılığı söz konusu. Manavgat'ın İl rekabeti nedeniyle gergin olduğu Alanya'ya bağlanması çok uzak ihtimal olarak görülüyor. Çavuşoğlu'nun lobi çalışmasına güvenen ve İl heyecanını daha çok yaşamaya başlayan 333 bin 104 nüfusu olan Alanya'ya 52 bin 126 nüfusa sahip Gazipaşa, 10 bin 575 nüfuslu Akseki, 7 bin 170 nüfuslu Gündoğmuş ile 2 bin 868 nüfusa sahip İbradı ile 66 bin 994 kişinin yaşadığı Mersin'in Anamur ilçesinin bağlanması ile 472 bin 827 kişilik yeni bir İl doğmuş olacak. 242 bin 490 nüfusu olan Manavgat'ın Antalya'ya bağlı bir ilçe olarak kalması da yüksek olasılık olarak görünüyor. Alanya'nın hayali gerçekleştirip İl yapılması durumunda Saray başta olmak üzere çok yönlü bir lobi çalışması yürüten Alanyalı İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun işadamı kardeşi Aydın Çavuşoğlu'nu Alanya Büyükşehir Belediyesi'nin ilk ve kurucu başkanı yapmak istediği de Ankara ve Antalya siyaset kulislerine yansıyan bilgiler arasında. Anımsatmakta yarar görüyorum. Antalya 1987 Milletvekili Genel Seçimlerinde 2 seçim bölgesine ayrılmıştı. Serik, Alanya, Manavgat, Gazipaşa, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı'nın bağlandığı seçim bölgesine verilen 3 milletvekilliğini de Adil Aydın, Hasan Namal ve İbrahim Demir ile tulum çıkararak DYP kazanmıştı. 1984 yerel seçimlerinde iktidar partisi ANAP'tan Antalya Belediye Başkanı seçilen ve ANAP'ın kurucusu eski Cuhurbaşkanı ve Başbakan Turgut Özal'a yakınlığı ile bilinen rahmetli Yener Ulusoy, belediye başkanlığı görevinden bu bölgeden milletvekili adaylığı için istifa etmiş, yerine vekili rahmetli Metin Kasapoğlu getirilmişti.      
2023 Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım sürerken, Alanya'nın 12 ilçe ile birlikte İl yapılacağı yönündeki haberler kulisleri hareketlendirdi. Yıllardır Manavgat'la İl rekabeti yaşayan Alanya'nın ipi göğüslerek hayalini gerçekleştirmesi halinde Antalya'nın 17 olan milletvekili sayısının 14'e düşme olasılığı ortaya çıkınca, siyaset mahallesinde yeni hesaplar yapılmaya başlandı. Memleketi Alanya'nın İl yapılması için yoğun bir lobi çalışması yürüten İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iş insanı kardeşi Aydın Çavuşoğlu'nu Alanya Büyükşehir Belediye Başkanı yapmayı hedeflediği öne sürülüyor.

Siyasetin aksaçlıları "Siyasette her an herşey değişebilir" uyarısını sıkça yaparlar. Haksız çıktıkları da hemen hemen olmadı bugüne kadar. Siyaset mahallesinde çok sürprizlere tanıklık ettik. 'Bu kadarı da olmaz' denilen pek çok gelişmeyi, futbolcuları kıskandıran siyaset çalımlarını, dakikalar içinde yapılan siyasi transferleri, siyasi ikbal için yapılan ihanetleri, koltukları korumak için ortaya konulan omurgasızlıkları de izleme ve yorumlama şansını yakaladık. Siyasi partiler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ceylan derisi koltuklarında oturmayı düşleyenler, siyasetin ve Türkiye'nin merkezi Ankara'nın kulislerinden yansıyan bir haberle küçük de olsa sarsıntı geçirdiler. Alanya'nın da aralarında olduğu Bodrum, Nazilli, Tarsus, İnegöl, Bandırma, Ceyhan, Polatlı gibi pek çok ilden büyük 12 ilçenin İl yapılacağı, öylece 81 olan İl sayısının 93'e yükseleceği haberleri siyasi hesapların yeniden yapılmasına yol açtı.

2 milyon 691 bin nüfusu ile Türkiye'nin beşinci büyük İli konumundaki Antalya'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne göndereceği vekil sayısı 17. Ancak Alanya'nın İl olması durumunda bu sayının 14'e düşmesi, Antalya'dan ayrılacak Alanya'nın il statüsüne kavuşması ile TBMM’de 3 vekil gönderme olasılığı söz konusu. Manavgat'ın İl rekabeti nedeniyle gergin olduğu Alanya'ya bağlanması çok uzak ihtimal olarak görülüyor. Çavuşoğlu'nun lobi çalışmasına güvenen ve İl heyecanını daha çok yaşamaya başlayan 333 bin 104 nüfusu olan Alanya'ya 52 bin 126 nüfusa sahip Gazipaşa, 10 bin 575 nüfuslu Akseki, 7 bin 170 nüfuslu Gündoğmuş ile 2 bin 868 nüfusa sahip İbradı ile 66 bin 994 kişinin yaşadığı Mersin'in Anamur ilçesinin bağlanması ile 472 bin 827 kişilik yeni bir İl doğmuş olacak. 242 bin 490 nüfusu olan Manavgat'ın Antalya'ya bağlı bir ilçe olarak kalması da yüksek olasılık olarak görünüyor.

Alanya'nın hayali gerçekleştirip İl yapılması durumunda Saray başta olmak üzere çok yönlü bir lobi çalışması yürüten Alanyalı İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun işadamı kardeşi Aydın Çavuşoğlu'nu Alanya Büyükşehir Belediyesi'nin ilk ve kurucu başkanı yapmak istediği de Ankara ve Antalya siyaset kulislerine yansıyan bilgiler arasında.

Anımsatmakta yarar görüyorum. Antalya 1987 Milletvekili Genel Seçimlerinde 2 seçim bölgesine ayrılmıştı. Serik, Alanya, Manavgat, Gazipaşa, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı'nın bağlandığı seçim bölgesine verilen 3 milletvekilliğini de Adil Aydın, Hasan Namal ve İbrahim Demir ile tulum çıkararak DYP kazanmıştı. 1984 yerel seçimlerinde iktidar partisi ANAP'tan Antalya Belediye Başkanı seçilen ve ANAP'ın kurucusu eski Cuhurbaşkanı ve Başbakan Turgut Özal'a yakınlığı ile bilinen rahmetli Yener Ulusoy, belediye başkanlığı görevinden bu bölgeden milletvekili adaylığı için istifa etmiş, yerine vekili rahmetli Metin Kasapoğlu getirilmişti.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.