Antalya'ya enerji krizi uyarısı

EKONOMİ 08.09.2022 - 12:33, Güncelleme: 08.09.2022 - 12:33
 

Antalya'ya enerji krizi uyarısı

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Avrupa ülkelerinin ısıtma maliyetlerini düşürmek için Antalya’ya çok sayıda turist gönderecek olmasının enerjide arz-talep dengesizliğine yol açabileceğini belirtti. Atmaca, bu konuda acil bir eylem planının hazırlanması gerektiğini vurguladı.

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca,  Rusya kaynaklı doğalgaz arzındaki sıkıntıdan dolayı önümüzdeki kışın çok zor geçeceğini vurguladı. Konunun Antalya’ya olası etkilerine değinen Atmaca, “Antalya ve birçok turizm şehrinin bu kış çok sayıda yabancı misafiri ağırlayacağı öngörülüyor. Bunun sonucunda büyük kapasiteli turizm tesisleri kış sezonu boyunca da aktif kalacak. Bu durumun enerji arz-talep dengesizliğine neden olmaması için özellikle doğalgaz kullanımında bir eylem planı hızlıca yapılmalıdır." dedi. ACİL ÖNLEM ALINMALI KÖrfez Gazetesi'nin haberine göre; 2022 yılı başında doğalgaz iletim hattı kaynaklı arıza sebebiyle İran'dan gelen doğalgaz akışının kesintiye uğradığını ve bu nedenle belirli süreyle sanayi ve elektrik üretimi için santrallerinin doğalgaz kullanımına kısıtlamalar getirildiğini, bunun da sanayi üretiminde ciddi aksamalara neden olduğunu hatırlatan Başkan Atmaca, "Önümüzdeki kış aylarında yüksek kapasiteli turizm binalarının tüketeceği enerji de dikkate alınarak, enerji arz-talebinin sekteye uğramaması için proaktif olarak harekete geçirilmeli ve bir takım önlemler hızlıca alınmalıdır." diye konuştu. EYLEM PLANI HAZIRLANMALI Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 44'ünün sanayide, yüzde 24'ünün ticarethanelerde, yüzde 24'ünün de meskenlerde kullanıldığını anlatan Atmaca, “Turizm temelli ticari bina sektörünün kış ayları boyunca tam kapasite ile çalışması durumunda gerek doğrudan doğalgazın gerekse en temel enerji girdisi olan elektrik tüketiminin artması kaçınılmazdır. Yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı enerji girdilerini henüz istediğimiz oranlarda sağlayamadığımız açıktır. Hal böyle olunca uluslararası piyasalardaki enerji hammadde fiyatları doğrudan ülkemiz tüketicisinin ekonomisini istemediğimiz oranlarda etkilediği gibi özellikle doğalgaz arzında yaşanabilecek problemler sıkıntının boyutunu daha da arttır nitelikte olacaktır. Bu kış gerek konutlarda ısınmanın kesintiye uğramaması gerekse sanayide üretimin sekteye uğramaması için doğalgaz kullanımında acilen bir eylem planı hazırlanmalı ve devreye alınmalıdır" dedi. TASARRUF TEDBİRLERİ ÖNEMLİ Yakında bu konuda kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını açıklayan Atmaca önerilerini şöyle sıraladı:  “Isıtmada konfor için yeterli alt sıcaklık değeri olan 20 santigrat dereceyi aşmayacak şekilde sistemlerin çalışması için tedbirler alınmalıdır. Aydınlatmada özellikle dekoratif ve estetik amaçlı aydınlatmaların kapatılması da tasarruf açısından önemlidir. Büyük ve kullanım kapasitesi yüksek kamu binaları için de tedbirler alınmalıdır. Birçoğunda enerji otomasyonu bulunmayan bu binalarda binanın kullanım saatleri dışında tüketim yapan cihazların çalışmaması kesinlikle sağlanmalı, bunu sağlayacak yasal zeminli tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerin ivedilikle alınacağı eylem planının çok geç kalınmadan hazırlanması zor geçecek kış aylarının daha da zorlaşmaması için önemlidir" ifadelerini kullandı. 
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Avrupa ülkelerinin ısıtma maliyetlerini düşürmek için Antalya’ya çok sayıda turist gönderecek olmasının enerjide arz-talep dengesizliğine yol açabileceğini belirtti. Atmaca, bu konuda acil bir eylem planının hazırlanması gerektiğini vurguladı.

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca,  Rusya kaynaklı doğalgaz arzındaki sıkıntıdan dolayı önümüzdeki kışın çok zor geçeceğini vurguladı. Konunun Antalya’ya olası etkilerine değinen Atmaca, “Antalya ve birçok turizm şehrinin bu kış çok sayıda yabancı misafiri ağırlayacağı öngörülüyor. Bunun sonucunda büyük kapasiteli turizm tesisleri kış sezonu boyunca da aktif kalacak. Bu durumun enerji arz-talep dengesizliğine neden olmaması için özellikle doğalgaz kullanımında bir eylem planı hızlıca yapılmalıdır." dedi.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

KÖrfez Gazetesi'nin haberine göre; 2022 yılı başında doğalgaz iletim hattı kaynaklı arıza sebebiyle İran'dan gelen doğalgaz akışının kesintiye uğradığını ve bu nedenle belirli süreyle sanayi ve elektrik üretimi için santrallerinin doğalgaz kullanımına kısıtlamalar getirildiğini, bunun da sanayi üretiminde ciddi aksamalara neden olduğunu hatırlatan Başkan Atmaca, "Önümüzdeki kış aylarında yüksek kapasiteli turizm binalarının tüketeceği enerji de dikkate alınarak, enerji arz-talebinin sekteye uğramaması için proaktif olarak harekete geçirilmeli ve bir takım önlemler hızlıca alınmalıdır." diye konuştu.

EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 44'ünün sanayide, yüzde 24'ünün ticarethanelerde, yüzde 24'ünün de meskenlerde kullanıldığını anlatan Atmaca, “Turizm temelli ticari bina sektörünün kış ayları boyunca tam kapasite ile çalışması durumunda gerek doğrudan doğalgazın gerekse en temel enerji girdisi olan elektrik tüketiminin artması kaçınılmazdır. Yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı enerji girdilerini henüz istediğimiz oranlarda sağlayamadığımız açıktır. Hal böyle olunca uluslararası piyasalardaki enerji hammadde fiyatları doğrudan ülkemiz tüketicisinin ekonomisini istemediğimiz oranlarda etkilediği gibi özellikle doğalgaz arzında yaşanabilecek problemler sıkıntının boyutunu daha da arttır nitelikte olacaktır. Bu kış gerek konutlarda ısınmanın kesintiye uğramaması gerekse sanayide üretimin sekteye uğramaması için doğalgaz kullanımında acilen bir eylem planı hazırlanmalı ve devreye alınmalıdır" dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ ÖNEMLİ

Yakında bu konuda kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını açıklayan Atmaca önerilerini şöyle sıraladı:  “Isıtmada konfor için yeterli alt sıcaklık değeri olan 20 santigrat dereceyi aşmayacak şekilde sistemlerin çalışması için tedbirler alınmalıdır. Aydınlatmada özellikle dekoratif ve estetik amaçlı aydınlatmaların kapatılması da tasarruf açısından önemlidir. Büyük ve kullanım kapasitesi yüksek kamu binaları için de tedbirler alınmalıdır. Birçoğunda enerji otomasyonu bulunmayan bu binalarda binanın kullanım saatleri dışında tüketim yapan cihazların çalışmaması kesinlikle sağlanmalı, bunu sağlayacak yasal zeminli tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerin ivedilikle alınacağı eylem planının çok geç kalınmadan hazırlanması zor geçecek kış aylarının daha da zorlaşmaması için önemlidir" ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.