Antalya’yı delik deşik yaptınız!

GÜNDEM 16.12.2019 - 16:07, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Antalya’yı delik deşik yaptınız!

Kapatılan ocakların rehabilitasyon çalışmalarının yapılmadığını TBMM’de söyleyen CHP Antalya Milletvekili Arı, Bakan Dönmez’in konuyla ilgili yetersiz yanıt vermesi üzerine; “Antalya’ya, Beydağlarına, Toroslara bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik. Her taraf delik deşik. Mahvettiniz doğayı. Sayın Bakan, Finike’nin dağlarına bakın, delik deşik yaptınız her tarafı. Bütün Antalya mahvoldu” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Avukat Cavit ARI, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşen 2020 yılı bütçe görüşmelerinde TBMM’de konuşma yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e kapatılan ocakların rehabilitasyon çalışmalarının yapılmadığını söyledi. YASAYA UYGUN HALE GETİRİN Arı,  şöyle konuştu: ‟Sayın Bakan, sahaların yasalara uygun ve çevreye uyuma ilişkin rehabilitasyonu zorunlu kılınan ve madencilik faaliyetleri biter bitmez eski hâline getirildiğini ifade ediyorsunuz sunum kitapçığında. Ben de aksini iddia ediyorum. Bugüne kadar sizin daha bir madenle ilgili, yani bu taş ocağı olur, mermer ocağı olur. ANTALYA’DA DURUM Örneğin ilimiz Antalya'da ben daha bugüne kadar gerek ön araştırmaları, kazıları yapılıp da terk edilmiş ocaklardan, gerekse çalışması tamamlanmış olan ocaklardan bir tanesinin üstünün kapandığını görmedim. Siz gördüyseniz bir Antalyalı olarak ben de görmek istiyorum, bana da göstermenizi talep ediyorum.” diyerek tepkisini göstermiş, ayrıca ‘Bakın, bir uçağa, bir helikoptere binin, Antalya'ya şöyle -ki Antalya tarihiyle, doğasıyla, deniziyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezi ama- tepeden bir bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik, her tarafta mermer ocağı, taş ocağı ve HES'ler. Yani rica ediyoruz sizlerden, buna bir düzenleme getirin, bununla ilgili bir planlama yapılsın. DAĞLAR REZALET DURUMDA Dağların görünen yüzlerinin hemen hemen hepsi rezalet vaziyette. Geçtiğimiz yıllarda Finike ilçemizde mermer ocaklarına karşı mücadele eden çevre dostu bir arkadaşımız ve eşi cinayete gitti sırf bu rantiyeciler nedeniyle. Yani kısacası burada ciddi bir saldırı var doğaya karşı. Bu saldırının önüne geçmek zorundayız.” BAKAN DÖNMEZ YANIT VERDİ Arı’nın bu konuşmasının ardından Bakan Dönmez, “Mevzuatımızda bir değişiklik yapmak suretiyle kısmi rehabilitasyona da gideceğiz, anlatacağım. Şu anda ruhsatlar on yıl ila kırk dokuz yıl arasında düzenleniyor. İşletmeci faaliyetini bitirdikten sonra eski hâline getirmek zorunda. Şimdi, bakın, bakır madeni, Kastamonu; bu, yukarıda görülen, eski hâli. Kömür madeni, Aydın; Aydın vekillerimiz bilecektir. Üst tarafta yapıldığı döneme ait görüntü ama aşağıda ağaçlandırılmış, rekreasyon çalışması tamamlanmış hâle gelmiş görüntüsünü görüyorsunuz.” diye konuştu. ARI SÖZÜNÜ SAKINMADI Arı ise, “Antalya’ya, Beydağlarına, Toroslara bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik. Her taraf delik deşik. Mahvettiniz doğayı. Sayın Bakan, Finike’nin dağlarına bakın, delik deşik yaptınız her tarafı. Bütün Antalya mahvoldu” dedi. 
Kapatılan ocakların rehabilitasyon çalışmalarının yapılmadığını TBMM’de söyleyen CHP Antalya Milletvekili Arı, Bakan Dönmez’in konuyla ilgili yetersiz yanıt vermesi üzerine; “Antalya’ya, Beydağlarına, Toroslara bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik. Her taraf delik deşik. Mahvettiniz doğayı. Sayın Bakan, Finike’nin dağlarına bakın, delik deşik yaptınız her tarafı. Bütün Antalya mahvoldu” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Avukat Cavit ARI, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşen 2020 yılı bütçe görüşmelerinde TBMM’de konuşma yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e kapatılan ocakların rehabilitasyon çalışmalarının yapılmadığını söyledi.

YASAYA UYGUN HALE GETİRİN

Arı,  şöyle konuştu: ‟Sayın Bakan, sahaların yasalara uygun ve çevreye uyuma ilişkin rehabilitasyonu zorunlu kılınan ve madencilik faaliyetleri biter bitmez eski hâline getirildiğini ifade ediyorsunuz sunum kitapçığında. Ben de aksini iddia ediyorum. Bugüne kadar sizin daha bir madenle ilgili, yani bu taş ocağı olur, mermer ocağı olur.

ANTALYA’DA DURUM

Örneğin ilimiz Antalya'da ben daha bugüne kadar gerek ön araştırmaları, kazıları yapılıp da terk edilmiş ocaklardan, gerekse çalışması tamamlanmış olan ocaklardan bir tanesinin üstünün kapandığını görmedim. Siz gördüyseniz bir Antalyalı olarak ben de görmek istiyorum, bana da göstermenizi talep ediyorum.” diyerek tepkisini göstermiş, ayrıca ‘Bakın, bir uçağa, bir helikoptere binin, Antalya'ya şöyle -ki Antalya tarihiyle, doğasıyla, deniziyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezi ama- tepeden bir bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik, her tarafta mermer ocağı, taş ocağı ve HES'ler. Yani rica ediyoruz sizlerden, buna bir düzenleme getirin, bununla ilgili bir planlama yapılsın.

DAĞLAR REZALET DURUMDA

Dağların görünen yüzlerinin hemen hemen hepsi rezalet vaziyette. Geçtiğimiz yıllarda Finike ilçemizde mermer ocaklarına karşı mücadele eden çevre dostu bir arkadaşımız ve eşi cinayete gitti sırf bu rantiyeciler nedeniyle. Yani kısacası burada ciddi bir saldırı var doğaya karşı. Bu saldırının önüne geçmek zorundayız.”

BAKAN DÖNMEZ YANIT VERDİ

Arı’nın bu konuşmasının ardından Bakan Dönmez, “Mevzuatımızda bir değişiklik yapmak suretiyle kısmi rehabilitasyona da gideceğiz, anlatacağım.

Şu anda ruhsatlar on yıl ila kırk dokuz yıl arasında düzenleniyor. İşletmeci faaliyetini bitirdikten sonra eski hâline getirmek zorunda. Şimdi, bakın, bakır madeni, Kastamonu; bu, yukarıda görülen, eski hâli. Kömür madeni, Aydın; Aydın vekillerimiz bilecektir. Üst tarafta yapıldığı döneme ait görüntü ama aşağıda ağaçlandırılmış, rekreasyon çalışması tamamlanmış hâle gelmiş görüntüsünü görüyorsunuz.” diye konuştu.

ARI SÖZÜNÜ SAKINMADI

Arı ise, “Antalya’ya, Beydağlarına, Toroslara bakın Sayın Bakan, her taraf delik deşik. Her taraf delik deşik. Mahvettiniz doğayı. Sayın Bakan, Finike’nin dağlarına bakın, delik deşik yaptınız her tarafı. Bütün Antalya mahvoldu” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.