Arkeoloji can çekişiyor

GÜNDEM 15.10.2019 - 10:34, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Arkeoloji can çekişiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeolojik kazılara ayırdığı ödenek 2013’te 43 milyon TL’yken 2018’de 30 milyon 5 bin TL’ye düştü

haberimizvar.net Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre arkeologların çalışma alanlarında istihdamın zorunlu hale getirilmesi talebinin dikkate alınmaması üzerine alandaki işsizlik oranı yükseldi. Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre, sadece 2018-2019 eğitim öğretim yılında 18 arkeoloji bölümü kapandı. BÜTÇENİN YÜZDE 3’Ü AYRILDI CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, arkeolojik kazı ve araştırmalara ayrılan ödeneklerin miktarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sordu. Tanrıkulu, arkeolojik kazılar için ayrılan ödenek miktarının her yıl için ayrı olarak belirtilmesini istese de Bakan Ersoy, kazılara 2016-2019 yılları arasında ayrılan ödenek toplamını açıklamakla yetindi. Ersoy’un açıkladığı verilere göre, 2016-2019 yılları arasında arkeolojik kazılara ayrılan ödenek, bakanlık bütçesinin yüzde 3’ü olan 132,4 milyon TL’de kaldı. KAZILAR DURMA NOKTASINDA Kazılara ayrılan bütçenin aynı zamanda işçi giderleri ile mal ve hizmet alımları için de kullanıldığı belirtildi. Arkeologlar, ödeneğin işçi giderlerini dahi karşılamaya yetmediğini ifade ederek kazıların durma noktasına geldiğini anlattı. 2018’de 3 milyar 997 milyon TL’lik bütçesinin yalnızca yüzde 3’ünü arkeolojik kazılara ayıran Bakanlık, dinlenme, kültür ve din hizmetleri için 2.2 milyar TL harcadı. Bakanlığın bu kalem için harcadığı para, toplam bütçenin yüzde 55’ini oluşturdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeolojik kazılara ayırdığı ödenek 2013’te 43 milyon TL’yken 2018’de 30 milyon 5 bin TL’ye düştü

haberimizvar.net Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre arkeologların çalışma alanlarında istihdamın zorunlu hale getirilmesi talebinin dikkate alınmaması üzerine alandaki işsizlik oranı yükseldi. Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre, sadece 2018-2019 eğitim öğretim yılında 18 arkeoloji bölümü kapandı.

BÜTÇENİN YÜZDE 3’Ü AYRILDI

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, arkeolojik kazı ve araştırmalara ayrılan ödeneklerin miktarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sordu. Tanrıkulu, arkeolojik kazılar için ayrılan ödenek miktarının her yıl için ayrı olarak belirtilmesini istese de Bakan Ersoy, kazılara 2016-2019 yılları arasında ayrılan ödenek toplamını açıklamakla yetindi. Ersoy’un açıkladığı verilere göre, 2016-2019 yılları arasında arkeolojik kazılara ayrılan ödenek, bakanlık bütçesinin yüzde 3’ü olan 132,4 milyon TL’de kaldı.

KAZILAR DURMA NOKTASINDA

Kazılara ayrılan bütçenin aynı zamanda işçi giderleri ile mal ve hizmet alımları için de kullanıldığı belirtildi. Arkeologlar, ödeneğin işçi giderlerini dahi karşılamaya yetmediğini ifade ederek kazıların durma noktasına geldiğini anlattı. 2018’de 3 milyar 997 milyon TL’lik bütçesinin yalnızca yüzde 3’ünü arkeolojik kazılara ayıran Bakanlık, dinlenme, kültür ve din hizmetleri için 2.2 milyar TL harcadı. Bakanlığın bu kalem için harcadığı para, toplam bütçenin yüzde 55’ini oluşturdu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.