‘Asgari ücret, açlık ücreti oldu!’

EKONOMİ 02.12.2019 - 16:02, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

‘Asgari ücret, açlık ücreti oldu!’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, asgari ücretin en düşük memur maaşı kadar olması gerektiğini belirterek, “Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir” dedi

haberimizvar.net Binlerce kişiyi ilgilendiren asgari ücret komisyonun gözler çevrilirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık asgari ücretle ilgili bir açıklama yaptı. Tüekiye’de işçilerin çok büyük bölümünün asgari ücret ve asgari ücrete yakın bir ücretle çalışmakta olduğunu hatırlatan Balık, “Asgari ücret bırakın geçinmeyi, açlık sınırının bile oldukça altında kalmaktadır.  Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir. Asgari ücret ile asgari yaşam koşulları arasında sıkışıp kalan milyonlarca emekçi, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için borç batağına sürüklenmiştir” diye konuştu.   ‘GÖSTERMELİK OTURUMLAR YAPILIYOR’   “Asgari geçim koşullarının zorlaştığı ülkemizde, ekonomik ve sosyal yaşam şartları her geçen gün kötüye gitmektedir” diyen Balık konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ekonomik kriz çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde hissedilmektedir.  Ülkemizde her yıl aralık ayında yapılan asgari ücret pazarlığı bugün  (2 Aralık ) Pazartesi günü başlayacaktır. Her yıl olduğu gibi göstermelik oturumlar yapılacak ve hükümet yetkilileri ekonomik programın (YEP) dışına çıkamayacaklarını, işçi temsilleri asgari geçim şartlarının altına inemeyeceklerini ve patron temsilcileri de ekonomik kriz nedeniyle işçiye fazla para veremeyeceklerini söyleyerek bir tiyatro sergileyeceklerdir.”   ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI   “Bugüne kadar asgari ücrete yapılan artışların büyük kısmı, AKP iktidarı tarafından patronlara ekonomik teşvik, vergi ve sigorta pirimi indirimi şeklinde geri verildi. Ekonomik kriz nedeniyle 2020 bütçesi üzerinden sermayeye paralar akıtılacaktır. Buna rağmen asgari ücrete yapılacak artışın şimdiden patrona maliyet olarak değerlendireceklerini kestirmek zor değildir. Eriyen maaşlar, artan borçlar, artan işsizlik ve enflasyon koşullarında, emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir. Hayat pahalılığı yurttaşlarımızı açlık ve yoksullukla boğuşmasına neden olmaktadır.  Emekçilerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenmesi gerekmektedir.  Örgütlü mücadelenin büyütülüp güçlendirilmesi sağlanmadıkça, asgari ücrette yaşanacak artışın maliyeti olarak değerlendirilmesi ve ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yıkılması kaçınılmaz görünmektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak;  asgari ücretin sadece çalışanların değil ailelerinin de temel ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmesini istiyoruz.  2020 yılı başında en düşük devlet memuru maaşı 3 bin 505 lira düzeyine yükselecektir. Bu nedenle de asgari ücretin de 2020 yılı için net 3 bin 505 lira olarak belirlenmesini bekliyor ve istiyoruz.”          
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, asgari ücretin en düşük memur maaşı kadar olması gerektiğini belirterek, “Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir” dedi

haberimizvar.net Binlerce kişiyi ilgilendiren asgari ücret komisyonun gözler çevrilirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık asgari ücretle ilgili bir açıklama yaptı. Tüekiye’de işçilerin çok büyük bölümünün asgari ücret ve asgari ücrete yakın bir ücretle çalışmakta olduğunu hatırlatan Balık, “Asgari ücret bırakın geçinmeyi, açlık sınırının bile oldukça altında kalmaktadır.  Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir. Asgari ücret ile asgari yaşam koşulları arasında sıkışıp kalan milyonlarca emekçi, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için borç batağına sürüklenmiştir” diye konuştu.

 

‘GÖSTERMELİK OTURUMLAR YAPILIYOR’

 

“Asgari geçim koşullarının zorlaştığı ülkemizde, ekonomik ve sosyal yaşam şartları her geçen gün kötüye gitmektedir” diyen Balık konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ekonomik kriz çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde hissedilmektedir.  Ülkemizde her yıl aralık ayında yapılan asgari ücret pazarlığı bugün  (2 Aralık ) Pazartesi günü başlayacaktır. Her yıl olduğu gibi göstermelik oturumlar yapılacak ve hükümet yetkilileri ekonomik programın (YEP) dışına çıkamayacaklarını, işçi temsilleri asgari geçim şartlarının altına inemeyeceklerini ve patron temsilcileri de ekonomik kriz nedeniyle işçiye fazla para veremeyeceklerini söyleyerek bir tiyatro sergileyeceklerdir.”

 

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

 

“Bugüne kadar asgari ücrete yapılan artışların büyük kısmı, AKP iktidarı tarafından patronlara ekonomik teşvik, vergi ve sigorta pirimi indirimi şeklinde geri verildi. Ekonomik kriz nedeniyle 2020 bütçesi üzerinden sermayeye paralar akıtılacaktır. Buna rağmen asgari ücrete yapılacak artışın şimdiden patrona maliyet olarak değerlendireceklerini kestirmek zor değildir.

Eriyen maaşlar, artan borçlar, artan işsizlik ve enflasyon koşullarında, emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir. Hayat pahalılığı yurttaşlarımızı açlık ve yoksullukla boğuşmasına neden olmaktadır. 

Emekçilerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenmesi gerekmektedir.  Örgütlü mücadelenin büyütülüp güçlendirilmesi sağlanmadıkça, asgari ücrette yaşanacak artışın maliyeti olarak değerlendirilmesi ve ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yıkılması kaçınılmaz görünmektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak;  asgari ücretin sadece çalışanların değil ailelerinin de temel ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmesini istiyoruz.  2020 yılı başında en düşük devlet memuru maaşı 3 bin 505 lira düzeyine yükselecektir. Bu nedenle de asgari ücretin de 2020 yılı için net 3 bin 505 lira olarak belirlenmesini bekliyor ve istiyoruz.”

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.