Asgari ücret ne olacak?

EKONOMİ 18.10.2023 - 12:08, Güncelleme: 18.10.2023 - 12:49
 

Asgari ücret ne olacak?

2023'ün son aylarına girilirken yeni asgari ücretin ne kadar olacağı tartışmaları da alevlendi. Türk-İş Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay, 2024'te uygulanacak yeni asgari ücretin belirlenmesi ilk adımın 20 Kasım'da atılarak, 2 kadın 2 erkek 4 asgari ücretlinin de katılacağı komisyonun kurulacağını söyledi. Ekonomistler, asgari ücret pazarlığının 15 bin liradan başlamasını beklendiğini söylediler.

haberimizvar.net- 2023 yılının son aylarına girilirken, 2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı yönündeki tartışmalar da hız kazandı. Edinilen bilgilere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bu yıl bazı değişikliklerin yapılacağı, ilk adamın da 20 Kasım'da atılacağı bildiriliyor. Ekonomistler, yeni asgari ücret pazarlığının 15 bin liradan başlamasının ve zam senaryolarının da gündeme gelmesinin beklendiğini söylüyorlar. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız bir şekilde komisyon kuracağız. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bu yıl 2 kadın 2 erkek 4 asgari ücretli de katılacak. Komisyon ne karar verirse sendikacılar da onlara uyacak" dedi.. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, komisyona fazla üyeye sahip sendika başkanı olarak katıldığını vurgulayarak, "Aslında işçiyi masada benim temsil etmemem gerekiyor. Tam temsil için masada işçinin, asgari ücret alanında olması gerekiyor. Bu kapsamda bir çalışma yapılacak. Burada yeni bir komisyon kurulması, onların taleplerinin dinlenmesi önemli" şeklinde konuştu. Halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretin 2024 yılı için ne kadar  olacağı merakla bekleniyor. Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin lira seviyesinde. Bu rakamın 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması olarak yorumlanıyor. Türk-İş'in araştırmasında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 TL olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 17 bin 336 TL. Ekonomistler asgari ücretin en azından açlık sınırının üstünde çıkmasının beklendiğini, asgari ücret tartışmasının 15 bin TL. seviyesinden başlanması beklediklerini ifade ettiler. Bir başka tartışma da asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi yönünde. Ekonomistler, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde asgari ücretli kalmadığını, 15 bin TL. seviyesinde bir asgari ücretin büyükşehirler için az olduğunu, işverenin bu rakamın üzerinde de bir maaş verebildiğini ancak enaz ev kirasının 10 bin TL: olduğunu göz önüne alındığında 15 bin ile 17 bin 500 TL arasında bir asgari ücretin belirlenmesini düşündüklerini söylüyorlar.
2023'ün son aylarına girilirken yeni asgari ücretin ne kadar olacağı tartışmaları da alevlendi. Türk-İş Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay, 2024'te uygulanacak yeni asgari ücretin belirlenmesi ilk adımın 20 Kasım'da atılarak, 2 kadın 2 erkek 4 asgari ücretlinin de katılacağı komisyonun kurulacağını söyledi. Ekonomistler, asgari ücret pazarlığının 15 bin liradan başlamasını beklendiğini söylediler.

haberimizvar.net- 2023 yılının son aylarına girilirken, 2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı yönündeki tartışmalar da hız kazandı. Edinilen bilgilere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bu yıl bazı değişikliklerin yapılacağı, ilk adamın da 20 Kasım'da atılacağı bildiriliyor. Ekonomistler, yeni asgari ücret pazarlığının 15 bin liradan başlamasının ve zam senaryolarının da gündeme gelmesinin beklendiğini söylüyorlar. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız bir şekilde komisyon kuracağız. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bu yıl 2 kadın 2 erkek 4 asgari ücretli de katılacak. Komisyon ne karar verirse sendikacılar da onlara uyacak" dedi..

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, komisyona fazla üyeye sahip sendika başkanı olarak katıldığını vurgulayarak, "Aslında işçiyi masada benim temsil etmemem gerekiyor. Tam temsil için masada işçinin, asgari ücret alanında olması gerekiyor. Bu kapsamda bir çalışma yapılacak. Burada yeni bir komisyon kurulması, onların taleplerinin dinlenmesi önemli" şeklinde konuştu. Halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretin 2024 yılı için ne kadar  olacağı merakla bekleniyor. Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin lira seviyesinde. Bu rakamın 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması olarak yorumlanıyor. Türk-İş'in araştırmasında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 TL olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 17 bin 336 TL. Ekonomistler asgari ücretin en azından açlık sınırının üstünde çıkmasının beklendiğini, asgari ücret tartışmasının 15 bin TL. seviyesinden başlanması beklediklerini ifade ettiler. Bir başka tartışma da asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi yönünde. Ekonomistler, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde asgari ücretli kalmadığını, 15 bin TL. seviyesinde bir asgari ücretin büyükşehirler için az olduğunu, işverenin bu rakamın üzerinde de bir maaş verebildiğini ancak enaz ev kirasının 10 bin TL: olduğunu göz önüne alındığında 15 bin ile 17 bin 500 TL arasında bir asgari ücretin belirlenmesini düşündüklerini söylüyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.