Aşısız kişiler kapalı ortama girememeli

SAĞLIK 04.12.2021 - 11:45, Güncelleme: 04.12.2021 - 11:45
 

Aşısız kişiler kapalı ortama girememeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hem diğer varyantlara göre çok daha hızlı yayılan Omicron varyantı hem de yüksek riskli kış aylarına girilmesi nedeniyle, ülkenin salgında önemli bir dönüm noktasında olduğunu açıkladı. Bu süreçte toplumun sadece yarısının tam aşılı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, aşının bazı meslek gruplarında ve kapalı-kalabalık ortamlara girişte zorunlu tutulması gerektiği belirtildi.

haberimizvar.net- Çevrimiçi yapılan açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı: • HES kodu kontrolü tüm kapalı ortamlarda tam olarak uygulanmalı. • Kapalı ve kalabalık ortamlara girmek isteyen 18 yaş üzeri yetişkinlere aşı takvimini tamamlama ya da 6 ay içinde hastalığı geçirmiş olma şartı getirilmeli. Bunun denetimi için HES benzeri bir sistem geliştirilmeli. • Sağlık kurumları, okullar, üniversiteler, adliyeler, toplutaşıma, yeme-içme yerleri ve ibadet yerlerinde çalışanlar için aşı zorunlu tutulmalı. KAMPANYA YAPILMALI • Toplumun en az yüzde 80’i aşılanana dek yeme içme ortamları, toplutaşıma ve işyerleri gibi tüm kapalı ortamlarda kişiler arasında 1,5 metre mesafe tutulacak şekilde yarım kapasite çalışma sağlanmalı, işyerlerinde dönüşümlü mesai uygulamasına geçilmeli. • Fabrikalar, büyük şantiyeler, , üniversiteler ve yurtlarda aşılama kampanyaları düzenlenmeli. 12-17 yaş grubu için aşılar okullarda kampanyayla sunulmalı, 5-11 yaş grubu çocuklara aşı hakkı tanınmalı. • Dünyada yaygın olarak kullanılan hızlı antijen testleri Türkiye’de de kullanıma sokulmalı. ALMANYA’DA AŞISIZLAR İÇİN SERT KISITLAMALAR Almanya’da aşısızlar için sert kısıtlamalar getiriliyor. Buna göre aşısızlar, artık günlük ihtiyaçlar dışında perakende alışverişten tamamen dışlanacak. Restoran, sinema, tiyatro gibi aktivitelere sadece aşılılar ve iyileşenler katılabilecek. Kamusal veya özel alanda aşısızların yer aldığı buluşmalar, en fazla 2 kişiyle sınırlandırılacak. Genel aşı zorunluluğunun da şubatta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), hem diğer varyantlara göre çok daha hızlı yayılan Omicron varyantı hem de yüksek riskli kış aylarına girilmesi nedeniyle, ülkenin salgında önemli bir dönüm noktasında olduğunu açıkladı. Bu süreçte toplumun sadece yarısının tam aşılı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, aşının bazı meslek gruplarında ve kapalı-kalabalık ortamlara girişte zorunlu tutulması gerektiği belirtildi.

haberimizvar.net- Çevrimiçi yapılan açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

• HES kodu kontrolü tüm kapalı ortamlarda tam olarak uygulanmalı.
• Kapalı ve kalabalık ortamlara girmek isteyen 18 yaş üzeri yetişkinlere aşı takvimini tamamlama ya da 6 ay içinde hastalığı geçirmiş olma şartı getirilmeli. Bunun denetimi için HES benzeri bir sistem geliştirilmeli.
• Sağlık kurumları, okullar, üniversiteler, adliyeler, toplutaşıma, yeme-içme yerleri ve ibadet yerlerinde çalışanlar için aşı zorunlu tutulmalı.

KAMPANYA YAPILMALI

• Toplumun en az yüzde 80’i aşılanana dek yeme içme ortamları, toplutaşıma ve işyerleri gibi tüm kapalı ortamlarda kişiler arasında 1,5 metre mesafe tutulacak şekilde yarım kapasite çalışma sağlanmalı, işyerlerinde dönüşümlü mesai uygulamasına geçilmeli.
• Fabrikalar, büyük şantiyeler, , üniversiteler ve yurtlarda aşılama kampanyaları düzenlenmeli. 12-17 yaş grubu için aşılar okullarda kampanyayla sunulmalı, 5-11 yaş grubu çocuklara aşı hakkı tanınmalı.
• Dünyada yaygın olarak kullanılan hızlı antijen testleri Türkiye’de de kullanıma sokulmalı.

ALMANYA’DA AŞISIZLAR İÇİN SERT KISITLAMALAR

Almanya’da aşısızlar için sert kısıtlamalar getiriliyor. Buna göre aşısızlar, artık günlük ihtiyaçlar dışında perakende alışverişten tamamen dışlanacak. Restoran, sinema, tiyatro gibi aktivitelere sadece aşılılar ve iyileşenler katılabilecek. Kamusal veya özel alanda aşısızların yer aldığı buluşmalar, en fazla 2 kişiyle sınırlandırılacak. Genel aşı zorunluluğunun da şubatta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.