Askıdaki turizm emekçisine sahip çıkılmalı

SİYASET 01.12.2023 - 10:19, Güncelleme: 01.12.2023 - 10:19
 

Askıdaki turizm emekçisine sahip çıkılmalı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da turizm sektöründe çalışanların büyük zorluklar yaşadığını belirterek, sezon sonunda işsiz kalan ve askıda bekleyen turizm emekçilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

haberimizvar.net- İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da turizm sektöründe çalışanların zorluklarına dikkat çekerek, sezon sonunda işsiz kalan ve askıda bekleyen personelin sorunlarına çözüm önerileri getirdi. Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde(TBMM)yaptığı konuşmada, "Yoksulluk sınırının 46 bin liraya dayandığı ülkemizde askıdaki turizm emekçisi nasıl geçinecek" diye sordu. Antalya'da turizm çalışmalarının en büyük kabusunun sezon sonunda işsiz kalma ve askıya alınma olduğunu kaydeden Kaya, askıdaki turizm emekçileri için kanuni hakların sağlanamadığını, ne çalışan ne de işsiz göründüklerini, bir nevi ücretsiz izin durumuyla karşı karşıyla olduklarını söyledi. İŞŞSİZSLİK MAAŞI DA ORTADAN KALKTI Aykut Kaya, "Diğer taraftan söz konusu personelin iş akdinde bir fesih olmadığından işsizlik maaşı da ortadan kalktı. Turizm emekçileri ile tek sezonluk sözleşme yapılması halinde bir yıl dolmadığı için tazminat hattı da ortadan kalkıyor. Kış aylarında binlerce turizm çalışanı kaldığı,  tazminat, ihbar ve işsizlik maaşı gibi haklarını alamadığı için geçim sıkıntısıyla mücadele etmek zorunda kalıyor" dedi.. EV KİRALARI YÜKSEK LOJMAN ŞARTLARI OLUMSUZ İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da ev kiralarının astronomik seviyede, turizm emekçilerinin konakladığı lojman şartlarının da olumsuz olduğunu belirterek, turizm sektörü çalışanlarının sezon sonunda barınma sorunu yaşadığını vurguladı. Kaya, turizm çalışanlarının sorunlarının çözümü için askıda turizm personelinin SGK ile ilgili haklardan yararlanmasını sağlayacak kanuni düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Kaya, konaklama tesislerinin ödediği konaklama vergisi gibi fonlardan askıdaki turizm personeline çalışmadığı dönem boyunca belli oranda destek verilmesi çağrısında da bulundu. Aykut Kaya,  vergiden sağlanacak destekle kısa çalışma çalışma ödeneğinde olduğu gibi, personelin askıda olduğu süre içerisinde ücretinin yüzde 50'sinin işletme, yüzde 50'sinin de devlet tarafından tarafından olacak şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da turizm sektöründe çalışanların büyük zorluklar yaşadığını belirterek, sezon sonunda işsiz kalan ve askıda bekleyen turizm emekçilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

haberimizvar.net- İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da turizm sektöründe çalışanların zorluklarına dikkat çekerek, sezon sonunda işsiz kalan ve askıda bekleyen personelin sorunlarına çözüm önerileri getirdi. Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde(TBMM)yaptığı konuşmada, "Yoksulluk sınırının 46 bin liraya dayandığı ülkemizde askıdaki turizm emekçisi nasıl geçinecek" diye sordu. Antalya'da turizm çalışmalarının en büyük kabusunun sezon sonunda işsiz kalma ve askıya alınma olduğunu kaydeden Kaya, askıdaki turizm emekçileri için kanuni hakların sağlanamadığını, ne çalışan ne de işsiz göründüklerini, bir nevi ücretsiz izin durumuyla karşı karşıyla olduklarını söyledi.

İŞŞSİZSLİK MAAŞI DA ORTADAN KALKTI

Aykut Kaya, "Diğer taraftan söz konusu personelin iş akdinde bir fesih olmadığından işsizlik maaşı da ortadan kalktı. Turizm emekçileri ile tek sezonluk sözleşme yapılması halinde bir yıl dolmadığı için tazminat hattı da ortadan kalkıyor. Kış aylarında binlerce turizm çalışanı kaldığı,  tazminat, ihbar ve işsizlik maaşı gibi haklarını alamadığı için geçim sıkıntısıyla mücadele etmek zorunda kalıyor" dedi..

EV KİRALARI YÜKSEK LOJMAN ŞARTLARI OLUMSUZ

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya'da ev kiralarının astronomik seviyede, turizm emekçilerinin konakladığı lojman şartlarının da olumsuz olduğunu belirterek, turizm sektörü çalışanlarının sezon sonunda barınma sorunu yaşadığını vurguladı. Kaya, turizm çalışanlarının sorunlarının çözümü için askıda turizm personelinin SGK ile ilgili haklardan yararlanmasını sağlayacak kanuni düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Kaya, konaklama tesislerinin ödediği konaklama vergisi gibi fonlardan askıdaki turizm personeline çalışmadığı dönem boyunca belli oranda destek verilmesi çağrısında da bulundu. Aykut Kaya,  vergiden sağlanacak destekle kısa çalışma çalışma ödeneğinde olduğu gibi, personelin askıda olduğu süre içerisinde ücretinin yüzde 50'sinin işletme, yüzde 50'sinin de devlet tarafından tarafından olacak şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.