Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı

GÜNDEM 14.01.2020 - 14:37, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı

Sosyal medyanın gözdesi Danimarka’nın Brondby köyündeki ‘Çember Evler’in fikir babasının Atatürk olduğu ileri sürüldü. Atatürk’ün 1937 yılında tasarladığı ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Danimarka’nın Brondby köyünde uygulandı.

haberimizvar.net-- Özellikle kuş bakışı fotoğraflarıyla tanınan fotoğrafçı Henry Do, dünyanın masalsı bölgelerinde çalışıyor. Bu büyüleyici yerlerden birisiyse, Brondby Haveby veya Brondby Garden City. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın hemen dışında bulunan bu ‘bahçeli ev şehri’, benzersiz daire şeklindeki tasarımıyla bildiğimiz tüm mimari biçimleri unutturuyor. Brondby Haveby, şehrin gürültü ve kalabalığından izole olmayı sağlayan ve aynı zamanda tarım yapabileceğiniz bir alan. Ayrıca bu evlerin geri dönüşüme de uygun olduğu biliniyor. ÇEMBER EVLERİN FİKİR BABASI Danimarka’da bu tarım şehri fikri, 1964’te ortaya çıktı. Brondby Haveby’nin mimarları bu düzenlemenin ardındaki fikrin, bu alanlarda yaşayanlar arasındaki sosyal etkileşimi artırmak olduğunu söylüyor. Buradaki her alan tamamen aynı boyutta. Projenin bu yıl içerisinde tamamen tamamlanmış olması planlanıyor. Ancak çok önemli bir detay verelim; sosyal medyanın bu yeni gözdesinin asıl fikir sahibi Danimarka değil, Mustafa Kemal Atatürk. ATATÜRK 1937’DE TASARLAMIŞTI Atatürk’ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye’yi temelden kalkındırmayı amaçlamış ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Danimarka’nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyaya örnek oldu. Atatürk’ün üzerinde çalışarak uygulanmasını istediği bu proje, Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden Afet İnan’ın “Devletçilik İlkesi” ve “Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz” adlı kitaplarında yer almıştı. Afet İnan’ın kitaplarında bahsettiği, hatta bir dönem gerekli bakanlıklar ve valiliklere de tanıttığı bu projeye olumlu bir yanıt gelmedi.   
Sosyal medyanın gözdesi Danimarka’nın Brondby köyündeki ‘Çember Evler’in fikir babasının Atatürk olduğu ileri sürüldü. Atatürk’ün 1937 yılında tasarladığı ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Danimarka’nın Brondby köyünde uygulandı.

haberimizvar.net-- Özellikle kuş bakışı fotoğraflarıyla tanınan fotoğrafçı Henry Do, dünyanın masalsı bölgelerinde çalışıyor. Bu büyüleyici yerlerden birisiyse, Brondby Haveby veya Brondby Garden City. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın hemen dışında bulunan bu ‘bahçeli ev şehri’, benzersiz daire şeklindeki tasarımıyla bildiğimiz tüm mimari biçimleri unutturuyor. Brondby Haveby, şehrin gürültü ve kalabalığından izole olmayı sağlayan ve aynı zamanda tarım yapabileceğiniz bir alan. Ayrıca bu evlerin geri dönüşüme de uygun olduğu biliniyor.

ÇEMBER EVLERİN FİKİR BABASI

Danimarka’da bu tarım şehri fikri, 1964’te ortaya çıktı. Brondby Haveby’nin mimarları bu düzenlemenin ardındaki fikrin, bu alanlarda yaşayanlar arasındaki sosyal etkileşimi artırmak olduğunu söylüyor. Buradaki her alan tamamen aynı boyutta. Projenin bu yıl içerisinde tamamen tamamlanmış olması planlanıyor. Ancak çok önemli bir detay verelim; sosyal medyanın bu yeni gözdesinin asıl fikir sahibi Danimarka değil, Mustafa Kemal Atatürk.

ATATÜRK 1937’DE TASARLAMIŞTI

Atatürk’ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye’yi temelden kalkındırmayı amaçlamış ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Danimarka’nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyaya örnek oldu. Atatürk’ün üzerinde çalışarak uygulanmasını istediği bu proje, Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden Afet İnan’ın “Devletçilik İlkesi” ve “Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz” adlı kitaplarında yer almıştı. Afet İnan’ın kitaplarında bahsettiği, hatta bir dönem gerekli bakanlıklar ve valiliklere de tanıttığı bu projeye olumlu bir yanıt gelmedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.