ATİP’in yeni rotası ihracat

GÜNDEM 16.01.2022 - 14:21, Güncelleme: 16.01.2022 - 14:29
 

ATİP’in yeni rotası ihracat

Antalya Ticaret Platformu Derneği’nin (ATİP) bu haftaki konuğu, Afrika Ticaret Merkezleri kurucusu Utku Bengisu’ydu. İhracat konusunu tüm yönleriyle ele alan Bengisu ATİP üyelerine ihracatın yol haritasını çıkardı.

haberimizvar.net- Antalya’nın aktif Sivil Toplum Kuruluşlarından olan Antalya Ticaret Platformu Derneği (ATİP) etkinliklerine ara vermeden devam ediyor. Her hafta bir konuğu üyeleriyle buluşturan ATİP’in ‘Sektör Buluşmaları’ konseptinde bu haftaki konuğu ise Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ticari işbirliğinde önemli roller üstlenen, 12 Afrika ülkesinde organize ettiği 55 fuarla iki ülkenin iş insanlarını biraraya getiren Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu oldu. ATİP üyeleriyle biraraya gelen Bengisu, ihracat konusunda yapılması gerekenleri bütün yönleriyle anlattı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATİP Başkanı Muhteşem Kabasakal, günümüzde ihracatın milli bir duruş haline geldiğine vurgu yaparak, “Para evin içinde dolaştığı müddetçe katma değer üretme şansımız yok” benzetmesi yaptı. İş dünyası olarak ihracata mutlaka yönelmeleri gerektiğini belirten Kabasakal, “Kendi içimizde ticaret elbette yapmalıyız ancak ihracata da mutlaka yönelmeliyiz. İhracat sürecinin içerisinde önünde sonunda olmalıyız” dedi.   Daha sonra söz alan Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu ise ATİP üyelerine bugüne kadarki faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Afrika’nın 12 ülkesinde 55 fuar organize ettiğini ve ilk Türkiye-Afrika İş Forumu’nu Antalya’da gerçekleştirdiğini anlatan Bengisu, “Türkiye’de Afrika ile teması kalmayan şehir kalmasın diye Anadolu’yu adım adım geziyorum. Devletimizin Afrika ile ilgili politikasını iş dünyasına yayma çabası içerisindeyim. Türk-Afrika ilişkileri son 20 yılda çağ atladı. 55 Afrika ülkesinin 44’ünde büyükelçiliğimiz var.  THY Afrika’da en yaygın kullanılan havayolu şirketi. Türkiye artık Afrika’da oyun kurucu konumuna geldi. Dış ticaret fazlası verdiğimiz tek kıta Afrika. Çok satıp, az alıyoruz..Ticaret zemini son derece uygun.Biz de bugüne kadar Afrika’nın 9 ülkesinde şubeler açtık” diye konuştu.    İhracat, özellikle de Afrika’ya ihracat konusunda ATİP üyelerine önemli tüyolar veren ve tavsiyelerde bulunan Bengisu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben sizin yerinizde olsam bir ‘dış ticaret komisyonu’ kurardım. Ürünleri bir marka çatısı altında buluşturan bir sosyal medya sayfası açar ve burada platformu tanıtıcı videolar yayımlardım. Sizin yerinizde olsam, Afrika’da çeşitli şirketlere ATİP temsilcilikleri verir, onlarla iletişimi güçlendirirdim. Yurtdışı temsilcilikleri oluşturup karşılıklı toplantılar, buluşmalar organize ederdim. Tüm üyelerin ortak olacağı bir dış ticaret firması kurup ihracatı bu firma üzerinden yapardım. Yine ben olsam Afrika’da herkesin gittiği değil kimsenin gitmediği ülkelere giderdim. Çünkü keşfedilmiş olanı keşfetmek size bir şey kazandırmaz. Networklar kurup, saha çalışmaları yapardım.Çünkü Afrika yakın gelecekte Türkiye’nin dış ticaretinde merkez bölge olacak.” Bengisu konuşmasının ardından ATİP üyelerinin sorularını yanıtladı.
Antalya Ticaret Platformu Derneği’nin (ATİP) bu haftaki konuğu, Afrika Ticaret Merkezleri kurucusu Utku Bengisu’ydu. İhracat konusunu tüm yönleriyle ele alan Bengisu ATİP üyelerine ihracatın yol haritasını çıkardı.

haberimizvar.net- Antalya’nın aktif Sivil Toplum Kuruluşlarından olan Antalya Ticaret Platformu Derneği (ATİP) etkinliklerine ara vermeden devam ediyor. Her hafta bir konuğu üyeleriyle buluşturan ATİP’in ‘Sektör Buluşmaları’ konseptinde bu haftaki konuğu ise Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ticari işbirliğinde önemli roller üstlenen, 12 Afrika ülkesinde organize ettiği 55 fuarla iki ülkenin iş insanlarını biraraya getiren Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu oldu. ATİP üyeleriyle biraraya gelen Bengisu, ihracat konusunda yapılması gerekenleri bütün yönleriyle anlattı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATİP Başkanı Muhteşem Kabasakal, günümüzde ihracatın milli bir duruş haline geldiğine vurgu yaparak, “Para evin içinde dolaştığı müddetçe katma değer üretme şansımız yok” benzetmesi yaptı. İş dünyası olarak ihracata mutlaka yönelmeleri gerektiğini belirten Kabasakal, “Kendi içimizde ticaret elbette yapmalıyız ancak ihracata da mutlaka yönelmeliyiz. İhracat sürecinin içerisinde önünde sonunda olmalıyız” dedi.

 

Daha sonra söz alan Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu ise ATİP üyelerine bugüne kadarki faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Afrika’nın 12 ülkesinde 55 fuar organize ettiğini ve ilk Türkiye-Afrika İş Forumu’nu Antalya’da gerçekleştirdiğini anlatan Bengisu, “Türkiye’de Afrika ile teması kalmayan şehir kalmasın diye Anadolu’yu adım adım geziyorum. Devletimizin Afrika ile ilgili politikasını iş dünyasına yayma çabası içerisindeyim. Türk-Afrika ilişkileri son 20 yılda çağ atladı. 55 Afrika ülkesinin 44’ünde büyükelçiliğimiz var.  THY Afrika’da en yaygın kullanılan havayolu şirketi. Türkiye artık Afrika’da oyun kurucu konumuna geldi. Dış ticaret fazlası verdiğimiz tek kıta Afrika. Çok satıp, az alıyoruz..Ticaret zemini son derece uygun.Biz de bugüne kadar Afrika’nın 9 ülkesinde şubeler açtık” diye konuştu. 

 

İhracat, özellikle de Afrika’ya ihracat konusunda ATİP üyelerine önemli tüyolar veren ve tavsiyelerde bulunan Bengisu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben sizin yerinizde olsam bir ‘dış ticaret komisyonu’ kurardım. Ürünleri bir marka çatısı altında buluşturan bir sosyal medya sayfası açar ve burada platformu tanıtıcı videolar yayımlardım. Sizin yerinizde olsam, Afrika’da çeşitli şirketlere ATİP temsilcilikleri verir, onlarla iletişimi güçlendirirdim. Yurtdışı temsilcilikleri oluşturup karşılıklı toplantılar, buluşmalar organize ederdim. Tüm üyelerin ortak olacağı bir dış ticaret firması kurup ihracatı bu firma üzerinden yapardım. Yine ben olsam Afrika’da herkesin gittiği değil kimsenin gitmediği ülkelere giderdim. Çünkü keşfedilmiş olanı keşfetmek size bir şey kazandırmaz. Networklar kurup, saha çalışmaları yapardım.Çünkü Afrika yakın gelecekte Türkiye’nin dış ticaretinde merkez bölge olacak.” Bengisu konuşmasının ardından ATİP üyelerinin sorularını yanıtladı.



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.