AYM sansür maddelerini iptal etti

GÜNDEM 10.01.2024 - 19:35, Güncelleme: 10.01.2024 - 19:35
 

AYM sansür maddelerini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, kişilik hakları gerekçesiyle mahkemelerin erişim engelli kararı verdiği 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etti. Ayrıca Bilgi ve Teknoloji Kurumu Başkanı'nın erişime engelleme veya içerikten çıkartma yetkisine de ‘dur’ dedi.

haberimizvar.net- Anayasa Mahkemesi (AYM), 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 9. maddesini iptal etti. İptal edilen 9. madde, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli ve içerik kaldırma kararı verilmesine olanak tanıyordu. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüğünü sınırladığına hükmetti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı'na, suç şüphesi altında bulunan kişilere ilişkin olarak erişime engelleme ve içerik kaldırma kararı verme yetkisi tanınıyordu. AYM,  bu yetkinin masumiyet karinesini ihlal ettiğine hükmetti. AYM'nin iptal kararı, Resmî Gazete'de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. Bu nedenle, iptal edilen maddeler 10 Ekim 2024'e kadar yürürlükte kalacak. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb 2022 raporuna göre, 5651 sayılı kanunun 9. maddesi kapsamında 2014-2022 döneminde 543 farklı sulh ceza hakimliği tarafından verilen 6 bin 509 farklı kararla erişime engellenmiş 35 bin 023 haber ve kaldırılan, çıkarılan veya silinen 29 bin 253 haber tespit edildi.
Anayasa Mahkemesi, kişilik hakları gerekçesiyle mahkemelerin erişim engelli kararı verdiği 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etti. Ayrıca Bilgi ve Teknoloji Kurumu Başkanı'nın erişime engelleme veya içerikten çıkartma yetkisine de ‘dur’ dedi.

haberimizvar.net-  Anayasa Mahkemesi (AYM), 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 9. maddesini iptal etti.

İptal edilen 9. madde, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli ve içerik kaldırma kararı verilmesine olanak tanıyordu. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüğünü sınırladığına hükmetti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı'na, suç şüphesi altında bulunan kişilere ilişkin olarak erişime engelleme ve içerik kaldırma kararı verme yetkisi tanınıyordu. AYM,  bu yetkinin masumiyet karinesini ihlal ettiğine hükmetti.

AYM'nin iptal kararı, Resmî Gazete'de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. Bu nedenle, iptal edilen maddeler 10 Ekim 2024'e kadar yürürlükte kalacak.

İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb 2022 raporuna göre, 5651 sayılı kanunun 9. maddesi kapsamında 2014-2022 döneminde 543 farklı sulh ceza hakimliği tarafından verilen 6 bin 509 farklı kararla erişime engellenmiş 35 bin 023 haber ve kaldırılan, çıkarılan veya silinen 29 bin 253 haber tespit edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.