AYM’de ‘Erdoğan’ çatlağı

GÜNDEM 03.07.2021 - 02:01, Güncelleme: 03.07.2021 - 02:01
 

AYM’de ‘Erdoğan’ çatlağı

AYM, CHP’nin KHK’yla Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmanın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasını reddetti. Karşı oy kullanan Başkan Zühtü Arslan, eski Cumhurbaşkanının 5 yıldan az görev yapması gibi bir durum ortaya çıkacağını kaydetti.

haberimizvar.net  Anayasa Mahkemesi (AYM), 14 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) CHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın göreve başlama tarihini belirleyen hükümle ilgili Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla yaptığı başvuruyu görüştü. KHK’da, Cumhurbaşkanı seçiminden sonra seçim tutanağının Cumhurbaşkanına verilmek üzere TBMM’ye sunulacağı, TBMM’nin birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, seçimin ardından üç gün içinde, ikinci turta seçilmesi halinde de TBMM’nin derhal toplanacağı düzenlendi.   BAŞKAN VE 3 ÜYE KARŞI OY KULLANDI   CHP’nin bu düzenlemeye ilişkin itirazı ise Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’na ilişkin düzenlemelerin Anayasa’nın KHK’lar ile düzenlenmesini yasakladığı alanda yer aldığı ve bu Anayasa’ya aykırı olduğu yönündeydi. CHP’nin başvurusu oyçokluğu ile reddedildi. AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üç üye karşı oy kullandı ve muhalefet şerhi yazdı. AYM Başkanı Arslan ise bir Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolmadan yeni Cumhurbaşkanı seçimi yapılması halinde TBMM’de ant içmesinin eski Cumhurbaşkanının 5 yıllık görev süresinin azalması anlamına geleceğini ifade etti.   ‘5 YIL GÖREV SÜRESİ’ HÜKMÜNE AYKIRI   Arslan, bu durumun ‘Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır’ şeklindeki Anayasa hükmüne aykırı olduğunu açıkladı. Arslan, KHK’daki düzenlemenin bir Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolmadan, yeni seçilen Cumhurbaşkanının ant içerek göreve başlamasının önünü açtığını belirterek, eski Cumhurbaşkanının süresi bitmeden görevinden ayrılmak zorunda kalacağını kaydetti.   ARSLAN’DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJLAR   Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, son olarak Anayasa Mahkemesi’nde düzenlenen bir sempozyumda dikkat çeken mesajlar vermişti. Hukuk devletinde adaletin yegane adresinin mahkemeler olduğunu belirten Arslan, mahkemelerin adalet arayışına cevap veremediği yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkacağını belirtmişti. Konuşmasında ‘1984’ kitabının yazarı George Orwell’a da atıf yaparak “‘Küresel büyük birader’in ortaya çıktığını görmekten dolayı dehşete düşerdi” ifadelerini kullanmıştı. 
AYM, CHP’nin KHK’yla Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmanın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasını reddetti. Karşı oy kullanan Başkan Zühtü Arslan, eski Cumhurbaşkanının 5 yıldan az görev yapması gibi bir durum ortaya çıkacağını kaydetti.

haberimizvar.net

 Anayasa Mahkemesi (AYM), 14 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) CHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın göreve başlama tarihini belirleyen hükümle ilgili Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla yaptığı başvuruyu görüştü. KHK’da, Cumhurbaşkanı seçiminden sonra seçim tutanağının Cumhurbaşkanına verilmek üzere TBMM’ye sunulacağı, TBMM’nin birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, seçimin ardından üç gün içinde, ikinci turta seçilmesi halinde de TBMM’nin derhal toplanacağı düzenlendi.

 

BAŞKAN VE 3 ÜYE KARŞI OY KULLANDI

 

CHP’nin bu düzenlemeye ilişkin itirazı ise Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’na ilişkin düzenlemelerin Anayasa’nın KHK’lar ile düzenlenmesini yasakladığı alanda yer aldığı ve bu Anayasa’ya aykırı olduğu yönündeydi. CHP’nin başvurusu oyçokluğu ile reddedildi. AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üç üye karşı oy kullandı ve muhalefet şerhi yazdı. AYM Başkanı Arslan ise bir Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolmadan yeni Cumhurbaşkanı seçimi yapılması halinde TBMM’de ant içmesinin eski Cumhurbaşkanının 5 yıllık görev süresinin azalması anlamına geleceğini ifade etti.

 

‘5 YIL GÖREV SÜRESİ’ HÜKMÜNE AYKIRI

 

Arslan, bu durumun ‘Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır’ şeklindeki Anayasa hükmüne aykırı olduğunu açıkladı. Arslan, KHK’daki düzenlemenin bir Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolmadan, yeni seçilen Cumhurbaşkanının ant içerek göreve başlamasının önünü açtığını belirterek, eski Cumhurbaşkanının süresi bitmeden görevinden ayrılmak zorunda kalacağını kaydetti.

 

ARSLAN’DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJLAR

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, son olarak Anayasa Mahkemesi’nde düzenlenen bir sempozyumda dikkat çeken mesajlar vermişti. Hukuk devletinde adaletin yegane adresinin mahkemeler olduğunu belirten Arslan, mahkemelerin adalet arayışına cevap veremediği yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkacağını belirtmişti. Konuşmasında ‘1984’ kitabının yazarı George Orwell’a da atıf yaparak “‘Küresel büyük birader’in ortaya çıktığını görmekten dolayı dehşete düşerdi” ifadelerini kullanmıştı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.