BAİB Başkanı: İhracat ciddi düzeyde yavaşladı

EKONOMİ 01.01.2022 - 12:59, Güncelleme: 01.01.2022 - 12:59
 

BAİB Başkanı: İhracat ciddi düzeyde yavaşladı

Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş kaynaklı girdi maliyetlerindeki artış, lojistik problemler, üretim kesintisi ve hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracat durma noktasına geldi.

haberimizvar.net-Tarımdan hayvansal gıdalara, kağıttan ambalaja kadar son dönemde hemen her sektörün en büyük sıkıntısı hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artışlar oldu. Üretici firmalar, imal ettikleri ürünlerin ham maddelerini temin etmekte zorlanırken, ihracatta konteyner fiyatlarında ise yüzde 100’leri aşan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor. Yüzde 70 düzeyinde dışa bağımlı olan sektörlerin tek umudu ise kurlardaki kısmi düşüşün hammadde maliyetlerine de yansıması ve fiyatları normalleştirmesi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, döviz kurlarındaki dalgalanma ve hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatın yavaşladığını söyledi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu. ‘ÜRETİCİ FİRMALAR HAMMADDE BULAMIYOR’ Enerji, lojistik ve dış kaynaklı hammadde fiyatlarındaki hızlı artışın ihracattaki rekabeti zorlaştırdığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Fiyat belirleme, ham madde tedariki ve lojistikle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Üretici firmalar hammadde bulamıyor. Gemi kullanımında da kara nakliyesinde de birçok bölgede ciddi sıkıntılar var. Dolardaki düşüşe rağmen hammadde ve ambalaj fiyatlarında maalesef herhangi bir değişim görmüyoruz. Ambalajdaki soruna kağıt, plastik, petrol gibi yan ürünler girdiği için herhangi bir düşüş yok. Tarım ve ilgili tüm sektörler, bu durumdan çok etkilendi ve ihracat ciddi düzeyde yavaşladı” dedi.  ‘FİYAT TUTTURMAKTA ZORLANIYORUZ’ Üretim ve dış ticarette yaşanan maliyet kaynaklı sıkıntıların yanında gümrük kapılarında da ihracata sekte vuran bazı engellerle karşılaşıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Ana ihracat kapısı olan Avrupa başta olmak üzere tüm pazarlarda fiyat tutturmakta çok zorlandığımız için rekabet gücümüz zayıfladı. Avrupa’da son aylarda ‘dozvala’ dediğimiz ülke geçiş belgeleriyle ilgili birçok ülkede problem yaşıyoruz. Uluslararası ilişkiler kaynaklı sorunlar nedeniyle bazı ülkeler bizi bloke ediyor” diye konuştu. Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve ve sebze sektöründeki yasak ve kota uygulamalarını görüşmek üzere giden heyet ile Rus yetkililer arasındaki görüşmelerin henüz sonuç vermediğini de ifade eden Çavuşoğlu, süreci şu sözlerle anlattı: “Rusya’nın Türkiye’den tarım ürünleri ithalatına koyduğu kısıtlamalar konusunda bir gelişme yok. Şu anda nar ve biber yasaklı ürünler. Narenciye ve diğer ürünlerde de analiz sıklığı çok yükseltildi. Domateste kota uygulaması devam ediyor. Sağlık, Ticaret, Tarım ve Orman bakanlıklarından bürokratlar, Moskova’da konuyla ilgili bir dizi temas gerçekleştirdi. Ancak henüz çözüm sağlanamadı. İhracat yapan firmalar şu dönemde çok zorlanıyor.”
Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş kaynaklı girdi maliyetlerindeki artış, lojistik problemler, üretim kesintisi ve hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracat durma noktasına geldi.

haberimizvar.net-Tarımdan hayvansal gıdalara, kağıttan ambalaja kadar son dönemde hemen her sektörün en büyük sıkıntısı hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artışlar oldu. Üretici firmalar, imal ettikleri ürünlerin ham maddelerini temin etmekte zorlanırken, ihracatta konteyner fiyatlarında ise yüzde 100’leri aşan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Yüzde 70 düzeyinde dışa bağımlı olan sektörlerin tek umudu ise kurlardaki kısmi düşüşün hammadde maliyetlerine de yansıması ve fiyatları normalleştirmesi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, döviz kurlarındaki dalgalanma ve hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatın yavaşladığını söyledi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu.

‘ÜRETİCİ FİRMALAR HAMMADDE BULAMIYOR’

Enerji, lojistik ve dış kaynaklı hammadde fiyatlarındaki hızlı artışın ihracattaki rekabeti zorlaştırdığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Fiyat belirleme, ham madde tedariki ve lojistikle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Üretici firmalar hammadde bulamıyor. Gemi kullanımında da kara nakliyesinde de birçok bölgede ciddi sıkıntılar var. Dolardaki düşüşe rağmen hammadde ve ambalaj fiyatlarında maalesef herhangi bir değişim görmüyoruz. Ambalajdaki soruna kağıt, plastik, petrol gibi yan ürünler girdiği için herhangi bir düşüş yok. Tarım ve ilgili tüm sektörler, bu durumdan çok etkilendi ve ihracat ciddi düzeyde yavaşladı” dedi.

 ‘FİYAT TUTTURMAKTA ZORLANIYORUZ’

Üretim ve dış ticarette yaşanan maliyet kaynaklı sıkıntıların yanında gümrük kapılarında da ihracata sekte vuran bazı engellerle karşılaşıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Ana ihracat kapısı olan Avrupa başta olmak üzere tüm pazarlarda fiyat tutturmakta çok zorlandığımız için rekabet gücümüz zayıfladı. Avrupa’da son aylarda ‘dozvala’ dediğimiz ülke geçiş belgeleriyle ilgili birçok ülkede problem yaşıyoruz. Uluslararası ilişkiler kaynaklı sorunlar nedeniyle bazı ülkeler bizi bloke ediyor” diye konuştu.

Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve ve sebze sektöründeki yasak ve kota uygulamalarını görüşmek üzere giden heyet ile Rus yetkililer arasındaki görüşmelerin henüz sonuç vermediğini de ifade eden Çavuşoğlu, süreci şu sözlerle anlattı: “Rusya’nın Türkiye’den tarım ürünleri ithalatına koyduğu kısıtlamalar konusunda bir gelişme yok. Şu anda nar ve biber yasaklı ürünler. Narenciye ve diğer ürünlerde de analiz sıklığı çok yükseltildi. Domateste kota uygulaması devam ediyor. Sağlık, Ticaret, Tarım ve Orman bakanlıklarından bürokratlar, Moskova’da konuyla ilgili bir dizi temas gerçekleştirdi. Ancak henüz çözüm sağlanamadı. İhracat yapan firmalar şu dönemde çok zorlanıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.