Bakanlık parasını ödedi, ama teslim alamadı

GÜNDEM 05.08.2021 - 16:20, Güncelleme: 05.08.2021 - 16:20
 

Bakanlık parasını ödedi, ama teslim alamadı

Orman Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporuna göre, 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 20 helikopter alımı için anlaşma yapıldı. Fakat 3 yıl sonraki faaliyet raporunda parası ödenmesine rağmen helikopterlerin teslim edilmediği ortaya çıktı.

haberimizvar.net-  Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile helikopter alımı ile ilgili anlaşma yaptı. Söz konusu anlaşma için OGM’nin 2016 yılı faaliyet raporunda, “Savunma Sanayi Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülen ve 2005 yılında başlatılan 20 adet genel maksatlı helikopter tedarik projesinde imzalanan sözleşme gereğince 196 milyon 200 TL ödenek Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na aktarılmıştır” denildi.  200 MİLYON LİRA PARA ÖDENDİ  Rapora göre, yaklaşık 200 milyon lira bugün Savunma Sanayi Başkanlığı olan kuruma aktarıldı ama helikopterler bugüne kadar teslim edilmediği gibi 2019 yılındaki raporda “2005 yılında başlatılan 20 adet Genel Maksatlı Helikopter Tedarik Projesi kapsamında alınacak 20 adet T-70 helikopter sayısı 3 adede indirilmiştir” açıklaması yer aldı.  RUSYA’DAN UÇAK KİRALANDI  Amerikan’ın Sesi’nde yer alan habere göre, helikopter sayısında neden indirime gidildiği belirsiz olmakla birlikte üç helikopter de teslim edilmiş değil. Orman Genel Müdürlüğü en son 2018 yılında Türk Hava Kurumu’ndan 5 amfibi uçak kiralamıştı. Bir sonraki yıl baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü, 30 helikopterle yangınları söndürmeye çalıştı. 2020’den beri de Rusya’dan yangın söndürme uçakları kiralanıyor. 2011-2014 yılları arasında Türk Hava Kurumu’nda görev yapan bir pilot, filonun ağırlık merkezini oluşturan helikopterlerin yangını söndürmeden ziyade soğutma çalışmalarında etkili olduğunu belirtti.  SOĞUTMADA DAHA VERİMLİLER  Adını vermek istemeyen pilot, yangın söndürme helikopterleri ile ilgili şunları kaydetti: “Helikopterler bizim ‘bambi’ dediğimiz 2.5 tonluk bir kova taşıyor, bunun zaten en az 500 kilosu yangın alanına gelmeden dökülür. Helikopterler çok yukarıdan bıraktığından zaten su yanan noktaya gelene kadar buharlaşıyor. Bu nedenle helikopterler soğutma çalışmalarında daha çok verimli oluyor. Yangın çıkar çıkmaz havadan hızlı müdahale yapılırsa sonuç verir”.  UÇAKLAR SÖNDÜRMEDE ETKİLİ  “Bu nedenle uçaklar önemli. 2010’lu yılların başında envanterde olan Dromader’leri kullanan Türk pilotları yangının içine dalarlardı. O uçaklar 1 ton 800 kilo su taşırdı, ama en etkili noktaya boşaltırdı haznesini. Tabii bir başka dezavantajı amfibi olmamasıydı. Havalimanına dönüp oradaki su havuzundan motopompla deposuna su basılırdı. Ama kesinlikte en etkili yangın söndürme uçakları onlardır”.  
Orman Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporuna göre, 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 20 helikopter alımı için anlaşma yapıldı. Fakat 3 yıl sonraki faaliyet raporunda parası ödenmesine rağmen helikopterlerin teslim edilmediği ortaya çıktı.

haberimizvar.net-  Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile helikopter alımı ile ilgili anlaşma yaptı. Söz konusu anlaşma için OGM’nin 2016 yılı faaliyet raporunda, “Savunma Sanayi Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülen ve 2005 yılında başlatılan 20 adet genel maksatlı helikopter tedarik projesinde imzalanan sözleşme gereğince 196 milyon 200 TL ödenek Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na aktarılmıştır” denildi.

 200 MİLYON LİRA PARA ÖDENDİ

 Rapora göre, yaklaşık 200 milyon lira bugün Savunma Sanayi Başkanlığı olan kuruma aktarıldı ama helikopterler bugüne kadar teslim edilmediği gibi 2019 yılındaki raporda “2005 yılında başlatılan 20 adet Genel Maksatlı Helikopter Tedarik Projesi kapsamında alınacak 20 adet T-70 helikopter sayısı 3 adede indirilmiştir” açıklaması yer aldı.

 RUSYA’DAN UÇAK KİRALANDI

 Amerikan’ın Sesi’nde yer alan habere göre, helikopter sayısında neden indirime gidildiği belirsiz olmakla birlikte üç helikopter de teslim edilmiş değil. Orman Genel Müdürlüğü en son 2018 yılında Türk Hava Kurumu’ndan 5 amfibi uçak kiralamıştı. Bir sonraki yıl baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü, 30 helikopterle yangınları söndürmeye çalıştı. 2020’den beri de Rusya’dan yangın söndürme uçakları kiralanıyor. 2011-2014 yılları arasında Türk Hava Kurumu’nda görev yapan bir pilot, filonun ağırlık merkezini oluşturan helikopterlerin yangını söndürmeden ziyade soğutma çalışmalarında etkili olduğunu belirtti.

 SOĞUTMADA DAHA VERİMLİLER

 Adını vermek istemeyen pilot, yangın söndürme helikopterleri ile ilgili şunları kaydetti: “Helikopterler bizim ‘bambi’ dediğimiz 2.5 tonluk bir kova taşıyor, bunun zaten en az 500 kilosu yangın alanına gelmeden dökülür. Helikopterler çok yukarıdan bıraktığından zaten su yanan noktaya gelene kadar buharlaşıyor. Bu nedenle helikopterler soğutma çalışmalarında daha çok verimli oluyor. Yangın çıkar çıkmaz havadan hızlı müdahale yapılırsa sonuç verir”.

 UÇAKLAR SÖNDÜRMEDE ETKİLİ

 “Bu nedenle uçaklar önemli. 2010’lu yılların başında envanterde olan Dromader’leri kullanan Türk pilotları yangının içine dalarlardı. O uçaklar 1 ton 800 kilo su taşırdı, ama en etkili noktaya boşaltırdı haznesini. Tabii bir başka dezavantajı amfibi olmamasıydı. Havalimanına dönüp oradaki su havuzundan motopompla deposuna su basılırdı. Ama kesinlikte en etkili yangın söndürme uçakları onlardır”.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.