Bakanlık yargı kararını takmıyor!

GÜNDEM 12.03.2024 - 11:57, Güncelleme: 12.03.2024 - 14:17
 

Bakanlık yargı kararını takmıyor!

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Kadriye ve Belek mahallelerinde yeşil alanlara turistik tesis yapılmasının önünü alan planların Antalya 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni planları onaylaması tartışmalara yol açıyor. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, söz konusu planlarla ilgili vatandaş lehine kararların çıkmasını beklediklerini açıkladı.

haberimizvar.net- Antalya'nın Serik ilçesi Belek ve Kadriye mahallelerindeki yeşil alanlara turistik tesis yapılmasının önünü açan planların Antalya 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, hazırlanan yeni planların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanması tartışmalara yol açıyor. Yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yeniden dava açıldığını vurgulayarak, söz konusu alanlarla ilgili mahkemeden vatandaş lehine kararların alınmasının beklendiğini bildirdi. VATANDAŞLAR DAVA AÇMIŞTI Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Belek ve Kadriye'deki yeşil alanların golf ve konaklama tesisine çevrilmesini istenmesi üzerine teknik alt yapı kararı gerektiren plan değişikliğinin iptali için vatandaşlar ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi dava açmıştı. Davaya bakan Antalya 5'inci İdare Mahkemesi, dava konusu imar planı değişikliğini imar mevzuatına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkemenin planı iptal kararına rağmen konuda ısrarcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya 5'inci İdare Mahkemesi'nden çıkar kararı İstinaf Mahkemesi'ne götürmüş, Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'inci Dava Dairesi de ret kararı vermişti. Antalya ve Konya mahkemelerinde verilen olumsuz kararlar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı temyiz yoluna başvurmuştu. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 6.Dairesi her iki mahkemenin kararlarının da yerinde olduğunu belirterek, kararları onamıştı. Danıştay 6.Dairesi'nce alınan bu kararla  Belek ve Kadriye'deki yeşil alanların turizm tesisine dönüştürülmesi istenen iptal kararı da kesinleşmişti. BAKANLIK GERİ ADIM ATMADI Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında, mahkeme kararına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planları onayladığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi : "Bakanlık yargı sürece devam ederken aynı alanlarla ilişkin olarak günübirlik tesis alanı, turizm tesis alanı, teknik alt yapı alanı, golf tesis alanı kararlarını içeren her iki alan için de yeni bir plan yaparak onamıştır. Bakanlıkça onanan planların iptali istemiyle de bazı vatandaşlarla birlikte odamızca dava açılmıştır. Antalya 5'inci Mahkemesinin E: 2022/1115 Esas ve Antalya 3.İdare Mahkemesinin E: 2022/1227 Esas sayılı dosyaların ile görülmekte olan ve yargı süreci devam eden davalarda da halkımız adına beklentimiz, davaya bakan sayın mahkemelerce açıkça hukuka aykırılığı Danıştay &. Dairesi 08.11.2023/8052 karar sayılı ve K:2023/8056 karar sayılı kesin kararları doğrultusunda hukuka ve kamu yararına aykırı olan rant amaçlı ısrar planlarının iptaline karar verilmesidir."
Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Kadriye ve Belek mahallelerinde yeşil alanlara turistik tesis yapılmasının önünü alan planların Antalya 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni planları onaylaması tartışmalara yol açıyor. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, söz konusu planlarla ilgili vatandaş lehine kararların çıkmasını beklediklerini açıkladı.

haberimizvar.net- Antalya'nın Serik ilçesi Belek ve Kadriye mahallelerindeki yeşil alanlara turistik tesis yapılmasının önünü açan planların Antalya 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, hazırlanan yeni planların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanması tartışmalara yol açıyor. Yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yeniden dava açıldığını vurgulayarak, söz konusu alanlarla ilgili mahkemeden vatandaş lehine kararların alınmasının beklendiğini bildirdi.

VATANDAŞLAR DAVA AÇMIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Belek ve Kadriye'deki yeşil alanların golf ve konaklama tesisine çevrilmesini istenmesi üzerine teknik alt yapı kararı gerektiren plan değişikliğinin iptali için vatandaşlar ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi dava açmıştı. Davaya bakan Antalya 5'inci İdare Mahkemesi, dava konusu imar planı değişikliğini imar mevzuatına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkemenin planı iptal kararına rağmen konuda ısrarcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya 5'inci İdare Mahkemesi'nden çıkar kararı İstinaf Mahkemesi'ne götürmüş, Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'inci Dava Dairesi de ret kararı vermişti. Antalya ve Konya mahkemelerinde verilen olumsuz kararlar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı temyiz yoluna başvurmuştu. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 6.Dairesi her iki mahkemenin kararlarının da yerinde olduğunu belirterek, kararları onamıştı. Danıştay 6.Dairesi'nce alınan bu kararla  Belek ve Kadriye'deki yeşil alanların turizm tesisine dönüştürülmesi istenen iptal kararı da kesinleşmişti.

BAKANLIK GERİ ADIM ATMADI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında, mahkeme kararına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planları onayladığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi : "Bakanlık yargı sürece devam ederken aynı alanlarla ilişkin olarak günübirlik tesis alanı, turizm tesis alanı, teknik alt yapı alanı, golf tesis alanı kararlarını içeren her iki alan için de yeni bir plan yaparak onamıştır. Bakanlıkça onanan planların iptali istemiyle de bazı vatandaşlarla birlikte odamızca dava açılmıştır. Antalya 5'inci Mahkemesinin E: 2022/1115 Esas ve Antalya 3.İdare Mahkemesinin E: 2022/1227 Esas sayılı dosyaların ile görülmekte olan ve yargı süreci devam eden davalarda da halkımız adına beklentimiz, davaya bakan sayın mahkemelerce açıkça hukuka aykırılığı Danıştay &. Dairesi 08.11.2023/8052 karar sayılı ve K:2023/8056 karar sayılı kesin kararları doğrultusunda hukuka ve kamu yararına aykırı olan rant amaçlı ısrar planlarının iptaline karar verilmesidir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.