Balbey sakinleri çözüm bekliyor

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 10.08.2023 - 15:45, Güncelleme: 10.08.2023 - 15:48
 

Balbey sakinleri çözüm bekliyor

Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nin devamı olarak bilinen Balbey Mahallesi'nin sakinleri, mahalledeki sorunları paylaştı.

haberimizvar.net- Balbey Mahallesi Geliştirme Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-DER) Başkanı İzzet Türkdoğan, yönetim kurulu üyeleri, mahalle muhtarı Abdullah Uyaroğlu ile bazı mahalle sakinleri, Gülderen Tankuş ve ailesine ait evin avlusunda basın mensupları ile bir araya geldi. Mahalleli, tek bir çivi dahi çıkarılmasına izin verilmeyen, her geçen gün harabeleşen yaşadıkları semtin halini anlattı. MAHALLE KADERİNE TERK EDİLDİ BAL-DER Başkanı Türkdoğan, sit alanı kapsamında olan mahallede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait tescillenmiş 43 tarihi özellikli yapı, tarihi cami ve çeşmelerin yer aldığını söyledi. Restore edilerek yenilenemeyen binaların kaderine terk edildiğini belirten Başkan Türkdoğan, mahalle sakinlerinin isyanını şöyle anlattı: "Tarihi mahallemizdeki tescilli binalarda restorasyon ve yenileme çalışması yapılamadığı için mülk sahiplerinden birçoğu evlerini terk edip başka semtlere yerleşti. Restorasyon konusunda ilgili belediye tarafından da şu ana kadar gözle görülür aşama kaydedilmedi, kaderimizle ilgili resmi bir açıklama da yapılmıyor." ATIK TOPLAMA MERKEZİ Başkan Türkdoğan, sözlerine şöyle devam etti; "Yerel Yönetimler Yasası'na göre şehir merkezlerinde hurda, atık toplama ve depolama yasak olmasına rağmen tarihi zenginliklere sahip Balbey mahallemiz ne yazık ki izinsiz hurda ve atık toplama merkezine dönüşmüş durumda. Boş, yıkık, harabe binalar ve bahçeler hurda deposu olarak kullanılıyor. Balbey'in dar sokakları, boş alanları da park edilen araçların işgali altında. Uygunsuz park edilen araçlar yüzünden sokakların girişi ve çıkışları tıkanıyor, ambulans ve itfaiye araçlarının geçişleri zorlaşıyor, zaman kaybı yüzünden çıkan yangınlar büyüyor, hastalarımız hastanelere geç yetiştiriliyor. Mahalledeki terk edilmiş boş, yıkık, harabe binalarda barınan meçhul kişiler kışın ısınma, yaz aylarında da yemek pişirme amaçlı ateş yakıyor, ya da söndürülmemiş sigara izmaritleri ortalığa atılıyor yangın çıkmasına neden oluyor, bitişik binaları bir anda alevler sarıyor. Çıkan yangınlar güçlükle söndürülüyor. Hırsızlık olaylarının da arttığı mahallede semt sakinleri korku içinde yaşamlarını sürdürüyor." KESİK MİNARE TARTIŞMASI Balbey Mahallesi sakinleri, Kaleiçi semtindeki tarihi bir caminin 'Kesik Minare' adıyla anılmasına da tepkili. BAL-DER Başkanı İzzet Türkdoğan, asıl tarihi kesik minare caminin Balbey'de olduğunu, kaidesinde 'Kesik Minare' isminin yer aldığını iddia etti. Türkdoğan, "Mahallemizde bir yangın çıksa, hasta için ambulans istense 'Kesik Minare' yanı-sokağı dediğimizde itfaiye ve ambulans Kaleiçi semtindeki Kesik Minare Cami sokağına gidiyor, yangını ve hastayı orada arıyor, zaman kaybı yüzünden de yangınlar büyüyor, hastalar zamanında hastaneye yetiştirilemiyor" diye de konuştu. 
Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nin devamı olarak bilinen Balbey Mahallesi'nin sakinleri, mahalledeki sorunları paylaştı.

haberimizvar.net-  Balbey Mahallesi Geliştirme Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-DER) Başkanı İzzet Türkdoğan, yönetim kurulu üyeleri, mahalle muhtarı Abdullah Uyaroğlu ile bazı mahalle sakinleri, Gülderen Tankuş ve ailesine ait evin avlusunda basın mensupları ile bir araya geldi. Mahalleli, tek bir çivi dahi çıkarılmasına izin verilmeyen, her geçen gün harabeleşen yaşadıkları semtin halini anlattı.

MAHALLE KADERİNE TERK EDİLDİ

BAL-DER Başkanı Türkdoğan, sit alanı kapsamında olan mahallede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait tescillenmiş 43 tarihi özellikli yapı, tarihi cami ve çeşmelerin yer aldığını söyledi. Restore edilerek yenilenemeyen binaların kaderine terk edildiğini belirten Başkan Türkdoğan, mahalle sakinlerinin isyanını şöyle anlattı:

"Tarihi mahallemizdeki tescilli binalarda restorasyon ve yenileme çalışması yapılamadığı için mülk sahiplerinden birçoğu evlerini terk edip başka semtlere yerleşti. Restorasyon konusunda ilgili belediye tarafından da şu ana kadar gözle görülür aşama kaydedilmedi, kaderimizle ilgili resmi bir açıklama da yapılmıyor."

ATIK TOPLAMA MERKEZİ

Başkan Türkdoğan, sözlerine şöyle devam etti;

"Yerel Yönetimler Yasası'na göre şehir merkezlerinde hurda, atık toplama ve depolama yasak olmasına rağmen tarihi zenginliklere sahip Balbey mahallemiz ne yazık ki izinsiz hurda ve atık toplama merkezine dönüşmüş durumda. Boş, yıkık, harabe binalar ve bahçeler hurda deposu olarak kullanılıyor. Balbey'in dar sokakları, boş alanları da park edilen araçların işgali altında. Uygunsuz park edilen araçlar yüzünden sokakların girişi ve çıkışları tıkanıyor, ambulans ve itfaiye araçlarının geçişleri zorlaşıyor, zaman kaybı yüzünden çıkan yangınlar büyüyor, hastalarımız hastanelere geç yetiştiriliyor. Mahalledeki terk edilmiş boş, yıkık, harabe binalarda barınan meçhul kişiler kışın ısınma, yaz aylarında da yemek pişirme amaçlı ateş yakıyor, ya da söndürülmemiş sigara izmaritleri ortalığa atılıyor yangın çıkmasına neden oluyor, bitişik binaları bir anda alevler sarıyor. Çıkan yangınlar güçlükle söndürülüyor. Hırsızlık olaylarının da arttığı mahallede semt sakinleri korku içinde yaşamlarını sürdürüyor."

KESİK MİNARE TARTIŞMASI

Balbey Mahallesi sakinleri, Kaleiçi semtindeki tarihi bir caminin 'Kesik Minare' adıyla anılmasına da tepkili. BAL-DER Başkanı İzzet Türkdoğan, asıl tarihi kesik minare caminin Balbey'de olduğunu, kaidesinde 'Kesik Minare' isminin yer aldığını iddia etti. Türkdoğan, "Mahallemizde bir yangın çıksa, hasta için ambulans istense 'Kesik Minare' yanı-sokağı dediğimizde itfaiye ve ambulans Kaleiçi semtindeki Kesik Minare Cami sokağına gidiyor, yangını ve hastayı orada arıyor, zaman kaybı yüzünden de yangınlar büyüyor, hastalar zamanında hastaneye yetiştirilemiyor" diye de konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.