Barak Kilimi Dokuma Projesi

YEREL 07.08.2023 - 14:21, Güncelleme: 07.08.2023 - 14:21
 

Barak Kilimi Dokuma Projesi

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, zengin bir kültüre sahip Barak Türk Boyu'nun, Kaş bölgesinde birkaç yüzyıldır varlığını devam ettirdiği kilim türünün, 'Barak Kilimi Dokuma Projesi' ile yeniden canlandığını açıkladı.

haberimizvar.net- TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kaş Yayla Barak Mahallesinde mahalleli ile bir araya geldi. Uslu, 'Barak Kilimi Dokuma Projesi' ile kilim dokumaya başlayan mahalleli ile buluştu. Milletvekili Atay Uslu, medeniyet değerlerine sahip çıktıklarını anlatarak, dokuma tezgahlarını inceledi, ilmek attı, kök boya ile iplik boyadı, kadın kooperatifi üyeleri ile Barak Türkleri ve kültürü üzerine sohbet etti.  Atay Uslu, “Bu toprakların ve medeniyetimizin kültürüne ve değerlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Barak kilimlerini dokumaya destek veriyoruz. Sahil Barak mahallemiz, yeni adıyla Kaş Boğazcık mahallemizde, köyümüzde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Sahil Barak Kadın Kooperatifi işbirliği ile hayata geçen projeyle yeniden Barak kilimlerini ve Barak renklerini canlandırıyoruz" dedi.  KADINLAR DUYGULARINI İLMEK İLMEK İŞLİYOR Bu kapsamda eski köy okulunun yeniden restore edilerek içerisine dokuma tezgâhları kurulduğunu belirten Uslu, “Tamamen geleneksel yöntemler ve doğal kök boyalarla iplikler renklendiriliyor. Atalarımızdan aktarılan ve adeta genlerde gizlenmiş yetenekler yeniden açığa çıkıyor ve köyde yaşayan kadınlar Barak desenli kilimleri ilmek ilmek dokuyor" diye konuştu.  3-4 YÜZYILDIR TEKELİ YÖRESİNDE DOKUNUYOR  Barakların Anadolu'ya yerleşen Türk boylarının en etkin ve üretken kollarından biri olduğunu söyleyen Uslu, şu bilgileri verdi: “Bu boy 1100'lü yıllardan itibaren Anadolu'da farklı noktalara konuşlanmış ve son olarak yaklaşık 3 yüzyıldan beri Tekeli yöresine -Antalya Kaş çevresine- yerleşmiştir. Barak kilimleri, zengin bir kültüre sahip Barak Türk Boyu'nun, Kaş bölgesinde, birkaç yüzyıldır varlığını devam ettirdiği bir kilim türüdür. Kilimler ilmek ilmek dokunur, motifler kilimlere işlenir. Dokuyan sadece bir kilim dokumaz; kilime duygularını, düşüncelerini, sevgisini yansıtır. Barak dokumalarında renkler çok canlıdır: Sarı, mor, çivit mavi, kırmızı, yeşil, al ve pembe renkler aynı anda kilimleri güzelleştiriyor. Bu projeye sahip çıkan Kaş Belediye Başkanımız Mutlu Ulutaş'ı kutluyoruz.  Emeği geçen hocalarımıza, proje ekibine, mahalle muhtarımıza, kadın kooperatifimize teşekkür ediyoruz."   Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise Barak kilimleri dokuma projesine ilk günden itibaren destek veren Milletvekili Atay Uslu'ya teşekkür etti.  
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, zengin bir kültüre sahip Barak Türk Boyu'nun, Kaş bölgesinde birkaç yüzyıldır varlığını devam ettirdiği kilim türünün, 'Barak Kilimi Dokuma Projesi' ile yeniden canlandığını açıkladı.

haberimizvar.net- TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kaş Yayla Barak Mahallesinde mahalleli ile bir araya geldi. Uslu, 'Barak Kilimi Dokuma Projesi' ile kilim dokumaya başlayan mahalleli ile buluştu. Milletvekili Atay Uslu, medeniyet değerlerine sahip çıktıklarını anlatarak, dokuma tezgahlarını inceledi, ilmek attı, kök boya ile iplik boyadı, kadın kooperatifi üyeleri ile Barak Türkleri ve kültürü üzerine sohbet etti. 

Atay Uslu, “Bu toprakların ve medeniyetimizin kültürüne ve değerlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Barak kilimlerini dokumaya destek veriyoruz. Sahil Barak mahallemiz, yeni adıyla Kaş Boğazcık mahallemizde, köyümüzde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Sahil Barak Kadın Kooperatifi işbirliği ile hayata geçen projeyle yeniden Barak kilimlerini ve Barak renklerini canlandırıyoruz" dedi. 

KADINLAR DUYGULARINI İLMEK İLMEK İŞLİYOR

Bu kapsamda eski köy okulunun yeniden restore edilerek içerisine dokuma tezgâhları kurulduğunu belirten Uslu, “Tamamen geleneksel yöntemler ve doğal kök boyalarla iplikler renklendiriliyor. Atalarımızdan aktarılan ve adeta genlerde gizlenmiş yetenekler yeniden açığa çıkıyor ve köyde yaşayan kadınlar Barak desenli kilimleri ilmek ilmek dokuyor" diye konuştu. 

3-4 YÜZYILDIR TEKELİ YÖRESİNDE DOKUNUYOR 

Barakların Anadolu'ya yerleşen Türk boylarının en etkin ve üretken kollarından biri olduğunu söyleyen Uslu, şu bilgileri verdi:

“Bu boy 1100'lü yıllardan itibaren Anadolu'da farklı noktalara konuşlanmış ve son olarak yaklaşık 3 yüzyıldan beri Tekeli yöresine - Antalya Kaş çevresine- yerleşmiştir. Barak kilimleri, zengin bir kültüre sahip Barak Türk Boyu'nun, Kaş bölgesinde, birkaç yüzyıldır varlığını devam ettirdiği bir kilim türüdür. Kilimler ilmek ilmek dokunur, motifler kilimlere işlenir. Dokuyan sadece bir kilim dokumaz; kilime duygularını, düşüncelerini, sevgisini yansıtır. Barak dokumalarında renkler çok canlıdır: Sarı, mor, çivit mavi, kırmızı, yeşil, al ve pembe renkler aynı anda kilimleri güzelleştiriyor. Bu projeye sahip çıkan Kaş Belediye Başkanımız Mutlu Ulutaş'ı kutluyoruz.  Emeği geçen hocalarımıza, proje ekibine, mahalle muhtarımıza, kadın kooperatifimize teşekkür ediyoruz."

 

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise Barak kilimleri dokuma projesine ilk günden itibaren destek veren Milletvekili Atay Uslu'ya teşekkür etti.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.