Barınma krizi derinleşti

SİYASET 15.09.2023 - 10:58, Güncelleme: 15.09.2023 - 11:09
 

Barınma krizi derinleşti

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, öğrencilerin barınma sorununu derinleşen bir krize dönüştüğü söyledi. Kaya, Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi önünde yaptığı basın açıklamasında, 2023 yılının ikinci yarısına girilirken, ülkenin ciddi bir ekonomik kriz ve enflasyon sorunuyla karşıya karşıya olduğunu vurgulayarak, "Antalya gibi büyükşehirlerde her geçen gün derinleşen bir barınma krizi var" dedi.

haberimizvar.net- Antalya'nın derinleşen barınma krizinin merkezlerinden biri olduğunu belirten İYİ Partili Kaya, astronomik bir şekilde artan kira fiyatları, yabancılara yapılan kontrolsüz ve plansız konut satışlarının Antalya'da tamamen kontrolden çıktığını söyledi. Kaya,  Antalyalı yurttaşların önemli bir bölümünün uzun yıllar yaşadıkları semtleri ev kiralarını ödeyemedikleri için terk ettiklerini de belirtti. Devlet memurlarının yüksek ev kiraları nedeniyle Antalya'ya gelmekten imtina ettiklerini de söyleyen Aykut Kaya, 2 Ekim'de Akdeniz Üniversitesi'nde  derslerin başlayacağını belirterek, şunları söyledi: ''Barınma krizinin derinleştiği bugünlerde Üniversitelerimizin yeni eğitim yılı başlamak üzere. 2 Ekim’de üniversitelerde dersler başlayacak. Ancak birkaç sene önce üniversite öğrencisi olmuş ama bugün artan fiyatlar ve kiralar nedeniyle eğitimine ara vermek, eğitiminden kopmak durumunda kalan gençlerimiz var. Önlisans ve Lisans düzeyinde üniversitede eğitim gören 2 milyon 800 bin öğrenci var. Yeni kayıt yaptıracak 900 bin öğrenci ile bu sayı 3 milyon 700 bin olacak. Gençlerimiz büyük bir heyecan ve ümitle üniversite kazandılar ama şimdi daha büyük bir endişe içindeler. KYK YURTLARI  Her ilde bir üniversite açıldı ama öğrencilere yetecek donanımda yurtlar inşa edilmedi. Türkiye’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı 773 devlet yurdunda toplam 850 bin kişilik kapasite var. Vakıf, dernek ve ticari özel yurt olmak üzere toplam 4 bin 692 özel öğrenci yurtları mevcut olup toplam 463 bin 365 yatak kapasitesi var. Yani Devlet ve Özel yurtların toplam kapasitesi kabaca 1 milyon 350 bin. Bu demek oluyor ki, her 4 öğrenciden 1’ine yatak düşüyor. 2022 Haziran itibariyle KYK yurtlarında 759 bin 839 yatak vardı, Hükümetin açıklamasına göre bu sene bu kapasite 850 bin olarak açıklandı. KYK yurtlarında 2 kişilik odalar 4 kişilik yapılarak kapasite yükseltilmez. KYK yurtlarında 6 tip oda bulunuyor. TİP-6 odalar 6 öğrencinin ranzalı, ortak tuvalet ve banyosu olan bir odaya sıkıştığı, buzdolabı olmayan, çalışma alanı olmayan, toplama kampı gibi yerler. İnanın bugün bazı hapishanelerin şartları bu yurtlardan daha konforlu, daha yaşanabilir ve ferah. Biz gençlerimizi değil ülkemizin geleceğini kaybediyoruz. Yurtlarda yeterli internet bağlantısı ve kotası yok. KYK yurtları arasında en iyi şartlara sahip odalar 575 lira ama sayıları çok az ve yetersiz. 2022 itibariyle Antalya üniversitelerinde toplam 82 bin civarında üniversite öğrencisi var. Yurt kapasitesi ise KYK yurt kapasitesi 18.135 sadece Antalya’da 100 öğrenciye 22 yatak düşüyor. İstanbul’da 1 milyon 306 bin öğrenci var KYK yurt kapasitesi 29 bin 794. Yani her 1000 öğrenciden 23 tane yatak düşüyor. Antalya gibi tarım, turizm, tarih, eğitim ve kültür kentinde üniversite öğrencisi barınma, geçinme ve hayatta kalma mücadelesi veriyor.''
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, öğrencilerin barınma sorununu derinleşen bir krize dönüştüğü söyledi. Kaya, Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi önünde yaptığı basın açıklamasında, 2023 yılının ikinci yarısına girilirken, ülkenin ciddi bir ekonomik kriz ve enflasyon sorunuyla karşıya karşıya olduğunu vurgulayarak, "Antalya gibi büyükşehirlerde her geçen gün derinleşen bir barınma krizi var" dedi.

haberimizvar.net- Antalya'nın derinleşen barınma krizinin merkezlerinden biri olduğunu belirten İYİ Partili Kaya, astronomik bir şekilde artan kira fiyatları, yabancılara yapılan kontrolsüz ve plansız konut satışlarının Antalya'da tamamen kontrolden çıktığını söyledi. Kaya,  Antalyalı yurttaşların önemli bir bölümünün uzun yıllar yaşadıkları semtleri ev kiralarını ödeyemedikleri için terk ettiklerini de belirtti. Devlet memurlarının yüksek ev kiraları nedeniyle Antalya'ya gelmekten imtina ettiklerini de söyleyen Aykut Kaya, 2 Ekim'de Akdeniz Üniversitesi'nde  derslerin başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

''Barınma krizinin derinleştiği bugünlerde Üniversitelerimizin yeni eğitim yılı başlamak üzere. 2 Ekim’de üniversitelerde dersler başlayacak. Ancak birkaç sene önce üniversite öğrencisi olmuş ama bugün artan fiyatlar ve kiralar nedeniyle eğitimine ara vermek, eğitiminden kopmak durumunda kalan gençlerimiz var.

Önlisans ve Lisans düzeyinde üniversitede eğitim gören 2 milyon 800 bin öğrenci var. Yeni kayıt yaptıracak 900 bin öğrenci ile bu sayı 3 milyon 700 bin olacak. Gençlerimiz büyük bir heyecan ve ümitle üniversite kazandılar ama şimdi daha büyük bir endişe içindeler.

KYK YURTLARI 

Her ilde bir üniversite açıldı ama öğrencilere yetecek donanımda yurtlar inşa edilmedi. Türkiye’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı 773 devlet yurdunda toplam 850 bin kişilik kapasite var. Vakıf, dernek ve ticari özel yurt olmak üzere toplam 4 bin 692 özel öğrenci yurtları mevcut olup toplam 463 bin 365 yatak kapasitesi var.

Yani Devlet ve Özel yurtların toplam kapasitesi kabaca 1 milyon 350 bin. Bu demek oluyor ki, her 4 öğrenciden 1’ine yatak düşüyor.

2022 Haziran itibariyle KYK yurtlarında 759 bin 839 yatak vardı, Hükümetin açıklamasına göre bu sene bu kapasite 850 bin olarak açıklandı. KYK yurtlarında 2 kişilik odalar 4 kişilik yapılarak kapasite yükseltilmez. KYK yurtlarında 6 tip oda bulunuyor. TİP-6 odalar 6 öğrencinin ranzalı, ortak tuvalet ve banyosu olan bir odaya sıkıştığı, buzdolabı olmayan, çalışma alanı olmayan, toplama kampı gibi yerler. İnanın bugün bazı hapishanelerin şartları bu yurtlardan daha konforlu, daha yaşanabilir ve ferah. Biz gençlerimizi değil ülkemizin geleceğini kaybediyoruz. Yurtlarda yeterli internet bağlantısı ve kotası yok.

KYK yurtları arasında en iyi şartlara sahip odalar 575 lira ama sayıları çok az ve yetersiz.

2022 itibariyle Antalya üniversitelerinde toplam 82 bin civarında üniversite öğrencisi var. Yurt kapasitesi ise KYK yurt kapasitesi 18.135 sadece Antalya’da 100 öğrenciye 22 yatak düşüyor. İstanbul’da 1 milyon 306 bin öğrenci var KYK yurt kapasitesi 29 bin 794. Yani her 1000 öğrenciden 23 tane yatak düşüyor. Antalya gibi tarım, turizm, tarih, eğitim ve kültür kentinde üniversite öğrencisi barınma, geçinme ve hayatta kalma mücadelesi veriyor.''

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.