Başkan Dere: ''Ramazan alışverişlerinizi esnaftan yapın'' çağrısı

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 11.03.2024 - 18:08, Güncelleme: 11.03.2024 - 18:23
 

Başkan Dere: ''Ramazan alışverişlerinizi esnaftan yapın'' çağrısı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ramazan ayının gelmesi dolayısıyla israf uyarısında bulanarak merdiven altı ürünlere dikkati çekti.

haberimizvar.net- AESOB Başkanı Adlıhan Dere, yayınladığı mesajda, şu ifadelere yer verdi: “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Antalya pazarlarında, cadde ve sokaklarda hareketlilik başladı. Pide, hurma, güllaç, ramazan şerbeti, pastırma, baklava gibi her bütçeye uygun ramazan ayının vazgeçilmez ürünleri raflarda yerini aldı. Manav, kasap, pastane, lokanta, fırın, büfe, bakkal gibi gıda alanında faaliyet gösteren esnafımız başta olmak üzere tüm esnaf ve sanatkarlarımız Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Ancak bu yılki fiyatlar maalesef hem eli hem de cebi yakıyor. Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı oluyor. Bu artış ise fiyat yelpazesini genişletiyor. İnsanlar alışverişlerinde sırf ucuz diye kalitesiz ve sağlıksız merdiven altı ürünlere yönelebiliyor. Ucuz diye alınan yiyecek ya aynı gün ya da ertesi gün çöpe gidiyor. Bu da daha çok israfa sebep oluyor. Esnafımızda her yiyeceğin en tazesi ve kalitelisi var. Özellikle ramazanda iftar sofralarında dinimizin yasaklamış olduğu israfın her türlüsünden kaçınmalıyız. Yardımlaşma, dayanışma; birlik ve beraberlik duygularının pekiştiği, güzelliklerle dolu bu Ramazan ayında alışverişlerimizi tanıdığımız, bildiğimiz, güvendiğimiz mahalle esnafımızdan yapmalıyız. Böylece hem sağlığınızı güvence altına alır, hem de esnaf ve sanatkarlarımıza bir nebze olsun destek sağlamış oluruz. Durgun geçen günlerin ardından esnaf ve sanatkarımız da ramazan ayının bereketiyle canlanacak inşallah." GÜNDE 6 MİLYON EKMEK VE YILDA 26 MİLYON TON YİYECEK İSRAF OLUYOR Adlıhan Dere, Türkiye'de her gün 6 milyonun üzerinde ekmeğin ve yılda 26 milyon ton civarında meyve, sebze ve gıdanın israf edildiğini belirterek, "Ülkemizdeki gıda israfının yüzde 42'si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. En çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ise ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Diğer aylarda yapılan gıda israfı maalesef ramazan ayında ciddi boyutlara ulaşıyor. Gün boyu oruç tutup nefsimizi terbiye ederken bir lokma ekmek dahi bulamayan insanların halinden anlamak için bu dönemde gıda israfından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Alışverişe giderken liste yapmalı, ihtiyacımız kadar almalı, doyacağımız kadar sofra kurmalıyız" uyarısında bulundu. 'PARAMIZI ÇÖPE ATIYORUZ' Ekmek, sebze ve meyve israfının çok büyük rakamlara ulaştığına işaret eden Dere, "Ülkemizde sürekli artan nüfus ve yeme, içme ihtiyaçlarımızın değişmesi sebebiyle israf da çok büyük rakamlara ulaştı. İsraf edilen gıdalarla birlikte hem ekmeğimiz, aşımız, nimetimiz hem de paramız ve emeğimiz çöpe gitmiş oluyor. Vatandaşlarımız bir yandan gıda ürünleri ile hayat pahalılığından dert yanarken diğer yandan emek verip alın teri dökerek aldığı ürünleri israf etmemeli. Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fırsatçıların fiyat artışı yaptığı bu dönemde israftan ne kadar kaçınırsak ürünlere talep düşünce fiyatlar da düşecektir" ifadelerine yer verdi.
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ramazan ayının gelmesi dolayısıyla israf uyarısında bulanarak merdiven altı ürünlere dikkati çekti.

haberimizvar.net- AESOB Başkanı Adlıhan Dere, yayınladığı mesajda, şu ifadelere yer verdi:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Antalya pazarlarında, cadde ve sokaklarda hareketlilik başladı. Pide, hurma, güllaç, ramazan şerbeti, pastırma, baklava gibi her bütçeye uygun ramazan ayının vazgeçilmez ürünleri raflarda yerini aldı. Manav, kasap, pastane, lokanta, fırın, büfe, bakkal gibi gıda alanında faaliyet gösteren esnafımız başta olmak üzere tüm esnaf ve sanatkarlarımız Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Ancak bu yılki fiyatlar maalesef hem eli hem de cebi yakıyor. Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı oluyor. Bu artış ise fiyat yelpazesini genişletiyor. İnsanlar alışverişlerinde sırf ucuz diye kalitesiz ve sağlıksız merdiven altı ürünlere yönelebiliyor. Ucuz diye alınan yiyecek ya aynı gün ya da ertesi gün çöpe gidiyor. Bu da daha çok israfa sebep oluyor. Esnafımızda her yiyeceğin en tazesi ve kalitelisi var. Özellikle ramazanda iftar sofralarında dinimizin yasaklamış olduğu israfın her türlüsünden kaçınmalıyız. Yardımlaşma, dayanışma; birlik ve beraberlik duygularının pekiştiği, güzelliklerle dolu bu Ramazan ayında alışverişlerimizi tanıdığımız, bildiğimiz, güvendiğimiz mahalle esnafımızdan yapmalıyız. Böylece hem sağlığınızı güvence altına alır, hem de esnaf ve sanatkarlarımıza bir nebze olsun destek sağlamış oluruz. Durgun geçen günlerin ardından esnaf ve sanatkarımız da ramazan ayının bereketiyle canlanacak inşallah."

GÜNDE 6 MİLYON EKMEK VE YILDA 26 MİLYON TON YİYECEK İSRAF OLUYOR

Adlıhan Dere, Türkiye'de her gün 6 milyonun üzerinde ekmeğin ve yılda 26 milyon ton civarında meyve, sebze ve gıdanın israf edildiğini belirterek, "Ülkemizdeki gıda israfının yüzde 42'si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. En çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ise ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Diğer aylarda yapılan gıda israfı maalesef ramazan ayında ciddi boyutlara ulaşıyor. Gün boyu oruç tutup nefsimizi terbiye ederken bir lokma ekmek dahi bulamayan insanların halinden anlamak için bu dönemde gıda israfından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Alışverişe giderken liste yapmalı, ihtiyacımız kadar almalı, doyacağımız kadar sofra kurmalıyız" uyarısında bulundu.

'PARAMIZI ÇÖPE ATIYORUZ'

Ekmek, sebze ve meyve israfının çok büyük rakamlara ulaştığına işaret eden Dere, "Ülkemizde sürekli artan nüfus ve yeme, içme ihtiyaçlarımızın değişmesi sebebiyle israf da çok büyük rakamlara ulaştı. İsraf edilen gıdalarla birlikte hem ekmeğimiz, aşımız, nimetimiz hem de paramız ve emeğimiz çöpe gitmiş oluyor. Vatandaşlarımız bir yandan gıda ürünleri ile hayat pahalılığından dert yanarken diğer yandan emek verip alın teri dökerek aldığı ürünleri israf etmemeli. Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fırsatçıların fiyat artışı yaptığı bu dönemde israftan ne kadar kaçınırsak ürünlere talep düşünce fiyatlar da düşecektir" ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.