Başkanın haklarını tırpanlayan karar

GÜNDEM 16.03.2021 - 18:05, Güncelleme: 16.03.2021 - 18:05
 

Başkanın haklarını tırpanlayan karar

Danıştay kararına göre belediye başkanları, belediye şirketlerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

haberimizvar.net- Danıştay, başkanları muhalefet partisinden olan fakat meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakının oluşturduğu büyükşehir belediyeleriyle ilgili tartışma yaratan bir karara imza attı. Karara göre belediye başkanları, belediye şirketlerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacak. Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisini, başkanlardan alarak meclise verdi. Böylece AKP’nin ağırlıkta olduğu İstanbul ve Ankara meclislerinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın atama yetkileri sınırlandırılmış oldu. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayımlanacak. NE OLMUŞTU? 31 Mart yerel seçimlerinin ardından 15 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından genelge ile belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerde belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtilmişti. Genelgenin yayınlanmasının ardından belediye başkanlarının şirket yönetimlerine atadığı kişilerin tescil yapılmamaya başlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin büyük oranda hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü de Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı. Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı. Mahkeme’nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a taşındı.
Danıştay kararına göre belediye başkanları, belediye şirketlerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

haberimizvar.net- Danıştay, başkanları muhalefet partisinden olan fakat meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakının oluşturduğu büyükşehir belediyeleriyle ilgili tartışma yaratan bir karara imza attı. Karara göre belediye başkanları, belediye şirketlerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisini, başkanlardan alarak meclise verdi. Böylece AKP’nin ağırlıkta olduğu İstanbul ve Ankara meclislerinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın atama yetkileri sınırlandırılmış oldu. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayımlanacak.

NE OLMUŞTU?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından 15 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından genelge ile belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerde belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtilmişti. Genelgenin yayınlanmasının ardından belediye başkanlarının şirket yönetimlerine atadığı kişilerin tescil yapılmamaya başlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin büyük oranda hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü de Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı. Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı. Mahkeme’nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a taşındı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.