Berat Albayrak’a gönderdiği rapor ortaya çıktı

EKONOMİ 26.04.2021 - 12:38, Güncelleme: 26.04.2021 - 12:38
 

Berat Albayrak’a gönderdiği rapor ortaya çıktı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ekonomiye bakış açısını önemli ölçüde yansıtan Berat Albayrak’a gönderdiği “özelleştirme” raporu ortaya çıktı

haberimizvar.net- Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen Mehmet Muş, son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ticaret Bakanı olmuştu. Bakan olduktan sonra hakkında çok sayıda haber yapılan Muş’un ekonomiye bakışını önemli ölçüde yansıtan Berat Albayrak’a gönderdiği “özelleştirme” raporu ortaya çıktı.  Odatv'de yer alan habere göre; Muş, özelleştirme kapsamına alınan KİT’lerin mali durumu üzerinden hazırladığı raporunda şu ifadelere yer verdi: “Küresel krize(2008 yılı) kadar özelleştirme politikaları, serbest piyasa ekonomisini güçlendirmenin en temel şartı olarak kabul edilirken, küresel kriz ile birlikte neo-liberal politikalar ve özelleştirme uygulaması sorgulanmaya başlanmıştır. Batılı gelişmiş ekonomiler bırakalım özelleştirmeyi, batık durumda olan finans kuruluşların ve şirketlerin borçlarını ödeyerek kamulaştırma yöntemine dahi gitmiştir.” Yeni Ticaret Bakanı Muş, raporda KİT’lerin hazineye yük değil, katkı sağladığını belirterek, “2006 yılından bu yana KİT’lerin hazineye net yükü pozitif gerçekleşmiş ve yapılan reformlar sayesinde KİT’lerle özel sektör arasındaki verimlilik farkı azalmış, karşı karşıya kalınan riskler ise yakınsamıştır. Rekabet Kurumu aracılığı ile KİT’lerin piyasayı bozucu, tekelci yapısı sınırlandırılmış ve Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşların fonksiyonelliğine göre, kurumsallaşma süreci hızlanmıştır” ifadelerini kullandı. ÖZELLEŞTİRMEDE YAPILAN YANLIŞLAR Muş, geçmiş dönemde özelleştirmede yapılan yanlışları ise şu şekilde: “Bazı özelleştirmelerde, sektör rekabetini ve kalitesini, verimliliğini artırarak serbest piyasa ekonomisini güçlendirmek bir yana dursun, devlet tekeli özel tekele devredilmiş veya arazi rantını değerlendirmek suretiyle özelleştirmeden kısa bir süre sonra faaliyetlere son verilmiştir. Ağırlıklı olarak blok satış yöntemi tercih edilmesi nedeni ile sermaye tabana yayılamamıştır. Hazine’nin üzerine yük olarak nitelenen KİT’lerden ciddi karlılıklar elde eden bazı KİT’ler özelleştirilmiş ve gelecek dönem gelirlerden feragat edilmiştir.” "SEKTÖRLERDE DEVLETİN OLMASI GEREKİR" Raporunda kamunun enerji, ulaşatırma, gıda vb. piyasaları salt maliye ve para politikaları ile düzenleyemeceğinin altını çizen Muş, bu sektörlerde devletin olması gerektiğini anlatıyor: “Kamunun finans, enerji, ulaştırma ve gıda piyasasını salt para ve maliye politikalarıyla düzenleyebilmesi güçtür. Bundan dolayı kamunun bu piyasalarda var olabilmesi hem ülke ekonomisi için hem de refahın dağıtılmasında önemli görev oynamaktadır. 2008 küresel krizi açık bir şekilde göstermiştir ki finans sektöründe (Bankacılık, sigorta, v.b.) devletin varlığının veya ciddi ağırlığının olmayışı çok büyük sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir.”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ekonomiye bakış açısını önemli ölçüde yansıtan Berat Albayrak’a gönderdiği “özelleştirme” raporu ortaya çıktı

haberimizvar.net- Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen Mehmet Muş, son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ticaret Bakanı olmuştu. Bakan olduktan sonra hakkında çok sayıda haber yapılan Muş’un ekonomiye bakışını önemli ölçüde yansıtan Berat Albayrak’a gönderdiği “özelleştirme” raporu ortaya çıktı. 

Odatv'de yer alan habere göre; Muş, özelleştirme kapsamına alınan KİT’lerin mali durumu üzerinden hazırladığı raporunda şu ifadelere yer verdi:

“Küresel krize(2008 yılı) kadar özelleştirme politikaları, serbest piyasa ekonomisini güçlendirmenin en temel şartı olarak kabul edilirken, küresel kriz ile birlikte neo-liberal politikalar ve özelleştirme uygulaması sorgulanmaya başlanmıştır. Batılı gelişmiş ekonomiler bırakalım özelleştirmeyi, batık durumda olan finans kuruluşların ve şirketlerin borçlarını ödeyerek kamulaştırma yöntemine dahi gitmiştir.”

Yeni Ticaret Bakanı Muş, raporda KİT’lerin hazineye yük değil, katkı sağladığını belirterek, “2006 yılından bu yana KİT’lerin hazineye net yükü pozitif gerçekleşmiş ve yapılan reformlar sayesinde KİT’lerle özel sektör arasındaki verimlilik farkı azalmış, karşı karşıya kalınan riskler ise yakınsamıştır. Rekabet Kurumu aracılığı ile KİT’lerin piyasayı bozucu, tekelci yapısı sınırlandırılmış ve Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşların fonksiyonelliğine göre, kurumsallaşma süreci hızlanmıştır” ifadelerini kullandı.

ÖZELLEŞTİRMEDE YAPILAN YANLIŞLAR

Muş, geçmiş dönemde özelleştirmede yapılan yanlışları ise şu şekilde:

“Bazı özelleştirmelerde, sektör rekabetini ve kalitesini, verimliliğini artırarak serbest piyasa ekonomisini güçlendirmek bir yana dursun, devlet tekeli özel tekele devredilmiş veya arazi rantını değerlendirmek suretiyle özelleştirmeden kısa bir süre sonra faaliyetlere son verilmiştir.

Ağırlıklı olarak blok satış yöntemi tercih edilmesi nedeni ile sermaye tabana yayılamamıştır.

Hazine’nin üzerine yük olarak nitelenen KİT’lerden ciddi karlılıklar elde eden bazı KİT’ler özelleştirilmiş ve gelecek dönem gelirlerden feragat edilmiştir.”

"SEKTÖRLERDE DEVLETİN OLMASI GEREKİR"

Raporunda kamunun enerji, ulaşatırma, gıda vb. piyasaları salt maliye ve para politikaları ile düzenleyemeceğinin altını çizen Muş, bu sektörlerde devletin olması gerektiğini anlatıyor:

“Kamunun finans, enerji, ulaştırma ve gıda piyasasını salt para ve maliye politikalarıyla düzenleyebilmesi güçtür. Bundan dolayı kamunun bu piyasalarda var olabilmesi hem ülke ekonomisi için hem de refahın dağıtılmasında önemli görev oynamaktadır. 2008 küresel krizi açık bir şekilde göstermiştir ki finans sektöründe (Bankacılık, sigorta, v.b.) devletin varlığının veya ciddi ağırlığının olmayışı çok büyük sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.