Bir defa da haklı çıkmasaydık!

YEREL 26.02.2024 - 11:26, Güncelleme: 26.02.2024 - 11:26
 

Bir defa da haklı çıkmasaydık!

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nce yapılan açıklamada Antalya'da hayatı olumsuz etkileyen şiddetli yağış, sel, dolu, fırtınaya önümüzdeki aylarda ve yıllarda hortumların da eklenebileceğini ileri sürerek, "Kent kimliğini korumayı, geliştirmeyi hedefleyen bütüncül planlama anlayışının ve afet önceliklerinin belirlenmesi konusunda uyarmıştık, haklı çıktık. Bir defa da haklı çıkmasıydık" denildi.

haberimizvar.net- Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada Antalya'da geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli yağış, sel, dolu, fırtınaya önümüzdeki günlerde hortumlarında eklenebileceği vurgulandı. Açıklamada, afetler göz önüne alındığında 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüşümüne yönelik yasa kapsamında sadece deprem riski değil, her türlü afet riskine yönelik planlama yapılmasının altı çizildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Kentin sosyo kültürel ekonomik yapısı ve kent kimliğini korumayı, geliştirmeyi hedefleyen bütüncül planlama anlayışı doğrultusunda planlama çalışmalarına bir an önce başlanması, hızla ilerletilmesi, ilgili tedbirlerin bir an önce alınması ve kentimizde afet önceliklerinin belirlenmesi konusunda ilgilileri uyarmıştık. Yaşanan son felaketin sonuçları göz önüne alındığında yine haklı çıktığımızı görüyoruz. Yine haklı çıktık demeden keyif almıyoruz. Aksine sonucundan ve can kayıplarından dolayı üzüldüğümüzü belirtmek isteriz." PLANLAMA İLKELERİ VE BİLİMİ REDDEDEN ANLAYIŞ Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında yakın dönemde art arda yaşanan depremler ve afete dönüşen doğa olayları ve son olarak da özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan yağış felaketinin kentsel ve kırsal alanda bütüncül planlama ilkelerini ve bilimi reddeden anlayışın Antalya'nın her türlü afete karşı zayıf, güvencesiz ve riskli konumda olduğunu gözler önüne serdiği belirtildi. Açıklamada, "Bu açıdan değerlendirilerek, büyük yıkımlara ve önlenemez kayıplara sebep olan rant odaklı planlama, kentleşme ve yapılaşma politikalarıdır. Yaşananlardan ders alınmalı ve terk edilmelidir. Son dönemde deprem ve afetlerle ilgili ilçe belediyelerinin parçacıl ve olumlu çalışmaları başlatmasına karşın Antalya'da son dönemde yapılan en önemli çalışma 2021 yılında hazırlanan Antalya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda hazırlanan Antalya İl Afet Riski Azaltma planıdır. Azaltma planında belediyeler ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli görevler düştüğü, bu görevlerle ilgili 2022 yılı sonuna ve 2023 yılı sonuna kadar bitirilmesi gerekenler bulunmaktadır" denildi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nce yapılan açıklamada Antalya'da hayatı olumsuz etkileyen şiddetli yağış, sel, dolu, fırtınaya önümüzdeki aylarda ve yıllarda hortumların da eklenebileceğini ileri sürerek, "Kent kimliğini korumayı, geliştirmeyi hedefleyen bütüncül planlama anlayışının ve afet önceliklerinin belirlenmesi konusunda uyarmıştık, haklı çıktık. Bir defa da haklı çıkmasıydık" denildi.

haberimizvar.net- Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada Antalya'da geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli yağış, sel, dolu, fırtınaya önümüzdeki günlerde hortumlarında eklenebileceği vurgulandı. Açıklamada, afetler göz önüne alındığında 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüşümüne yönelik yasa kapsamında sadece deprem riski değil, her türlü afet riskine yönelik planlama yapılmasının altı çizildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Kentin sosyo kültürel ekonomik yapısı ve kent kimliğini korumayı, geliştirmeyi hedefleyen bütüncül planlama anlayışı doğrultusunda planlama çalışmalarına bir an önce başlanması, hızla ilerletilmesi, ilgili tedbirlerin bir an önce alınması ve kentimizde afet önceliklerinin belirlenmesi konusunda ilgilileri uyarmıştık. Yaşanan son felaketin sonuçları göz önüne alındığında yine haklı çıktığımızı görüyoruz. Yine haklı çıktık demeden keyif almıyoruz. Aksine sonucundan ve can kayıplarından dolayı üzüldüğümüzü belirtmek isteriz."

PLANLAMA İLKELERİ VE BİLİMİ REDDEDEN ANLAYIŞ

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında yakın dönemde art arda yaşanan depremler ve afete dönüşen doğa olayları ve son olarak da özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan yağış felaketinin kent sel ve kırsal alanda bütüncül planlama ilkelerini ve bilimi reddeden anlayışın Antalya'nın her türlü afete karşı zayıf, güvencesiz ve riskli konumda olduğunu gözler önüne serdiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu açıdan değerlendirilerek, büyük yıkımlara ve önlenemez kayıplara sebep olan rant odaklı planlama, kentleşme ve yapılaşma politikalarıdır. Yaşananlardan ders alınmalı ve terk edilmelidir. Son dönemde deprem ve afetlerle ilgili ilçe belediyelerinin parçacıl ve olumlu çalışmaları başlatmasına karşın Antalya'da son dönemde yapılan en önemli çalışma 2021 yılında hazırlanan Antalya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda hazırlanan Antalya İl Afet Riski Azaltma planıdır. Azaltma planında belediyeler ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli görevler düştüğü, bu görevlerle ilgili 2022 yılı sonuna ve 2023 yılı sonuna kadar bitirilmesi gerekenler bulunmaktadır" denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.