Bu baraj niye bitmiyor ?

GÜNDEM 22.06.2020 - 11:44, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Bu baraj niye bitmiyor ?

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hitaben verdiği soru önergesinde Antalya’nın Kaş İlçesinde yapımına 2015 yılında başlanan ve 2018 yılsonunda da bitirilmesi projelendirilen Kaş Kasaba Kıbrıs Barajının neden bitirilemediğini sordu.

haberimizvar.net-Arı konuya ilişkin 19 Haziran’da verdiği soru önergesinde, “Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kaş Kasaba Kıbrıs Barajının inşaatına 2015 yılında başlanmıştır. Kaş’a 15 km mesafede olan baraj ile Kaş, Dirgenler, Karadağ, Çeşme, Belkonak’ta bulunan 35.170 dekar araziye sulama temin edilmesi planlanmaktadır. DSİ tarafından işin süresi 2015-2018 yılları olarak planmış ve aynı iş süresi yüklenici firmanın resmi internet sitesinde belirtilmiş olmasına rağmen baraj inşaatı halen bitirilememiştir” diyen Arı, söz konusu barajın Kıbrıs Kanyonundan gelen suyun tutulması ile bölgede yapılan tarımsal faaliyet için kurak geçen yaz aylarında can suyu olacağına, yaşadığımız pandemi sürecinde tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla da bu barajın bir an önce bitirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.   ÖDENEK ÖNCELİĞİ VERİLMELİ Bu tür stratejik öneme sahip olan tarım sektörünün desteklenmesine yönelik olarak projelendirilen, Kıbrıs Barajı gibi önemli sulama yatırımlarının inşaatının zamanında tamamlanması için gerekli olan ödenek tahsisine her zaman öncelik verilmesi gerektiğine işaret eden Arı,  “AKP hükümetleri  18 yıldır devam eden iktidarlarında katma değer yaratacak, ihracat potansiyeli ile cari açığı kapatacak yatımların finansmanına öncelik vermek yerine, verilen garantilerin yarattığı artan borç yükü nedeniyle faiz lobilerine milyarlarca lira ödemeyi tercih etmektedir.” dedi.   YANIT BEKLEYEN SORULAR CHP’li Arı soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;, “Kıbrıs Barajı inşaatı aradan geçen 5 yıla rağmen neden hala bitirilemeyip, hizmete açılamamıştır? Baraj inşaatının ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise ödenek sorunu çözülmüş müdür? Bölgenin sulama ihtiyacını karşılayacak olan barajın bir an önce bitirilmesi amacıyla nasıl bir planlama yapılmıştır? Söz konusu planlama kapsamında Kıbrıs Barajı ne zaman bitirilecektir?”     
CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hitaben verdiği soru önergesinde Antalya’nın Kaş İlçesinde yapımına 2015 yılında başlanan ve 2018 yılsonunda da bitirilmesi projelendirilen Kaş Kasaba Kıbrıs Barajının neden bitirilemediğini sordu.

haberimizvar.net-Arı konuya ilişkin 19 Haziran’da verdiği soru önergesinde, “Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kaş Kasaba Kıbrıs Barajının inşaatına 2015 yılında başlanmıştır. Kaş’a 15 km mesafede olan baraj ile Kaş, Dirgenler, Karadağ, Çeşme, Belkonak’ta bulunan 35.170 dekar araziye sulama temin edilmesi planlanmaktadır. DSİ tarafından işin süresi 2015-2018 yılları olarak planmış ve aynı iş süresi yüklenici firmanın resmi internet sitesinde belirtilmiş olmasına rağmen baraj inşaatı halen bitirilememiştir” diyen Arı, söz konusu barajın Kıbrıs Kanyonundan gelen suyun tutulması ile bölgede yapılan tarımsal faaliyet için kurak geçen yaz aylarında can suyu olacağına, yaşadığımız pandemi sürecinde tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla da bu barajın bir an önce bitirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

 

ÖDENEK ÖNCELİĞİ VERİLMELİ

Bu tür stratejik öneme sahip olan tarım sektörünün desteklenmesine yönelik olarak projelendirilen, Kıbrıs Barajı gibi önemli sulama yatırımlarının inşaatının zamanında tamamlanması için gerekli olan ödenek tahsisine her zaman öncelik verilmesi gerektiğine işaret eden Arı,  “AKP hükümetleri  18 yıldır devam eden iktidarlarında katma değer yaratacak, ihracat potansiyeli ile cari açığı kapatacak yatımların finansmanına öncelik vermek yerine, verilen garantilerin yarattığı artan borç yükü nedeniyle faiz lobilerine milyarlarca lira ödemeyi tercih etmektedir.” dedi.

 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

CHP’li Arı soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;, “Kıbrıs Barajı inşaatı aradan geçen 5 yıla rağmen neden hala bitirilemeyip, hizmete açılamamıştır? Baraj inşaatının ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise ödenek sorunu çözülmüş müdür? Bölgenin sulama ihtiyacını karşılayacak olan barajın bir an önce bitirilmesi amacıyla nasıl bir planlama yapılmıştır? Söz konusu planlama kapsamında Kıbrıs Barajı ne zaman bitirilecektir?” 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.