Bu da oldu! 8.676.899,12 TL faturasız satış

YEREL 27.09.2023 - 11:05, Güncelleme: 27.09.2023 - 11:05
 

Bu da oldu! 8.676.899,12 TL faturasız satış

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) fatura kesmeden 8.676.899,12 TL’lik satış yaparak kamuyu zarara uğrattı. Bu uygunsuzluk Sayıştay raporlarına yansıdı.

haberimizvar.net- Sayıştay Başkanlığı 2022 yılı denetim raporlarını tamamladı. Sayıştay’ın Akdeniz Üniversitesi Denetim Raporu’nda kamuyu zarara uğratan ve Vergi Usul Kanunu’na göre işlenen suç tespit edildi. Fatura kesilmediği için Hazine ve Bilimsel Araştırma Payı’nın gizlenmesi AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın başını çok ağrıtacak. İşte raporun detayları: “Döner sermaye işletme birimlerince fatura düzenlenmeksizin satılan mal ve hizmetler karşılığında tahsil edilen tutarların gelir kaydedilmediği görülmüştür. Akdeniz Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu Üniversite Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nün muhasebe kayıtları üzerinde yapılan incelemede; 31.12.2022 tarihi itibarıyla 8.676.899,12 TL tutarında alacak kalanı bulunduğu, bu meblağın ilgili birimlerce satılan mal ve hizmetler karşılığında tahsil edilen ancak gelir kaydedilmeyen tutarlardan oluştuğu ayrıca bu satışlar için fatura düzenlenmediği tespit edilmiştir. Faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Yapılan incelemede; ilgili döner sermaye birimleri tarafından, 2013 yılından başlamak üzere, 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışı için fatura düzenlenmediği ve bu çerçevede 213 sayılı Kanun’da belirtilen fatura düzenlenmesine ilişkin hükümlere uyulmadığı anlaşılmıştır.  Diğer taraftan; 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışı gelir kaydedilmediğinden bu tutar üzerinden hazine payı ve BAP payı da eksik hesaplanmıştır. Sonuç olarak; 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışına ilişkin fatura düzenlenmemiş, gelir kaydı yapılmamış ve bu tutar üzerinden kesilmesi gereken hazine payı ve BAP payı eksik hesaplanmıştır. “
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) fatura kesmeden 8.676.899,12 TL’lik satış yaparak kamuyu zarara uğrattı. Bu uygunsuzluk Sayıştay raporlarına yansıdı.

haberimizvar.net- Sayıştay Başkanlığı 2022 yılı denetim raporlarını tamamladı. Sayıştay’ın Akdeniz Üniversitesi Denetim Raporu’nda kamuyu zarara uğratan ve Vergi Usul Kanunu’na göre işlenen suç tespit edildi. Fatura kesilmediği için Hazine ve Bilimsel Araştırma Payı’nın gizlenmesi AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın başını çok ağrıtacak.

İşte raporun detayları:

“Döner sermaye işletme birimlerince fatura düzenlenmeksizin satılan mal ve hizmetler karşılığında tahsil edilen tutarların gelir kaydedilmediği görülmüştür.

Akdeniz Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu Üniversite Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nün muhasebe kayıtları üzerinde yapılan incelemede; 31.12.2022 tarihi itibarıyla 8.676.899,12 TL tutarında alacak kalanı bulunduğu, bu meblağın ilgili birimlerce satılan mal ve hizmetler karşılığında tahsil edilen ancak gelir kaydedilmeyen tutarlardan oluştuğu ayrıca bu satışlar için fatura düzenlenmediği tespit edilmiştir.

Faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yapılan incelemede; ilgili döner sermaye birimleri tarafından, 2013 yılından başlamak üzere, 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışı için fatura düzenlenmediği ve bu çerçevede 213 sayılı Kanun’da belirtilen fatura düzenlenmesine ilişkin hükümlere uyulmadığı anlaşılmıştır.  Diğer taraftan; 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışı gelir kaydedilmediğinden bu tutar üzerinden hazine payı ve BAP payı da eksik hesaplanmıştır.

Sonuç olarak; 8.676.899,12 TL tutarındaki mal veya hizmet satışına ilişkin fatura düzenlenmemiş, gelir kaydı yapılmamış ve bu tutar üzerinden kesilmesi gereken hazine payı ve BAP payı eksik hesaplanmıştır. “

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.