Bu tartışma bitmez!...

GÜNDEM 14.08.2019 - 17:20, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Bu tartışma bitmez!...

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde dün anlaşma sağladı. Anlaşmaya göre; ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere ise bu yıl ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er ve enflasyon farkı oranında zam yapılma kararı aldı

haberimizvar.net Anlaşmanın ardından tartışmalarda başladı. Sendikalar ikiye ayrılırken, anlaşmanın Hükümet tarafı desteklenerek yaptığı iddia edilen Türk-İş, kamu çalışanları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.  Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da, tartışmalar basın açıklamasıyla katıldı. Balık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: SÖZDE TOPLU SÖZLEŞME “Dün Ergün sattı, Yarında satar Ali. Size huzur vermez Emekçinin vebali. Türk-İş ve Memur-Sen’in tavırları emekçilerden yana olmayacaktır.  Biliyoruz ki biri satışı göstermesi açısından diğeri yandaşlığı sergilemesi açısından üstüne düşeni fazlasıyla yapmaktadır! Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın mikrofonu kapalı zannederek sarf ettiği, “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" şeklindeki sözleri kamu işçilerinin ve emek hareketinin nasıl satıldığını gösterdi. Emek mücadelesi tarihine kara bir leke olarak geçecek bu sarı sendika anlayışı unutulmayacaktır. Kamu işçilerini ilgilendiren Sözde Toplu Sözleşme süreci 2019 için yüzde 8+4; 2020 için yüzde 3+3 olarak belirlenmesi elbette yüzdelik dilimlerle ücretli kölelik olacaktır. 5. Dönem Sözde Toplu Sözleşme sürecinde Memur-Sen’de kamu emekçilerini aynı şekilde satacaktır. Siyasi iktidarın arka bahçesi konumuna gelmiş sözde konfederasyonlar ve sendikalar ile Sözde Toplu Sözleşme masasının çarpıklığı bugünden bellidir. Kamu emekçilerinin ve işçilerinin; ekonomik, sosyal ve özlük hakları konusundaki talepleri ve sesleri masada olmayacaktır. 2019 5. Dönem 2020-2021 Sözde Toplu Sözleşme görüşmeleri diye bir şey yoktur ortada bir tiyatral gösteri ve aktörleri vardır.  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; bu orta oyununda figüran olmak yerine, kamu emekçilerinin sendika özgürlüğü, grev ve toplu sözleşme hakkı, mali ve sosyal hakları için verdiği meşru mücadelesini alanlarda sürdüreceğiz.”
Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde dün anlaşma sağladı. Anlaşmaya göre; ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere ise bu yıl ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er ve enflasyon farkı oranında zam yapılma kararı aldı

haberimizvar.net Anlaşmanın ardından tartışmalarda başladı. Sendikalar ikiye ayrılırken, anlaşmanın Hükümet tarafı desteklenerek yaptığı iddia edilen Türk-İş, kamu çalışanları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.  Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da, tartışmalar basın açıklamasıyla katıldı. Balık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

SÖZDE TOPLU SÖZLEŞME

“Dün Ergün sattı,

Yarında satar Ali.

Size huzur vermez

Emekçinin vebali.

Türk-İş ve Memur-Sen’in tavırları emekçilerden yana olmayacaktır.  Biliyoruz ki biri satışı göstermesi açısından diğeri yandaşlığı sergilemesi açısından üstüne düşeni fazlasıyla yapmaktadır! Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın mikrofonu kapalı zannederek sarf ettiği, “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" şeklindeki sözleri kamu işçilerinin ve emek hareketinin nasıl satıldığını gösterdi. Emek mücadelesi tarihine kara bir leke olarak geçecek bu sarı sendika anlayışı unutulmayacaktır. Kamu işçilerini ilgilendiren Sözde Toplu Sözleşme süreci 2019 için yüzde 8+4; 2020 için yüzde 3+3 olarak belirlenmesi elbette yüzdelik dilimlerle ücretli kölelik olacaktır. 5. Dönem Sözde Toplu Sözleşme sürecinde Memur-Sen’de kamu emekçilerini aynı şekilde satacaktır. Siyasi iktidarın arka bahçesi konumuna gelmiş sözde konfederasyonlar ve sendikalar ile Sözde Toplu Sözleşme masasının çarpıklığı bugünden bellidir. Kamu emekçilerinin ve işçilerinin; ekonomik, sosyal ve özlük hakları konusundaki talepleri ve sesleri masada olmayacaktır. 2019 5. Dönem 2020-2021 Sözde Toplu Sözleşme görüşmeleri diye bir şey yoktur ortada bir tiyatral gösteri ve aktörleri vardır.  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; bu orta oyununda figüran olmak yerine, kamu emekçilerinin sendika özgürlüğü, grev ve toplu sözleşme hakkı, mali ve sosyal hakları için verdiği meşru mücadelesini alanlarda sürdüreceğiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.