Budak’tan ürküten iddia

GÜNDEM 26.08.2019 - 15:18, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Budak’tan ürküten iddia

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sayıları her geçen gün hızla artan ve artmaya da devam eden mermer ocaklarının, bulundukları bölgelerdeki ekolojik dengeyi bozmakla kalmayıp insan sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.

haberimizvar.net Özellikle Antalya’nın mermer ocakları tarafından adeta kuşatıldığını belirten Budak, “Ocakların bulunduğu bölgelerde yaşayan yurttaşlarımızın bir bölümünde kanser vakalarının arttığına dair çok sayıda şikayet tarafımıza ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın özellikle bu bölgelerde geniş çaplı bir sağlık taraması yapması önemli bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi. SAĞLIK BAKANI’NA SESLENDİ Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, şu ifadeler yer verdi: “Sayıları her geçen gün hızla artan mermer ocaklarının, işletmelerin bulunduğu bölgelerdeki ekolojik dengeyi bozmakla kalmayıp, bölge halkında kanser riskini artırdığı görüşü giderek ağırlık kazanmaktadır.  Mermer ocaklarının en yoğun açıldığı illerin başında gelen Antalya’da ocakların bulunduğu bölgelerde yaşayan halkın ölümlerinin büyük bölümünün özellikle akciğer ve akciğer zarı kanseri olması, bu durumun raporlarla da teyit edilmesi nedeniyle vatandaşlar bu artışı mermer ocaklarına bağlamaktadır. Daha bilimsel ve net sonuçların elde edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın mermer ocaklarının ağırlıkta bulunduğu bölgelerde geniş kapsamlı bir sağlık taraması yapması ve bunun sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerekiyor.” ‘SONUÇLAR NELER? AÇIKLANSIN’ Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Son beş yılda Antalya ilinde rastlanan kanser vakaları ile akciğer hastalıkları hangi bölgelerde ağırlık kazanmaktadır? Bu vakaların kanser türüne göre istatistiki dökümü nedir? Halk sağlığını korumak adına ocaklardan çıkan toz ve partiküler madde yoğunlukları ölçümlenmekte midir? Ölçümleniyorsa hangi sıklıkla ölçümlenmektedir ve sonuçları nelerdir? İşletmelerde dinamitle yapılan patlamalar sonucu ortaya çıkan asbest vb. zehirli maddelerin toprağa ve suya karışarak insan sağlığına ve bitkilere zarar vereceği göz önüne alındığında, mermer ocaklarının bulunduğu bölgelerde bu yönde toprak ve su analizleri yapılmakta mıdır? Yapıldıysa Antalya ili genelindeki sonuçları nelerdir? Mermer ocaklarının açıldığı bölgelerde yaşayan vatandaşlara yönelik sağlık taraması yapılmış mıdır? Yapılmadıysa böyle bir tarama yapılması planlanmakta mıdır?”
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sayıları her geçen gün hızla artan ve artmaya da devam eden mermer ocaklarının, bulundukları bölgelerdeki ekolojik dengeyi bozmakla kalmayıp insan sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.

haberimizvar.net Özellikle Antalya’nın mermer ocakları tarafından adeta kuşatıldığını belirten Budak, “Ocakların bulunduğu bölgelerde yaşayan yurttaşlarımızın bir bölümünde kanser vakalarının arttığına dair çok sayıda şikayet tarafımıza ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın özellikle bu bölgelerde geniş çaplı bir sağlık taraması yapması önemli bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

SAĞLIK BAKANI’NA SESLENDİ

Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, şu ifadeler yer verdi: “Sayıları her geçen gün hızla artan mermer ocaklarının, işletmelerin bulunduğu bölgelerdeki ekolojik dengeyi bozmakla kalmayıp, bölge halkında kanser riskini artırdığı görüşü giderek ağırlık kazanmaktadır.  Mermer ocaklarının en yoğun açıldığı illerin başında gelen Antalya’da ocakların bulunduğu bölgelerde yaşayan halkın ölümlerinin büyük bölümünün özellikle akciğer ve akciğer zarı kanseri olması, bu durumun raporlarla da teyit edilmesi nedeniyle vatandaşlar bu artışı mermer ocaklarına bağlamaktadır. Daha bilimsel ve net sonuçların elde edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın mermer ocaklarının ağırlıkta bulunduğu bölgelerde geniş kapsamlı bir sağlık taraması yapması ve bunun sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerekiyor.”

‘SONUÇLAR NELER? AÇIKLANSIN’

Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Son beş yılda Antalya ilinde rastlanan kanser vakaları ile akciğer hastalıkları hangi bölgelerde ağırlık kazanmaktadır? Bu vakaların kanser türüne göre istatistiki dökümü nedir? Halk sağlığını korumak adına ocaklardan çıkan toz ve partiküler madde yoğunlukları ölçümlenmekte midir? Ölçümleniyorsa hangi sıklıkla ölçümlenmektedir ve sonuçları nelerdir? İşletmelerde dinamitle yapılan patlamalar sonucu ortaya çıkan asbest vb. zehirli maddelerin toprağa ve suya karışarak insan sağlığına ve bitkilere zarar vereceği göz önüne alındığında, mermer ocaklarının bulunduğu bölgelerde bu yönde toprak ve su analizleri yapılmakta mıdır? Yapıldıysa Antalya ili genelindeki sonuçları nelerdir? Mermer ocaklarının açıldığı bölgelerde yaşayan vatandaşlara yönelik sağlık taraması yapılmış mıdır? Yapılmadıysa böyle bir tarama yapılması planlanmakta mıdır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.