Bunu yatıştırmak kolay değil!

EKONOMİ 22.03.2021 - 16:06, Güncelleme: 22.03.2021 - 16:06
 

Bunu yatıştırmak kolay değil!

AKP’nin ekonomi politikalarıyla krize saplanan Türkiye ekonomisi, atılan her yeni adımla büyük bir yara daha alıyor. Ekonomist Mustafa Sönmez, son Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle ortaya çıkan durumu yatıştırmanın kolay olmadığını söylerken, Doç. Dr. Atilla Çifter ise, “Sıcak para akımı kırıldı” yorumu yaptı.

haberimizvar.net İktidar, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarına çözüm bulamazken attığı her yeni adım durumu daha da kötüleştiriyor. Merkez Bankası Başkanı’nın atanmasının üzerinden henüz 4 ay geçmişken görevden alınması, döviz piyasalarının yönünü sert biçimde yukarı çevirdi. Uzmanlar, bu son adımla ortaya çıkan tabloyu BirGün’e değerlendirdi. ‘GÜVEN EROZYONU’ Oluşan iklimi “Bu tamamen güven erozyonu” diye değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, “Kendi içinde tutarlı bir başkanı görevden alırsanız olacağı bu. Yaşananlar tek adam rejiminin nasıl bir akıl tutulması yaşandığının bir göstergesi” dedi. Sönmez’e göre, ortaya çıkan durumu “yatıştırmak kolay değil.” “Bakan çıkıp sermaye kontrolü olmayacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Ama güven meselesi kolay sağlanmayacak” diyen Sönmez, “Olan olmuştur aslında” yorumu yaptı. Sönmez, “Her türbülans daha ciddi dalgalar yaratacaktır” görüşünde. Deneyimli ekonomist, “Yabancılar açısından zaten dış gelişmelerden dolayı Türkiye gibi ülkelerden uzaklaşma ve kaçma söz konusu” derken, “Sonuçları Türkiye toplumuna yaşatılacak. Reform diye boş bir şey açıkladılar bunu ciddiye alan olmadı zaten. Kozmetik bir şey açıkladılar neticede tutmadı. Durum böyle olduğu için zaten faizleri artırdılar. Bu faiz artırımının da bir manası kalmadı artık” ifadelerini kullandı. ‘SICAK PARA AKIMI KIRILDI’ Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Atilla Çifter ise, Merkez Bankası başkanının sürekli değişmesinin güveni yaralayan bir durum olduğunu söyledi. Çifter’e göre, Naci Ağbal’ın piyasaya verdiği söz üzerine 18 milyar dolarlık sıcak para akımı oldu ama artık “Bu sıcak para akımı kırıldı.”
AKP’nin ekonomi politikalarıyla krize saplanan Türkiye ekonomisi, atılan her yeni adımla büyük bir yara daha alıyor. Ekonomist Mustafa Sönmez, son Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle ortaya çıkan durumu yatıştırmanın kolay olmadığını söylerken, Doç. Dr. Atilla Çifter ise, “Sıcak para akımı kırıldı” yorumu yaptı.

haberimizvar.net

İktidar, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarına çözüm bulamazken attığı her yeni adım durumu daha da kötüleştiriyor. Merkez Bankası Başkanı’nın atanmasının üzerinden henüz 4 ay geçmişken görevden alınması, döviz piyasalarının yönünü sert biçimde yukarı çevirdi. Uzmanlar, bu son adımla ortaya çıkan tabloyu BirGün’e değerlendirdi.

‘GÜVEN EROZYONU’

Oluşan iklimi “Bu tamamen güven erozyonu” diye değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, “Kendi içinde tutarlı bir başkanı görevden alırsanız olacağı bu. Yaşananlar tek adam rejiminin nasıl bir akıl tutulması yaşandığının bir göstergesi” dedi.

Sönmez’e göre, ortaya çıkan durumu “yatıştırmak kolay değil.”

“Bakan çıkıp sermaye kontrolü olmayacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Ama güven meselesi kolay sağlanmayacak” diyen Sönmez, “Olan olmuştur aslında” yorumu yaptı.

Sönmez, “Her türbülans daha ciddi dalgalar yaratacaktır” görüşünde.

Deneyimli ekonomist, “Yabancılar açısından zaten dış gelişmelerden dolayı Türkiye gibi ülkelerden uzaklaşma ve kaçma söz konusu” derken, “Sonuçları Türkiye toplumuna yaşatılacak. Reform diye boş bir şey açıkladılar bunu ciddiye alan olmadı zaten. Kozmetik bir şey açıkladılar neticede tutmadı. Durum böyle olduğu için zaten faizleri artırdılar. Bu faiz artırımının da bir manası kalmadı artık” ifadelerini kullandı.

‘SICAK PARA AKIMI KIRILDI’

Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Atilla Çifter ise, Merkez Bankası başkanının sürekli değişmesinin güveni yaralayan bir durum olduğunu söyledi. Çifter’e göre, Naci Ağbal’ın piyasaya verdiği söz üzerine 18 milyar dolarlık sıcak para akımı oldu ama artık “Bu sıcak para akımı kırıldı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.