Büro Memur-Sen maaşlarda iyileştirme istiyor

EKONOMİ 08.01.2024 - 10:35, Güncelleme: 08.01.2024 - 10:35
 

Büro Memur-Sen maaşlarda iyileştirme istiyor

Altı aylık enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından memur ve emekli maaş zam oranı da belli oldu. Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, kamu görevlilerine ve emeklilere iyileştirme yapılması gerektiğini kaydetti.


haberimizvar.net- Hisarkaya, "Memur ve memur emeklilerinin 2024'ün ilk 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki zam oranları belirlendi. Aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 861 liraya, en düşük memur emekli aylığı 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya çıktı. Ancak bu rakamların iyileştirilmesi gerekmekte" dedi.
 BU SESE KULAK TIKANMAMALI TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon oranı yüzde 2,93 ve yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak açıklandığını hatırlatan Hisarkaya, "Kamu görevlileri ile emeklilerinin 2024 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı yüzde 29,78 olarak belirlendi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereği; Ocak ayında maaş ve ücretlere yapılacak yüzde 15 artış ve enflasyon farkı ile birlikte kamu görevlileri ve emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapılacak. Bu durumda en düşük bekar kamu görevlisi maaşı  30,910 lira iken en düşük kamu görevlisi emeklisi maaşı ise 14.700 seviyelerinde olacaktır. En düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı arasındaki oran yüzde 47,5 olarak gerçekleşti. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farklılık kapatılmalı, öncelikle 8.077 lira ilave ödeme emekli kamu görevlilerine yansıtılmalı, kamu görevlisi emeklilerinin haklı beklentisi görülmeli ve sesleri duyulmalıdır" ifadelerini kullandı.
 VİCDAN TERAZİSİNE DE KONULMALI Asgari ücrete zam gelmeden önce a'dan z'ye herşeye zam geldiğini anımsatan Ünal Hisarkaya, "2024 yılında uygulanacak Asgari Ücret 11.402 liradan 17.002 liraya yükseltildi. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış, çalışanların haklı beklentilerinin görüldüğünün olumlu göstergesidir. Asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayında, kamu görevlilerimiz ise 15 Ocak'ta alacakken, Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme gayretinde olan piyasa yöneticilerinin “Aralık ayında enflasyonu baskılayalım, Ocak ayında zamları yansıtalım” anlayışının galip geldiği maalesef bir kez daha görülmüştür. Yılbaşı gecesinden itibaren sermaye ya da piyasa yöneticilerinin “Giderler artmadan gelirleri artırma” rekabetinin sonucunda etiketleri değiştirme yarışına şahit olduk. Gelirler 6 ayda bir defa artarken, önümüzdeki 6 ay boyunca giderleri anlık olarak ürünlere yansıtacak sermayedarlar; arz talep dengesi kadar vicdan terazisini de kontrol etmelidir" şeklinde konuştu. GELİR VERGİSİ DE ARTTI Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, "Asgari ücretin 17.002,12 lira olarak belirlenmesi ile birlikte; Gelir Vergisi muafiyeti 2.550,32 lira Damga Vergisi Muafiyeti ise 151,82 lira oldu. Gelir vergisi matrahları da yüzde 58,46 yeniden değerleme oranı kadar artarak; yüzde 15’lik dilim 110 Bin lira, yüzde 20’lik dilim 230 Bin lira, yüzde 27’lik dilim ise 580 Bin lira olarak belirlenmiştir" açıklamasında bulundu.
 ALIM GÜCÜ KORUNMALI Hisarkaya, "Asgari ücretin bile 6–7’nci ay itibariyle yüzde 20’lik dilime girdiği sistemde; başta sözleşmeli personel olmak üzere kamu görevlileri yıl ortasından itibaren önemli ölçüde vergi ödeyecektir. Asgari Ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyetine bir adım daha eklenerek, kamu görevlilerinin gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi, alım güçlerinin korunması, kayıplarının önlenmesi gerekmektedir" dedi. 3600 EK GÖSTERGESİNİ HATIRLATTI Hisarkaya ayrıca şu ifadelere yer verdi: "2024 yılı, daha önceki süreçlerde çalışma hayatına dair gerçekleştirilen düzenlemeleri, yenilikleri ve iyileştirmeleri gölgede bırakacak, önemli adımların ve reformların yaşandığı bir dönem olmalıdır. 7.Dönem Toplu Sözleşme’de Toplantı Tutanağı ile kayıt altına aldığımız; 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge düzenlemesi gereği zaman kaybedilmeden, kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin beklediği çalışma yetkili Konfederasyon Memur-Sen ile gerçekleştirilip hayata geçirilmelidir."
  
Altı aylık enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından memur ve emekli maaş zam oranı da belli oldu. Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, kamu görevlilerine ve emeklilere iyileştirme yapılması gerektiğini kaydetti.


haberimizvar.net- Hisarkaya, "Memur ve memur emeklilerinin 2024'ün ilk 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki zam oranları belirlendi. Aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 861 liraya, en düşük memur emekli aylığı 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya çıktı. Ancak bu rakamların iyileştirilmesi gerekmekte" dedi.


BU SESE KULAK TIKANMAMALI

TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon oranı yüzde 2,93 ve yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak açıklandığını hatırlatan Hisarkaya, "Kamu görevlileri ile emeklilerinin 2024 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı yüzde 29,78 olarak belirlendi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereği; Ocak ayında maaş ve ücretlere yapılacak yüzde 15 artış ve enflasyon farkı ile birlikte kamu görevlileri ve emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapılacak. Bu durumda en düşük bekar kamu görevlisi maaşı  30,910 lira iken en düşük kamu görevlisi emeklisi maaşı ise 14.700 seviyelerinde olacaktır. En düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı arasındaki oran yüzde 47,5 olarak gerçekleşti. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farklılık kapatılmalı, öncelikle 8.077 lira ilave ödeme emekli kamu görevlilerine yansıtılmalı, kamu görevlisi emeklilerinin haklı beklentisi görülmeli ve sesleri duyulmalıdır" ifadelerini kullandı.


VİCDAN TERAZİSİNE DE KONULMALI

Asgari ücrete zam gelmeden önce a'dan z'ye herşeye zam geldiğini anımsatan Ünal Hisarkaya, "2024 yılında uygulanacak Asgari Ücret 11.402 liradan 17.002 liraya yükseltildi. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış, çalışanların haklı beklentilerinin görüldüğünün olumlu göstergesidir. Asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayında, kamu görevlilerimiz ise 15 Ocak'ta alacakken, Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme gayretinde olan piyasa yöneticilerinin “Aralık ayında enflasyonu baskılayalım, Ocak ayında zamları yansıtalım” anlayışının galip geldiği maalesef bir kez daha görülmüştür. Yılbaşı gecesinden itibaren sermaye ya da piyasa yöneticilerinin “Giderler artmadan gelirleri artırma” rekabetinin sonucunda etiketleri değiştirme yarışına şahit olduk. Gelirler 6 ayda bir defa artarken, önümüzdeki 6 ay boyunca giderleri anlık olarak ürünlere yansıtacak sermayedarlar; arz talep dengesi kadar vicdan terazisini de kontrol etmelidir" şeklinde konuştu.

GELİR VERGİSİ DE ARTTI

Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, "Asgari ücretin 17.002,12 lira olarak belirlenmesi ile birlikte; Gelir Vergisi muafiyeti 2.550,32 lira Damga Vergisi Muafiyeti ise 151,82 lira oldu. Gelir vergisi matrahları da yüzde 58,46 yeniden değerleme oranı kadar artarak; yüzde 15’lik dilim 110 Bin lira, yüzde 20’lik dilim 230 Bin lira, yüzde 27’lik dilim ise 580 Bin lira olarak belirlenmiştir" açıklamasında bulundu.


ALIM GÜCÜ KORUNMALI

Hisarkaya, "Asgari ücretin bile 6–7’nci ay itibariyle yüzde 20’lik dilime girdiği sistemde; başta sözleşmeli personel olmak üzere kamu görevlileri yıl ortasından itibaren önemli ölçüde vergi ödeyecektir. Asgari Ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyetine bir adım daha eklenerek, kamu görevlilerinin gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi, alım güçlerinin korunması, kayıplarının önlenmesi gerekmektedir" dedi.

3600 EK GÖSTERGESİNİ HATIRLATTI

Hisarkaya ayrıca şu ifadelere yer verdi: "2024 yılı, daha önceki süreçlerde çalışma hayatına dair gerçekleştirilen düzenlemeleri, yenilikleri ve iyileştirmeleri gölgede bırakacak, önemli adımların ve reformların yaşandığı bir dönem olmalıdır. 7.Dönem Toplu Sözleşme’de Toplantı Tutanağı ile kayıt altına aldığımız; 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge düzenlemesi gereği zaman kaybedilmeden, kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin beklediği çalışma yetkili Konfederasyon Memur-Sen ile gerçekleştirilip hayata geçirilmelidir."


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.