Büyükşehir ‘Hal’de 27 dükkanı usulsüz ihale etti

YEREL 26.01.2020 - 20:53, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Büyükşehir ‘Hal’de 27 dükkanı usulsüz ihale etti

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı Sayıştay raporunda, hal kompleksinde 27 dükkanı pazarlık usulü ihaleye (51/g) çıkarmasını kanuna aykırı işlem olarak kabul etti.

haberimizvar.net-Sayıştay raporunda; “Belediye mülkiyetindeki toptancı hal kompleksinde bulunan işyerleri ile çeşitli mevkilerde bulunan dükkânlardan oluşan 27 adet taşınmazın, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51/g maddesine göre, pazarlık usulü ile kiraya verildiği görülmüştür.” denildi. RAPORDA USULSÜZLÜK TESPİTİ Raporda şu bilgilere yer verildi; Belediyenin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların kiralama işlemlerinin, 2886 sayılı Kanun'un 51/g bendine göre ihale edilmesi mümkün olmayıp mevzuata aykırı bir işlem tesis edildiği değerlendirilmektedir. BÜYÜKŞEHİR’DEN YANLIŞ DEĞERLENRDİRME Kamu İdaresi cevabına rağmen, toptancı halinde yer alan bir kısım belediye taşınmazının idarenin takdir yetkisi kapsamında verilen karar üzerine pazarlık usulü ile kiraya verilmesinin önünde hukuki bir engel bulunmadığı gerekçesiyle yapılan işlemlerin mevzuata uygun olduğunu belirtmiş ise de dayanak olarak gösterilen mevzuat hükümlerinin tamamı belediye tarafından yanlış değerlendirilmektedir. YAPILMASI GEREKENLER 51/g maddesine göre pazarlık usulünün uygulanabilmesi için taşınmazın, Devletin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan olması ve işin özelliği, idareye yararlı olması veya ivediliği gereği kapalı ya da açık teklif yöntemlerinin kullanılamıyor olması şartlarının birlikte mevcudiyeti gerekmektedir. Belediyenin kiraladığı taşınmazlar ise bu iki şartı birlikte taşımamaktadır. KANUNA AYKIRI Dolayısıyla 51/g yöntemine göre pazarlık usulünün; Devlete ait taşınmazlar kavramının karşılığı olan, genel bütçeli kuruluşlara ait taşınmazlar yani tapuda Hazine adına kayıtlı taşınmazlar dışında uygulanması mümkün olmadığı için belediyenin kanuna aykırı olarak işlem tesis etmemesi gerekmektedir.  
Antalya Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı Sayıştay raporunda, hal kompleksinde 27 dükkanı pazarlık usulü ihaleye (51/g) çıkarmasını kanuna aykırı işlem olarak kabul etti.

haberimizvar.net-Sayıştay raporunda; “Belediye mülkiyetindeki toptancı hal kompleksinde bulunan işyerleri ile çeşitli mevkilerde bulunan dükkânlardan oluşan 27 adet taşınmazın, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51/g maddesine göre, pazarlık usulü ile kiraya verildiği görülmüştür.” denildi.

RAPORDA USULSÜZLÜK TESPİTİ

Raporda şu bilgilere yer verildi; Belediyenin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların kiralama işlemlerinin, 2886 sayılı Kanun'un 51/g bendine göre ihale edilmesi mümkün olmayıp mevzuata aykırı bir işlem tesis edildiği değerlendirilmektedir.

BÜYÜKŞEHİR’DEN YANLIŞ DEĞERLENRDİRME

Kamu İdaresi cevabına rağmen, toptancı halinde yer alan bir kısım belediye taşınmazının idarenin takdir yetkisi kapsamında verilen karar üzerine pazarlık usulü ile kiraya verilmesinin önünde hukuki bir engel bulunmadığı gerekçesiyle yapılan işlemlerin mevzuata uygun olduğunu belirtmiş ise de dayanak olarak gösterilen mevzuat hükümlerinin tamamı belediye tarafından yanlış değerlendirilmektedir.

YAPILMASI GEREKENLER

51/g maddesine göre pazarlık usulünün uygulanabilmesi için taşınmazın, Devletin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan olması ve işin özelliği, idareye yararlı olması veya ivediliği gereği kapalı ya da açık teklif yöntemlerinin kullanılamıyor olması şartlarının birlikte mevcudiyeti gerekmektedir. Belediyenin kiraladığı taşınmazlar ise bu iki şartı birlikte taşımamaktadır.

KANUNA AYKIRI

Dolayısıyla 51/g yöntemine göre pazarlık usulünün; Devlete ait taşınmazlar kavramının karşılığı olan, genel bütçeli kuruluşlara ait taşınmazlar yani tapuda Hazine adına kayıtlı taşınmazlar dışında uygulanması mümkün olmadığı için belediyenin kanuna aykırı olarak işlem tesis etmemesi gerekmektedir.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.