Çevik, İngiltere'nin Bilim Danışma Kurulu'na seçildi

SAĞLIK 19.11.2020 - 10:43, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Çevik, İngiltere'nin Bilim Danışma Kurulu'na seçildi

St. Andrews Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik ve akademik çalışmalarını sürdüren Dr. Müge Çevik, Covid-19 ile mücadele için İngiltere'nin Bilim Danışma Kurulu'na seçildi.

haberimizvar.net-St. Andrews Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik ve akademik çalışmalarını sürdüren, aralıklarla Evrim Ağacı ve BBC Türkçe gibi mecralarda bilim anlatıcılığı yapan Dr. Müge Çevik, İngiliz Hükümeti'nin bilimsel danışma grubunu desteklemek üzere komiteye seçildi. Geçici olarak yer alacağı grubun adı NERVTAG (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) yani "Yeni ve Yükselen Solunum Virüsü Tehdidi Danışma Grubu". Görevi, SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), yani Acil Durumlar Bilim Danışma Grubu'na danışmanlık yapmak ve yönergeler hazırlamak olacak. Bir hekim, yüksek lisans sahibi ve dahiliye uzmanı olan Dr. Çevik (MD, MSc, MRCP), Enfeksiyonlar ve Küresel Sağlık Araştırmaları Birimi'nde enfeksiyon hastalıkları ve tıbbi viroloji sahasında klinik akademisyen olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni görevinde, özellikle de SARS-CoV-2 bulaşımı konusunda tavsiye ve uzman görüşü değerlendirmeleri hazırlayacaktır. Dr. Çevik, daha önceden Türkçesi ilk olarak Evrim Ağacı'nda yayınlanan "Bulaşım Dinamiği: COVID-19 Sıklıkla Ev İçerisinde, Kalabalık Arkadaş ve Aile Toplantılarında, Yakın Temas ile Bulaşıyor!" başlıklı bir yazı kaleme almış ve alandaki uzmanlar tarafından bu detaylı analizi sebebiyle oldukça övülmüştü. COVID-19 pandemisi sırasında Dr. Çevik hem İngiliz Ulusal Sağlık Servisi'nin en ön safalarında pandemiyle mücadele etmiş, hem de İskoçya'nın Baş Tabip Subayı'na ve danışma gruplarında COVID-19 ile ilgili güncel bilimsel gelişmeleri aktardığı yazılar yayınlamıştı. Dr. Çevik, yeni yayınlanan makale ve verileri eleştirel bir gözle incelemiş ve özellikle de salgın bulaşı ve okulların açılabilirliği konusundaki karmaşık bilimsel argümanların özetleri için güvenilir bilimsel kanıtlar sunabilmişti. Örneğin, Dr. Çevik, Nisan ayı içerisinde COVID-19 bulaşının genellikle yakın temas ile ve iç mekanlarda (örneğin aile toplantıları ve iyi havalandırılmayan iç mekanlarda) yaşandığını gösteren kanıtları fark etmişti. Kendisi, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) de risk iletişimi konusunda tavsiyeler vermiş ve danışmanlık yapmıştır. andemi boyunca Dr. Çevik, Twitter hesabını da aktif olarak kullanarak koronavirüsle ilgili araştırmalar ile ilgili olarak halkı bilinçlendirmeye devam etti, BBC Science in Action, Euronews, BBC Radio 4 ve NPR gibi radyo ve TV programlarına röportajlar verdi; The New York Times, BBC, Reuters ve Euronews gibi medya kuruluşları aracılığıyla COVID-19 haberlerini yorumladı; COVID-19 ile ilgili bilimsel gelişmeleri halka bir uzman gözünden anlattı. Bilim iletişimi konusunda anahtar oyunculardan biri olan Dr. Müge Çevik, COVID-19 pandemisi sırasında güvenilebilecek 50 uzmandan biri olarak da seçildi.
St. Andrews Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik ve akademik çalışmalarını sürdüren Dr. Müge Çevik, Covid-19 ile mücadele için İngiltere'nin Bilim Danışma Kurulu'na seçildi.

haberimizvar.net-St. Andrews Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik ve akademik çalışmalarını sürdüren, aralıklarla Evrim Ağacı ve BBC Türkçe gibi mecralarda bilim anlatıcılığı yapan Dr. Müge Çevik, İngiliz Hükümeti'nin bilimsel danışma grubunu desteklemek üzere komiteye seçildi. Geçici olarak yer alacağı grubun adı NERVTAG (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) yani "Yeni ve Yükselen Solunum Virüsü Tehdidi Danışma Grubu". Görevi, SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), yani Acil Durumlar Bilim Danışma Grubu'na danışmanlık yapmak ve yönergeler hazırlamak olacak.

Bir hekim, yüksek lisans sahibi ve dahiliye uzmanı olan Dr. Çevik (MD, MSc, MRCP), Enfeksiyonlar ve Küresel Sağlık Araştırmaları Birimi'nde enfeksiyon hastalıkları ve tıbbi viroloji sahasında klinik akademisyen olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni görevinde, özellikle de SARS-CoV-2 bulaşımı konusunda tavsiye ve uzman görüşü değerlendirmeleri hazırlayacaktır.

Dr. Çevik, daha önceden Türkçesi ilk olarak Evrim Ağacı'nda yayınlanan "Bulaşım Dinamiği: COVID-19 Sıklıkla Ev İçerisinde, Kalabalık Arkadaş ve Aile Toplantılarında, Yakın Temas ile Bulaşıyor!" başlıklı bir yazı kaleme almış ve alandaki uzmanlar tarafından bu detaylı analizi sebebiyle oldukça övülmüştü.

COVID-19 pandemisi sırasında Dr. Çevik hem İngiliz Ulusal Sağlık Servisi'nin en ön safalarında pandemiyle mücadele etmiş, hem de İskoçya'nın Baş Tabip Subayı'na ve danışma gruplarında COVID-19 ile ilgili güncel bilimsel gelişmeleri aktardığı yazılar yayınlamıştı.

Dr. Çevik, yeni yayınlanan makale ve verileri eleştirel bir gözle incelemiş ve özellikle de salgın bulaşı ve okulların açılabilirliği konusundaki karmaşık bilimsel argümanların özetleri için güvenilir bilimsel kanıtlar sunabilmişti. Örneğin, Dr. Çevik, Nisan ayı içerisinde COVID-19 bulaşının genellikle yakın temas ile ve iç mekanlarda (örneğin aile toplantıları ve iyi havalandırılmayan iç mekanlarda) yaşandığını gösteren kanıtları fark etmişti. Kendisi, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) de risk iletişimi konusunda tavsiyeler vermiş ve danışmanlık yapmıştır.

andemi boyunca Dr. Çevik, Twitter hesabını da aktif olarak kullanarak koronavirüsle ilgili araştırmalar ile ilgili olarak halkı bilinçlendirmeye devam etti, BBC Science in Action, Euronews, BBC Radio 4 ve NPR gibi radyo ve TV programlarına röportajlar verdi; The New York Times, BBC, Reuters ve Euronews gibi medya kuruluşları aracılığıyla COVID-19 haberlerini yorumladı; COVID-19 ile ilgili bilimsel gelişmeleri halka bir uzman gözünden anlattı.

Bilim iletişimi konusunda anahtar oyunculardan biri olan Dr. Müge Çevik, COVID-19 pandemisi sırasında güvenilebilecek 50 uzmandan biri olarak da seçildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.