“CHP Antalya'da kadının adı yok!”

SİYASET 27.01.2023 - 11:12, Güncelleme: 27.01.2023 - 11:12
 

“CHP Antalya'da kadının adı yok!”

Hukukçu ve siyasetçi Polat Balkan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çok Partili Sisteme geçildiğinden bu yana, en güçlü olduğu kentlerden bir olan Antalya’dan tek bir kadın vekil çıkaramamış olmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Yüzyüze Gazetesi’nden Kubilay Eldemirci’nin haberine göre; 2021 yılı verilerine göre Antalya’nın nüfusu 2 milyon 619 bin 832. Bu nüfusun 1 milyon 314 bin 755’i erkek, 1 milyon 305 bin 77’si ise kadın. Yani nüfusun yüzde 50.18’i erkek, yüzde 49.82’si kadın. CHP, Çok Partili Sisteme geçildiğinden bu yana, en güçlü olduğu kentlerden biri olan Antalya’dan tek bir kadın vekil bile çıkaramamış. Bu saptamayı yapan önceki dönem Antalya’da Baro Başkanlığı yapan avukat ve siyasetçi Polat Balkan. GÖRMEZDEN GELİNEMEZ Son dönemdeki aktif siyasetiyle dikkat çeken ve ülke genelinde de tanınan bir isim haline gelen Balkan, CHP’nin potansiyel milletvekili adayı olmasına rağmen partisindeki bu gerçeği görmezden gelemedi. Yüz Yüze Gazetesi’ne konuşan Balkan, “Cumhuriyetin kurucu partisinin en temel mücadele önceliklerinden biri, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesidir. Türkiye’nin aydınlık ve çağdaş kentlerinden biri olan Antalya’daki kadınların gücü yadsınamaz ve yadsınmaması gerekir. Temsilde adalet ilkesi gereği, Antalya ve ülke siyasetinde kadınlar mutlaka söz ve yetki sahibi olmalılar” dedi. EN SON 1935’TE YAŞANDI Antalya’da en son 1935 yılında yapılan seçimlerde, o da Gazi Mustafa Kemal’in özel ricasıyla seçilen kadın milletvekilinin Türkan Öz Başbuğ olduğunu hatırlatan Balkan, “Türkan Öz Başbuğ, ‘Tek Partili Sistem’de en son seçilen kadın vekilimizdir. Çok partili rejime geçtikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin Antalya’da kadın vekili bulunmuyor. Bu ciddi anlamda akıl almaz, asla açıklanamayacak, kabul edilemeyecek ve şaşırtıcı bir durumdur” diye konuştu. CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART Temsilde adalet ilkesine uygun bir sıralama yapılması gerektiğini savunan Balkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim CHP olarak mücadele önceliklerimizden biri de toplumsal cinsiyet eşitliği olmalı. İşte bu da, bunun en somut ve en doğru adımlarından biri olacaktır. Milletvekili sıralaması yapılırken toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, kadın temsilini önceleyen, temsilde adalet ilkesine uygun bir sıralama yapılması gerektiğini düşünüyorum.” 
Hukukçu ve siyasetçi Polat Balkan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çok Partili Sisteme geçildiğinden bu yana, en güçlü olduğu kentlerden bir olan Antalya’dan tek bir kadın vekil çıkaramamış olmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Yüzyüze Gazetesi’nden Kubilay Eldemirci’nin haberine göre; 2021 yılı verilerine göre Antalya’nın nüfusu 2 milyon 619 bin 832. Bu nüfusun 1 milyon 314 bin 755’i erkek, 1 milyon 305 bin 77’si ise kadın. Yani nüfusun yüzde 50.18’i erkek, yüzde 49.82’si kadın. CHP, Çok Partili Sisteme geçildiğinden bu yana, en güçlü olduğu kentlerden biri olan Antalya’dan tek bir kadın vekil bile çıkaramamış. Bu saptamayı yapan önceki dönem Antalya’da Baro Başkanlığı yapan avukat ve siyasetçi Polat Balkan.

GÖRMEZDEN GELİNEMEZ
Son dönemdeki aktif siyasetiyle dikkat çeken ve ülke genelinde de tanınan bir isim haline gelen Balkan, CHP’nin potansiyel milletvekili adayı olmasına rağmen partisindeki bu gerçeği görmezden gelemedi. Yüz Yüze Gazetesi’ne konuşan Balkan, “Cumhuriyetin kurucu partisinin en temel mücadele önceliklerinden biri, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesidir. Türkiye’nin aydınlık ve çağdaş kentlerinden biri olan Antalya’daki kadınların gücü yadsınamaz ve yadsınmaması gerekir. Temsilde adalet ilkesi gereği, Antalya ve ülke siyasetinde kadınlar mutlaka söz ve yetki sahibi olmalılar” dedi.

EN SON 1935’TE YAŞANDI
Antalya’da en son 1935 yılında yapılan seçimlerde, o da Gazi Mustafa Kemal’in özel ricasıyla seçilen kadın milletvekilinin Türkan Öz Başbuğ olduğunu hatırlatan Balkan, “Türkan Öz Başbuğ, ‘Tek Partili Sistem’de en son seçilen kadın vekilimizdir. Çok partili rejime geçtikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin Antalya’da kadın vekili bulunmuyor. Bu ciddi anlamda akıl almaz, asla açıklanamayacak, kabul edilemeyecek ve şaşırtıcı bir durumdur” diye konuştu.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART
Temsilde adalet ilkesine uygun bir sıralama yapılması gerektiğini savunan Balkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim CHP olarak mücadele önceliklerimizden biri de toplumsal cinsiyet eşitliği olmalı. İşte bu da, bunun en somut ve en doğru adımlarından biri olacaktır. Milletvekili sıralaması yapılırken toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, kadın temsilini önceleyen, temsilde adalet ilkesine uygun bir sıralama yapılması gerektiğini düşünüyorum.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.