CHP'den kadın cinayetleri için Meclis’te talep

SİYASET 06.12.2020 - 13:04, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

CHP'den kadın cinayetleri için Meclis’te talep

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, kadına yönelik erkek şiddeti ve cinayetlerin araştırılması, incelenmesi ve zamanında tedbirler alınması amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulması için kanun teklifi verdi.

haberimizvar.net-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, kadına yönelik erkek şiddetini araştırmak ve takip etmek amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu oluşturulması için kanun teklifi verdi. Teklifte, Anayasa’nın 12 maddesinde yer alan "Herkes kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva eder” hükmü hatırlatıldı. Teklifin gerekçesinde ise, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasına rağmen yaşam hakkı ihlallerinin Türkiye’de sık yaşandığı vurgusu yapıldı. TEHLİKELİ ARTIŞ Özellikle son 10 yılda kadın cinayetlerinde tehlikeli bir artışın meydana geldiği anımsatılan teklifte, “2014 yılında ülkemizde 294 kadın öldürülmüştür. Bunun yanı sıra binlerce kadında şiddete maruz kalmıştır. Anne ve babalar son yıllarda yaşananlardan dolayı özellikle kız çocuklarını yalnız başına sokağa bile çıkaramayacak duruma gelmişlerdir” ifadelerine yer verildi. ALT KOMİSYON TEKLİFİ Yaşanan bu olayların ve gelişmelerin yakından takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin zamanında alınmasının zorunlu olduğu kaydedilen teklifte, bu nedenle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda değişiklik yapılarak kadına yönelik şiddet olaylarının araştırılarak ve önlem alınmasını sağlamak için sürekli görev yapması gereken bir alt komisyonun kurulması gerekliliğine yer verildi. Teklifte, “Bu yasa teklifi ile sürekli görevde olacak Alt Komisyon sayesinde yerinde ve zamanında tedbirler alınacak, şiddete maruz kalan kadınlar resmi olarak tespit edilerek, yakından takip edilecek, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olayları azaltılmış olacaktır” denildi. İlginizi çekebilir
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, kadına yönelik erkek şiddeti ve cinayetlerin araştırılması, incelenmesi ve zamanında tedbirler alınması amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulması için kanun teklifi verdi.

haberimizvar.net-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, kadına yönelik erkek şiddetini araştırmak ve takip etmek amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu oluşturulması için kanun teklifi verdi.

Teklifte, Anayasa’nın 12 maddesinde yer alan "Herkes kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva eder” hükmü hatırlatıldı. Teklifin gerekçesinde ise, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasına rağmen yaşam hakkı ihlallerinin Türkiye’de sık yaşandığı vurgusu yapıldı.

TEHLİKELİ ARTIŞ

Özellikle son 10 yılda kadın cinayetlerinde tehlikeli bir artışın meydana geldiği anımsatılan teklifte, “2014 yılında ülkemizde 294 kadın öldürülmüştür. Bunun yanı sıra binlerce kadında şiddete maruz kalmıştır. Anne ve babalar son yıllarda yaşananlardan dolayı özellikle kız çocuklarını yalnız başına sokağa bile çıkaramayacak duruma gelmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

ALT KOMİSYON TEKLİFİ

Yaşanan bu olayların ve gelişmelerin yakından takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin zamanında alınmasının zorunlu olduğu kaydedilen teklifte, bu nedenle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda değişiklik yapılarak kadına yönelik şiddet olaylarının araştırılarak ve önlem alınmasını sağlamak için sürekli görev yapması gereken bir alt komisyonun kurulması gerekliliğine yer verildi.

Teklifte, “Bu yasa teklifi ile sürekli görevde olacak Alt Komisyon sayesinde yerinde ve zamanında tedbirler alınacak, şiddete maruz kalan kadınlar resmi olarak tespit edilerek, yakından takip edilecek, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olayları azaltılmış olacaktır” denildi.

İlginizi çekebilir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.