CHP’li belediyelere UKOME darbesi

GÜNDEM 19.02.2020 - 15:38, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

CHP’li belediyelere UKOME darbesi

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan düzenleme ile büyükşehir sınırları içerisindeki tüm ulaşım faaliyetlerini düzenlemekle görevli UKOME’nin yapısı, çoğunluğu hükümete verecek şekilde değiştirildi. CHP’li belediyeler dava açmaya hazırlanıyor.

haberimizvar.net-Büyükşehirlerde belediyelerin yönettiği Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapısı bugün Resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle değiştirildi. Yeni yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. Bu değişiklikle kurumda üye sayısı hükümet lehine değişirken, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere CHP’li büyükşehir belediyeleri yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Değişiklik İBB’nin yanı sıra Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde de belediyeleri etkileyecek.  UKOME’LERE YENİ YÖNETMELİK  Bugün Resmi Gazete’de, “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre UKOME’nin üye sayısı şöyle artırıldı: “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki ‘Milli Savunma Bakanlığı’ ibaresinden sonra gelmek üzere, ‘ Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer’ ibaresi eklenmiş, (g) bendindeki ‘Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ve TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer’ ibaresi eklenmiş, (ğ) bendindeki ‘Karayolu’ ibaresi ‘Ulaştırma Hizmetleri’ şeklinde değiştirilmiş, fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir”.  CHP’Lİ BELEDİYELER DAVA AÇACAK  UKOME’nin mevcut yapısında 11’i İBB, 10’nu hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Yapılan değişiklikle 3 bakanlık daha UKOME bünyesine dahil edilerek üye sayısı hükümet lehine 27’ye çıkarıldı. UKOME’nin üye dengesini değiştiren düzenleme ile ilgili başta İBB olmak üzere CHP’li büyükşehir belediyeleri yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor. CHP İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı yaptığı açıklamada, “Yeni bir engelleme çabası daha. İBB’nin yönettiği UKOME’nin yapısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. İBB artık UKOME’de çoğunluk değil azınlık. Milli Eğitim ve Aile Bakanlıkları da UKOME’nin üyesi haline geldi” dedi.  UKOME MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?  UKOME birimi, büyükşehir içindeki kara, deniz veya demiryolu gibi tüm hatların üzerindeki taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürümesini sağlamakla sorumlu. Bu sorumluluk uyarınca ulaşım, trafik ve toplu taşıma konularında üst düzey kararlar alabiliyor ve kararlarının düzenli şekilde yürümesi için gerekli tesisleri kurma, kurdurma ve işletme gibi yetkilere sahip.
Resmi Gazete’de bugün yayınlanan düzenleme ile büyükşehir sınırları içerisindeki tüm ulaşım faaliyetlerini düzenlemekle görevli UKOME’nin yapısı, çoğunluğu hükümete verecek şekilde değiştirildi. CHP’li belediyeler dava açmaya hazırlanıyor.

haberimizvar.net-Büyükşehirlerde belediyelerin yönettiği Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapısı bugün Resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle değiştirildi. Yeni yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. Bu değişiklikle kurumda üye sayısı hükümet lehine değişirken, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere CHP’li büyükşehir belediyeleri yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Değişiklik İBB’nin yanı sıra Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde de belediyeleri etkileyecek.

 UKOME’LERE YENİ YÖNETMELİK

 Bugün Resmi Gazete’de, “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre UKOME’nin üye sayısı şöyle artırıldı: “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki ‘Milli Savunma Bakanlığı’ ibaresinden sonra gelmek üzere, ‘ Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer’ ibaresi eklenmiş, (g) bendindeki ‘Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ve TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer’ ibaresi eklenmiş, (ğ) bendindeki ‘Karayolu’ ibaresi ‘Ulaştırma Hizmetleri’ şeklinde değiştirilmiş, fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir”.

 CHP’Lİ BELEDİYELER DAVA AÇACAK

 UKOME’nin mevcut yapısında 11’i İBB, 10’nu hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Yapılan değişiklikle 3 bakanlık daha UKOME bünyesine dahil edilerek üye sayısı hükümet lehine 27’ye çıkarıldı. UKOME’nin üye dengesini değiştiren düzenleme ile ilgili başta İBB olmak üzere CHP’li büyükşehir belediyeleri yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor. CHP İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı yaptığı açıklamada, “Yeni bir engelleme çabası daha. İBB’nin yönettiği UKOME’nin yapısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. İBB artık UKOME’de çoğunluk değil azınlık. Milli Eğitim ve Aile Bakanlıkları da UKOME’nin üyesi haline geldi” dedi.

 UKOME MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?

 UKOME birimi, büyükşehir içindeki kara, deniz veya demiryolu gibi tüm hatların üzerindeki taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürümesini sağlamakla sorumlu. Bu sorumluluk uyarınca ulaşım, trafik ve toplu taşıma konularında üst düzey kararlar alabiliyor ve kararlarının düzenli şekilde yürümesi için gerekli tesisleri kurma, kurdurma ve işletme gibi yetkilere sahip.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.